- De var som en bisverm

Japans finaleplass i kvinnenens fotball-VM kom overraskende for de fleste. Men ikke for kjennere av japansk fotball.

Video Vakkert mål fra Japan i semifinalen

Vakkert mål fra Japan i semifinalen

  • Se VM-finalen i videovinduet lenger nede i saken eller her

- For oss som har fulgt internasjonal jente- og kvinnefotball på nært hold en stund, er ikke Japans suksess særlig overraskende, sier Jarl Torske.

Han er trener for både Norges U23-lag og J19-lag. Sistnevnte har han hatt hånd om i ti år, og han har sett Japans utvikling på de samme trinnene.

Også NRK-kommentator Hallvar Thoresen lot seg imponere av det de japanske jentene viste i semifinalen mot Sverige onsdag kveld.

- Jeg ble kjempeimponert, sa Thoresen etter semifinaleseieren mot Sverige .

- De hadde ikke bare gode ferdigheter, de opptrådte også veldig fornuftig med gode taktiske valg både som lag og som individuelle spillere, sier Thoresen, som er ekspertkommentator for NRK under kvinnenes VM i Tyskland.

- Lekte seg med ballen og svenskene

Han lot seg imponere over alle de gode angrepene som ble rullet opp.

- Det så ut som om de lekte seg med ballen - og med svenskene, sier Thoresen. Japan hadde over 60 prosent ballbesittelse, og i lange perioder var det enveistrafikk ute på banen.

- Vi har sett det komme

Torske har fulgt den japanske utviklingen, og er ikke overrasket.

- De har vært helt i toppen på aldersbestemte landslag i fem-seks år, så det var nok bare et spørsmål om tid før de også ville slå gjennom på seniornivå. Vi har sett det komme, sier Torske til NRK.

Han vet ikke i detalj hva japansk kvinnefotball har gjort. Men han ser at spillerne og lagene har gode kvaliteter, og at de derfor har gjort mye riktig de siste årene.

Jarl Torske

- Japans suksess er ingen overraskelse, dette har vi sett komme, sier U23- og J19-trener Jarl Torske, som er kampene i Tyskland fra sidelinja

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Som en bisverm

- De preges av å ha et godt "fotballsteg" - de er kjappe, balanserte og smidige. De har gode basisferdigheter som mottak, vendinger og pasninger. Og de klarer å få ut dette i laget, 3 mot 3, 5 mot 5 - og 11 mot 11, sier Torske.

Han er veldig imponert over måten Japan slo Sverige på.

- De var som en bisverm som angrep svenskene hele tiden. De svenske spillerne var ikke raske nok, derfor slapp de ikke til, sier Torske.

- Hva tror du de får til mot USA i finalen?

- Det er jeg spent på. Jeg tror på en jevn kamp med to helt forskjelige spillestiler. Jeg tror det blir avgjort på om USAs spillere klarer å være raske nok til å demme opp for Japan. England viste i gruppekampen mot Japan (engelsk seier 2-0) at det går an med hard jobbing, sier Torske.

(Les videre under videovinduet.)

NETT-TV: Se finalen kl 20.45 i videovinduet under!

Video Fotball-VM kvinner semifinale: Frankrike-USA

Fotball-VM kvinner finale.

Sterke i jentefotballen

Japan har ingen store tradisjoner i kvinnefotball på seniornivå, men har imponert alle i årets VM, og nå er de klar for finalen etter å ha snudd 0-1 til 3-1 mot svenskene. Og det i sin første VM-semifinale noensinne. En kvartfinale og fire ganger utslått i gruppespillet er det de kan skilte med fra før.

Men i mesterskapene for de aldersbestemte landslagene har de markert seg ofte det siste tiåret.

- De har deltatt mange ganger og det er en del av grunnen til suksessen nå, tror Torske, som så dem fra sidelinja da de spilte U23-VM i Chile i fjor, i et mesterskap der også Norge deltok.

(Les videre under videovinduet.)

Video: Se flott japansk scoring

Video Japan scorer

Japan scorer.

Flere VM-titler

Japansk kvinnefotball lå så å si med brukket rygg rundt tusenårsskiftet. Landslaget klarte ikke å kvalifisere seg for OL i Australia i 2000, og L-ligaen var i ferd med å kollapse.

Redningen kom med Eiji Ueda, som ble hentet inn som direktør for kvinnefotball i 2002. Han begynte å bygge opp igjen kvinnefotballen under kjælenavnet "Nadeshiko Japan", som betyr noe i nærheten av "ideelle japanske kvinner".

Det har gitt seg utslag i flere suksesser på aldersbestemte landslag, med VM titler for U16 i 2005 og i U19 i 2002 og 2009. Det har også ført til jevn stigning på FIFA-rankingen, der Japan på den siste utgaven er helt oppe på fjerdeplass.

Norge ble gruset i OL

(Les videre under bildet.)

Erika Skarbø

Erika Skarbø fortviler etter sitt femte baklengsmål mot Japan i OL i 2008. Da framsto Japans storseier som en sensasjon, men nå er Japan i VM-finalen

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

For tre år siden møtte Norge Japan i den siste gruppespillkampen i OL i Beijing. Da var Norge - iallfall i øynene til norsk publikum og norsk media - storfavoritter. Norge tok da også ledelsen, men ble utspilt og trynet til slutt med solide 1-5.

- Jeg advarte mot å ta Japan for lett, og sa at det ville bli en jevn kamp. Men jeg gjettet aldri på sånne sifre, sier Torske.

Bedre enn sumobryting og baseball

Hjemme i Japan har ikke jentenes suksess gått hus forbi. Etter kvartfinaleseieren mot hjemmelag og tittelforsvarer Tyskland har kvinnefotball gått forbi både sumobryting og baseball, og er nå landets mest populære idrett på avisenes sportssider og TV-kanalenes sportssendinger.

(Les videre under bildet.)

Japansk jubel i Tokyo

Høy stemning på en bar i Tokyo da landets heltinner gikk til VM-finalen. Dette bildet er tatt rundt klokka 06.30 torsdag morgen, lokal tid, da kampen var slutt

Foto: Ap

Det førte til en hastig omrokkering av TVs sendeskjema foran semfinalen onsdag. Og det gir ikke særlig høye odds å tippe at det samme vil skje i minst like stor grad under finalen mot USA søndag - eller grytidlig mandag morgen i Japan.

Trenger oppmuntring etter naturkatastrofen

Fotballjentenes triumfer smaker ekstra godt i Japan, som trenger en stor suksess etter de mange tragediene i kjølvannet av jordskjelvet og tsunamien i mars.

(Les videre under bildet.)

Japan takker verden for støtten

Den japanske suksessen er en kjærkommen opptur for nasjonen som ble hardt rammet av tsunami og jordskjelv i mars. Her takker spillerne verden for støtten.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

- Dette er svært godt for Japan, og hjelper japanerne til å komme over katastrofen, har Japans landslagssjef Norio Sasaki sagt.

Også de to koreanske statene har kommet langt i jentefotball på aldersbestemt nivå. Nord-Korea var med også i årets VM, men ble slått ut i gruppespillet.

- Jeg trodde faktisk at Nord-Korea ville gjøre det bedre denne gangen. For Sør-Korea er det bare et tidsspørsmål før de slår gjennom, sier Torske, og legger til en god forklaring på at Japan er kommet lenger enn de koreanske statene.

- De har flere spillere som spiller i europeiske og amerikanske ligaer. Det er nok ikke like lett for nordkoreanerne, sier Torske.

Video: Se de japanske spillerne sverme rundt svenskene

Video Japan i forsvar

- De var som en bisverm, sier Jarl Torske

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp