Hopp til innhold

- Musikk i mine ører

Antall utlendinger synker i norsk fotball. Det gleder toppfotballsjefen.

Nils Johan Semb

- Landslaget vil nyte godt av det når vi utvikler gode norske spillere, sier Nils Johan Semb.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Tallet på utlendinger i eliteserien har gått ned med 25 % det siste året. Totalt 115 utlendinger er nå i den øverste divisjonen.

Toppfotballsjef, Nils Johan Semb, mener pengekrisen er årsaken til en nedgang som får positive konsekvenser for norsk fotball.

- Det er en vinnsituasjon for alle. Landslaget vil nyte godt av det når vi utvikler gode norske spillere. Klubbene vil også bli bedre, sier Semb.

Antall utlendinger i eliteserien: (artikkelen fortsetter under)

Utlendinger i eliteserien
Foto: NRK

De beste er igjen

Færre antall utlendinger betyr at det kun er de beste som er igjen i eliteserien.

- De som er igjen nå er de gode utlendingene som gjør eliteserien bedre. Det sier også at klubbene har satset veldig mye på egen spillerutvikling. Det er musikk i mine ører, sier den tidligere landslagssjefen.

Flest fra Sverige

Flest utenlandske spillere kommer fra Sverige. Broderfolket har 21 spillere i norsk toppserie.

Nyopprykkede Hønefoss, som for tiden er preget av intern uro, har flest med elleve spillere.

- Det har ikke vært noen bevisst innkjøpspolitikk fra vår side. Det er bare blitt sånn ut ifra en sportslig vurdering av pris og kvalitet på spillerne, sier daglig leder Håvard Solvang til Aftenposten.

Odd og Strømsgodset har færrest spillere uten norsk pass med tre hver.

Dyrt og dårlig

Kjetil Rekdal

Kjetil Rekdal

Foto: Arne Flatin / NRK

Aalesund-trener, Kjetil Rekdal, er kritisk til kvaliteten på flere av spillerne som har blitt hentet fra utlandet.

- Vi har hatt mye utlendinger i Norge de siste årene som har vært dyre og dårlige, sier han.

Også i Viking har antallet utlendinger falt. I år har Stavanger-klubben seks spillere uten norsk pass. Det er to færre enn i fjor.

Skal Viking gå til innkjøp av flere utlendinger må disse heve laget.

- Vi har sagt at hvis vi skal forsterke, så kjøper vi spillere som går rett inn på laget, sier Viking-trener Åge Hareide.

Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • TV 2: Trondsen fikk sluttpakke av Trabzonspor

  Fotballspiller Anders Trondsen (27) har terminert kontrakten i tyrkiske Trabzonspor etter to år. Nå er han på klubbjakt, melder TV 2.

  Trondsen opplyser til kanalen at han har fått en sluttpakke som kompensasjon for de to siste årene av kontrakten med klubben.

  – Det måtte være en fin avtale for min del for at det skulle være aktuelt å terminere. Sånn som det ble, ble det en fin avtale for meg. Klubben virket også fornøyd. Da var det bare å terminere og komme seg hjem. Summer og sånt vil jeg ikke gå inn på, men jeg er happy, sier Trondsen.

  Trondsen er for øyeblikket i Oslo og trener. Som klubbløs kan han signere for hvem han vil.

  Anders Trondsen, Trabzonspor
  Foto: AP
 • Ny korsbåndskade for dansk spiller

  Danmarks Nadia Nadim (34), som spilte EM i sommer etter et lengre skadeavbrekk, har røket korsbåndet på ny. Det skjedde i helgens kamp for Racing Louisville i den amerikanske toppligaen.

  – Det er klart jeg er knust. Men jeg har møtt hindringer og tøffe stunder siden jeg var barn, så du kan si jeg er en ekspert på å overvinne dem. Jeg ble født som en fighter, og ingenting kan bryte meg ned, skriver Nadim på Twitter.

  Nadim har over 100 landslagskamper for Danmark, og har møtt mye kritikk etter at hun ble ambassadør for fotball-VM i Qatar.

  Nadim
  Foto: ANDERS KJÆRBYE / FODBOLDBILLEDER
 • Kortglad dommer til Ullevaal

  Spanske Antonio Mateu Lahoz (45) dømmer Norges skjebnekamp mot Serbia i fotballens nasjonsliga tirsdag. Det kan ligge an til en del gule kort.

  På sine ti siste dommeroppdrag har Lahoz delt ut 49 gule kort og utvist tre spillere.

  Han er også kjent for å ha vist det gule kortet til fire forskjellige spillere i løpet av bare ett sekund. Det skjedde i La Liga-oppgjøret mellom Getafe og Mallorca i april i år.

  Lahoz var hoveddommer i mesterligafinalen i fjor da Chelsea slo Manchester City 1-0.

  Norge trenger ett poeng for å vinne gruppen. VM-klare Serbia må ha seier for å sikre førsteplassen og opprykk til nivå én i nasjonsligaen.

  Dommer Antonio Mateu Lahoz i samtale med Dinamo Zagrebs Arijan Ademi
  Foto: Nikola Krstic / NTB
 • Sterk dansk seier over Frankrike

  Danmark imponerte stort da de slo Frankrike 2-0 i Parken i den siste kampen i nasjonsligaen. Kasper Dolberg og Andreas Olsen scoret målene mot den regjerende verdensmesteren. Men seieren holdt ikke til gruppeseier i A-ligaen, fordi Kroatia slo Østerrike 3-1.

  Danmark vant også borte mot Frankrike, som bare ble nummer tre i gruppe 1.

  Danmark - Frankrike
  Foto: RITZAU SCANPIX / Reuters
 • Mitrovic skadet da Serbia kjørte over Sverige

  Sverige fikk en god start borte mot Serbia i Norges gruppe i Nasjonsligaen, da Viktor Claesson sendte gjestene i ledelsen etter 15 minutter. Men resten av kampen handlet det meste om Serbia- som Norge møter i gruppespillfinale på tirsdag.

  Fulham-spissen Aleksandar Mitrovic scoret hele tre ganger, før en perle fra Sasa Lukic sikret 4-1-seier.

  Mitrovic fikk seg en smell i foten og gikk av banen med 18 minutter igjen. I etterkant viste TV-bildene serberen sittende på benken med en ispose.

  En som ikke blir klar til Ullevaal-kampen kommende uke er Sergej Milinkovic-Savic. Lazio-stjernen pådro seg gult kort mot Sverige og går glipp av oppgjøret med karantene. Tirsdag møtes Norge og Serbia til kamp om gruppeseieren i nasjonsligaen. Uavgjort vil være godt nok for Norge.

  Norge vinner uansett gruppe 4 om de tar poeng hjemme mot Serbia om tre dager. Mens Sverige må slå Slovenia i siste kamp for ikke å rykke ned til gruppe C i nasjonsligaen.

Italy England Nations League Soccer