- Musikk i mine ører

Antall utlendinger synker i norsk fotball. Det gleder toppfotballsjefen.

Nils Johan Semb

- Landslaget vil nyte godt av det når vi utvikler gode norske spillere, sier Nils Johan Semb.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Tallet på utlendinger i eliteserien har gått ned med 25 % det siste året. Totalt 115 utlendinger er nå i den øverste divisjonen.

Toppfotballsjef, Nils Johan Semb, mener pengekrisen er årsaken til en nedgang som får positive konsekvenser for norsk fotball.

- Det er en vinnsituasjon for alle. Landslaget vil nyte godt av det når vi utvikler gode norske spillere. Klubbene vil også bli bedre, sier Semb.

Antall utlendinger i eliteserien: (artikkelen fortsetter under)

Utlendinger i eliteserien
Foto: NRK

De beste er igjen

Færre antall utlendinger betyr at det kun er de beste som er igjen i eliteserien.

- De som er igjen nå er de gode utlendingene som gjør eliteserien bedre. Det sier også at klubbene har satset veldig mye på egen spillerutvikling. Det er musikk i mine ører, sier den tidligere landslagssjefen.

Flest fra Sverige

Flest utenlandske spillere kommer fra Sverige. Broderfolket har 21 spillere i norsk toppserie.

Nyopprykkede Hønefoss, som for tiden er preget av intern uro, har flest med elleve spillere.

- Det har ikke vært noen bevisst innkjøpspolitikk fra vår side. Det er bare blitt sånn ut ifra en sportslig vurdering av pris og kvalitet på spillerne, sier daglig leder Håvard Solvang til Aftenposten.

Odd og Strømsgodset har færrest spillere uten norsk pass med tre hver.

Dyrt og dårlig

Kjetil Rekdal

Kjetil Rekdal

Foto: Arne Flatin / NRK

Aalesund-trener, Kjetil Rekdal, er kritisk til kvaliteten på flere av spillerne som har blitt hentet fra utlandet.

- Vi har hatt mye utlendinger i Norge de siste årene som har vært dyre og dårlige, sier han.

Også i Viking har antallet utlendinger falt. I år har Stavanger-klubben seks spillere uten norsk pass. Det er to færre enn i fjor.

Skal Viking gå til innkjøp av flere utlendinger må disse heve laget.

- Vi har sagt at hvis vi skal forsterke, så kjøper vi spillere som går rett inn på laget, sier Viking-trener Åge Hareide.

Fotball

 • Politirazzia i Barcelonas lokaler

  Katalansk politi gjennomfører mandag formiddag omfattende søk i fotballklubben Barcelonas lokaler i tilknytning til såkalte «Barcagate», melder spanske medier.

  Cadena Ser var først ute med opplysningene om politirazziaen. Ifølge radiokanalen har politiet i Catalonia etterforsket klubben i flere måneder.

  Avisen AS skriver at deler av klubbkontorene er stengt av mens politiet gjennomfører sitt søk. Det er foreløpig ikke kommet opplysninger om at Barcelona-ansatte er pågrepet.

  «Barcagate» er avsløringen av at daværende klubbpresident Josep Maria Bartomeu angivelig brukte et PR-selskap for å styrke hans eget rykte og samtidig sverte klubbens stjernespillere, blant dem Lionel Messi og Gerard Pique. Disse beskyldningene har klubben benektet i en offisiell uttalelse.

  Marca er blant flere medier som hevder at Bartomeu skal være en av de arresterte.

  Mandag ettermiddag bekreftet klubben selv at det hadde vært politirazzia. De har ikke bekreftet at Bartomeu er arrestert.

  Camp Nou
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Glapp viktige poeng

  Fulham på 18. plass måtte dele poenga mot Crystal Palace lørdag.

  Lagene gikk til pause uten å ha skapt en eneste sjanse. Både Crystal Palace og Fulham framsto som om de hadde mer å tape enn å vinne.

  Etter pausen skrudde imidlertid Fulham opp tempoet og skapte flere gode muligheter, og klubbens danske kaptein Joachim Andersen var involvert i flere av dem.

  Kampens største sjanse gikk imidlertid til Josh Maja etter flott forarbeid av Ruben Loftus-Cheek. Mål ble det ikke. Like etter fikk samme mann nok en sjanse fra bare seks meter, men den fikk Palace-keeper Vicente Guaita avverget.

  Josh Maja
  Foto: Clive Brunskill / AP
 • Schalke sparket sin tredje trener

  Den tyske fotballklubben Schalke er i desperat poengnød. Søndag sparket de treneren Christian Gross etter at han kun hadde stått ved roret i to måneder. Det er den tredje treneren som er blitt sparket på bare fem måneder.

  Gross fikk fyken etter lørdagens 1-5-tap mot Stuttgart. Klubben ligger på bunnen av tabellen i tysk Bundesliga med elleve runder igjen av sesongen.

  Christian Gross
  Foto: Sebastian Gollnow / AP
 • Ødegaard bidro til sterk seier

  Martin Ødegaard ble byttet inn like før pause og bidro offensivt da Arsenal tok en meget solid 3-1-seier mot Leicester i Premier League søndag.

  Hjemmelaget gikk opp i ledelsen etter sju minutter etter et lekkert soloraid signer Youri Tielemans, før David Luiz utliknet med pannebrasken.

  Wilfred Ndidi lagde straffe med hånden, og da gikk Arsenal enkelt opp i ledelsen med en kontrollert straffe fra Alexandre Lacazette.

  Ødegaard var mannen som satte i gang angrepet der Pépe sørget for en sikker 3-1-seier.

  Resultatet løftet Arsenal til 9.-plass i Premier League og satte skikkelig fyr på topp fire-striden.

  Martin Ødegaard mot Leicester
  Foto: TIM KEETON / Reuters
 • Celtic slo tilbake

  Kristoffer Ajer og Mohamed Elyounoussi i Celtic kunne juble for 1-0-seier over Aberdeen etter trenerbyttet tidligere i uken.

  Ajer startet som vanlig som midtstopper for Celtic i lørdagens kamp. «Moi» startet på benken, men ble byttet inn etter drøyt en time.

  Seieren kom i den første kampen under den nye hovedtreneren John Kennedy. Neil Lennon forlot sjefsstolen i klubben i en skuffende sesong der Celtic må se byrival Rangers vinne ligaen med overlegen margin.

  Scottish Cup - Celtic v Heart of Midlothian
  Foto: Russell Cheyne / Reuters