– Det er et eller annet som skjer inni hodene til spillerne

Real Madrid må overvinne et gigantisk Tyskland-kompleks om de skal komme til sin første mesterligafinale på 12 år, tror fotballekspert Petter Veland.

Ronaldo

Cristiano Ronaldo og Real Madrid møter Bayern München i Tyskland. Det har tradisjonelt vært et vanskelig utgangspunkt for laget.

Foto: DANI POZO / Afp

Laster innhold, vennligst vent..

– Det er et eller annet som skjer inni hodene til spillerne når de setter seg på flyet til Tyskland, sier Veland, som er C Mores ekspert på spansk fotball.

Real Madrid har nemlig jaktet sin 10. mesterligatittel helt siden de slo Bayer Leverkusen i finalen i 2002 - uten å lykkes.

Carlo Ancelotti

Kan Real Madrid-manager Carlo Ancelotti ta laget til finale?

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters
Pep Guardiola

Bayern-manager Pep Guardiola vet at laget må score mål i kveld, men laget er likevel knepne favoritter.

Foto: Matthias Schrader / Ap
Petter Veland

Fotballekspert Petter Veland: – Jeg er veldig glad i spansk fotball, men jeg forsøker å være realist.

De siste tre sesongene har de kommet seg til semifinalen, men ikke lenger.

Utfordringen for Real Madrid er at de ofte møter fjorårets mestere Bayern München i mesterligaen. Og det går sjelden Reals vei når de møter tyskerne på hjemmebane.

– De har generelt en veldig svak statistikk når de drar til Tyskland.

Vunnet ni av ti

Statistikken er dyster lesning for spanjolene.

Fem ganger tidligere har lagene møttes i semifinalen. Fire av dem, senest i 2012, har det endt med tysk avansement.

På ti hjemmekamper mot Real Madrid i mesterligaen, har Bayern München vunnet ni og spilt uavgjort i en.

– Det er en negativ spiral som de har kommet inni, og som de i tide og utide blir minnet på, sier Veland.

Likevel, i år kan Real-spillerne senke skuldrene litt.

Laget kommer til Allianz stadion med en 1-0-ledelse fra den første kampen i Madrid.

– Siden de vant 1-0 på hjemmebane må de heldigvis ikke snu denne trenden i kveld. De kan tape og likevel gå videre. Men det er klart, det er en mental greie og det er ikke bare Bayern München de sliter med. Det gjør de også mot de andre tyske lagene, sier Petter Veland til NRK.no.

– Må jobbe med det mentale

Veland mener det mentale aspektet i denne kampen ikke kan undervurderes. Presset på spillerne på begge lag er skyhøyt.

– Ancelotti blir nødt å jobbe med det mentale og fortelle spillerne at det er akkurat den samme idretten som ellers de skal spille, det er bare omgivelsene som er litt annerledes.

Bayern München kan i år bli det første laget som forsvarer en mesterligatittel.

Og Veland understreker at også Bayern München-spillerne føler presset, til tross for støtten fra hjemmepublikum.

Får det tyske laget et tidlig mål imot seg, kan kampbildet bli et helt annet enn det Pep Guardiola ønsker seg.

– I utgangspunktet trenger jo Bayern kun ett mål for å få ekstraomganger. De må score to for å gå videre. Med en tidlig scoring mot seg, endres forutsetningene voldsomt. Da blir fjellet de må bestige, plutselig høyere, påpeker Veland.

– Jeg er realist

Bayern har riktignok sluppet inn mål først i sju av de siste ni kampene siden de sikret Bundesliga-tittelen. Det tror ikke Veland vil forhindre det tyske laget å bli finaleklare tirsdag.

– Jeg er veldig glad i spansk fotball, men jeg forsøker å være realist. Bayern München har en sterkere førsteellever og troppen er et hakk bedre enn enn Real Madrids. De har også en trener som har møtt Real flere ganger.

– Dersom Bayern får alt til å stemme, er de bedre enn alle andre lag i verden, sier fotballeksperten.

Programleder i Viasat og ekspert på tysk fotball, Jan Åge Fjørtoft, påpeker at Bayern München har hatt en dårlig måned.

– De har vært suverene både i Tyskland og ute, men laget har kniven på strupen i kveld. Jeg tror likevel Bayern vinner og går videre. Det sier statistikken, sier han.

Rekdal tror på Bayern

Tidligere Tyskland-proff Kjetil Rekdal tror også på Bayern München.

– Bayern har et godt tak på Real i Tyskland og de hadde nogenlunde kontroll sist, selv om Real hadde noen gode kontringer. Jeg tror vi får noe av det samme kampbildet i kveld. Det kan bli veldig spennende, sier Rekdal til NRK.no.

Dersom Real Madrid scorer må det tyske laget score hele tre ganger for å gå videre.

– Er det et lag som kan klare det, så er det Bayern, sier Rekdal.

Fotball

Oppsummert

 • Fra 22.45 Landslagssjef Lars Lagerbäck og en utvalgt spiller møter pressen etter kampen.
 • Aron Dønnum forlenget med Vålerenga

  Aron Dønnum har forlenget kontrakten med eliteserieklubben Vålerenga til 2024. – Jeg vil at Vålerenga skal sitte igjen med noe om jeg blir solgt, sier han.

  I begynnelsen av september gikk en overgang til italienske Lecce i vasken. 22 år gamle Dønnums opprinnelige kontrakt med Oslo-klubben varte ut 2021. Nå er den forlenget til juli 2024.

  – Det er en veldig viktig signering for oss, og det at han skriver under på en så lang kontrakt viser Arons kjærlighet til Vålerenga, sier Dag-Eilev Fagermo til Vålerengas nettsted.

  Aron Dønnum
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Nysigneringane blomstra for Chelsea

  Chelsea slo Krasnodar komfortabelt 4-0 på bortebane i den andre gruppespel-kampen i meisterligaen. Callum Hudson-Odoi skåra det første. Så viste nysigneringane seg fram, først Timo Werner som sette inn 2-0 på straffespark. Like etter spelte han ballen til ein annan nykommar, da Hakim Ziyech sette inn det tredje. Rett før slutt la Christian Pulisic på til 4-0. Chelsea har med det fire poeng etter dei to første kampane, medan Krasnodar står med eitt poeng.

  Champions League - Group E - FC Krasnodar v Chelsea
  Foto: Anton Vaganov / Reuters
 • Spansk fotball uten betting-penger

  Toppklubbene i spansk fotball får ikke lenger ta imot sponsorpenger fra tippe- og bettingselskaper. Sju klubber har i dag solgt enten plass på trøyene eller navn på stadion. Klubbene mener de taper inntekter de trenger etter koronapandemien.

 • Barcelona sa ja til superliga

  Barcelonas president Josep Maria Bartomeu sa måndag ja til tilbodet om å spele i ein ny superliga. Det opplyste klubbpresidenten i går, sasmtundes som han trekte seg frå jobben.

  I førre veke blei det kjent at det er planer om ein ny europeisk superliga med 18 klubbar frå dei største fotballnasjonane. Det er dei amerikanske eigarane av Liverpool og Manchester United som skal vere dei største pådrivarane, og FIFA skal også vere positiv.

  Ryktet om slike planer har dukka opp med ujamne mellomrom i mange år. Men Barcelonas offisielle ja blir betrakta som ei bombe, ifølgje danske Ekstrabladet.

  Superligaen kan kome til å starte allereie i 2022. Kampane skal gå parallelt med dei heimlege ligaene, men vil vere eit stort trugsmål mot meisterliga og europaliga, ifølgje opplysningar i Sky Sports.

  Bartomeu opplyste også at Barcelona støttar FIFAs forslag om utvida klubb-VM med 24 lag kvart fjerde år.