- Det drives rovdrift på fotballspillere

Hodeskaden John Arne Riise fikk ville ført til fire ukers karantene i boksing. Slike regler finnes ikke i fotball.

Video Idrettslege Syverstad om hodeskader

Presidenten i Det europeiske bokseforbundets legekomité, Odd Syverstad, er både kritisk og bekymret over fotballens rutiner ved hodeskade på spillere.

Odd Syverstad

Presidenten i Det europeiske bokseforbundets legekomité, Odd Syverstad, mener fotballen bør få et eget regelverk for behandling av hodeskader.

– I dagens moderne fotball, med beinaharde hodedueller og spisse albuer, er fotballspillere mer utsatt for alvorlige skader enn boksere, sier Syverstad til NRK.

På mandagens landslagstrening pådro Riise seg en hjernerystelse etter en duell med Espen Ruud. Riise ble sendt med ambulanse til Ullevål sykehus og mister tirsdagens landskamp mot Portugal.

Hvor "farlig" mener du fotball er? Diskutér nederst i saken!

Bør lære av boksing

John Arne Riise

John Arne Riise trenger mye hvile den nærmeste tiden, ifølge lege.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Han etterlyser et eget regelverk for rutiner rundt hodeskader i fotball, og mener fotballen har noe å lære av boksing.

– Når man i boksing mistenker hodeskade på en utøver får vedkommende automatisk fire ukers karantene for å være sikker på at hodeskaden ikke forverres. I fotball lappes spillere sammen på sidelinjen og dyttes inn på banen igjen med det samme, det er rovdrift, mener Syverstad.

LES: Her blir Riise fraktet bort i ambulanse

LES: Drillo vil kontre Portugal i senk

Ifølge Syverstad er det gjort undersøkelser som viser at fotball og boksing er like "farlige" idretter. I tillegg spiller en fotballspiller langt flere kamper i løpet av en sesong enn en bokser, og det øker risikoen for skader.

– I boksing er det også regler for hvor mange kamper man kan spille i løpet av en sesong, nettopp for å beskytte boksernes helse, sier legen som mener de fleste boksere kun spiller 10 - 15 kamper i løpet av en sesong.

Se video: Landslagslegen om John Arne Riises skade

Video Landslagslegen om John Arne Riises skade

Varige skader

Når John Arne Riise vender tilbake til sin italienske klubb Roma i slutten av uka er det usikkert om han får den nødvendige hvilen han trenger.

– Jeg er redd italienerne tenker for mye på penger og ikke lar Riise hvile lenge nok.

Ifølge TV2 er det ikke sikkert Riise en gang blir klar til Norges neste EM-kvalifiserinskamp mot Kypros om en måned.

Riise fikk seg en smell i hodet også i serieåpningen for få uker siden, noe som gir ekstra grunn til bekymring, ifølge Syverstad.

– Hyppige hodesmeller øker faren for blødninger og livsvarige hodeskader som kan gi ME-lignende (kronisk utmattelsessyndrom) symptomer, som hukommelsestap, svimmelhet, trøtthet og slapphet.

Hvor "farlig" mener du fotball er? Diskutér her!

Fotballnyheter