- En heksejakt uten like

En åpenhjertig Mons Ivar Mjelde sammenligner seg selv med Marit Breivik.

Mons Ivar Mjelde
Foto: PATRICK STRAUB / AP

Mons Ivar Mjelde mener han har vært utsatt for en heksejakt fra mediene, mye på grunn av sin inkluderende lederstil.

Brann-treneren sammenligner seg selv med håndballandslagets Marit Breivik.

- Det har vært en heksejakt uten like, sa en åpenhjertig Mjelde, og siktet ikke minst til bergenspressen i sitt foredrag på Fotballforbundets trenersamling i Oslo søndag formiddag.

Inkluderende stil

Han var invitert for å fortelle fotball-Norge hvordan han gjorde Brann til et gullag. Mjelde mener hans inkluderende lederstil er en av de viktigste årsakene til at Bergen vant byens første seriemesterskap på 44 år i 2007.

- Jeg har hatt mange trenere selv opp gjennom årene. En del av de har vært temmelig autoritære. Jeg synes ikke det har gitt nok utvikling. Selv er jeg nok blitt flinkere til å vite når jeg skal involvere de rundt meg og ikke. Jeg ser på den stilen som en styrke. Ikke som en svakhet, sier Mjelde til NRK.

Norsk fotball har hatt mange autoritære trenertyper som Nils Arne Eggen, Åge Hareide, Tom Nordlie og Kjetil Rekdal.

- Jeg er lik Breivik

Mjelde har en helt annen lederfilosofi, og sammenligner seg selv med Marit Breivik, trener for kvinnelandslaget i håndball. De gir begge spillerne masse innflytelse og ansvar.

- Den treneren som er nærmest meg tror jeg er Marit Breivik, faktisk. Jeg tror vi har samme syn på tingene og prøver å få laget til å fungere ut fra samme filosofi. Skal utøverne bli gode må man forstå at man må dra lasset i samme retning. Da må du gi de ansvar, og de må ta ansvaret, mener Mjelde.

Samtidig mener han den inkluderende stilen har vært med på å svekke autoriteten hans utad. Mange kritikere har hevdet at Mjelde ga fjorårets kaptein Martin Andresen for mye makt.

- Media har prøvd så godt de kan å nedvurdere min rolle, min innsats og mine bidrag, og har villet ha en annen. Det er nå sånn det er, men jeg lever bra med det, sier Mjelde til NRK.

Kjøpte kake

På trenerseminaret kom det også fram at han kjøpte kake til hele laget dagen etter at han havnet i håndgemeng med Erlend Hanstveit i fjor høst. I frykt for at venstrebacken skulle bli utvist i krangelen med dommer Svein Oddvar Moen, tok Mjelde tak og dyttet Hanstveit av banen.

- Jeg tok med meg en stor kake, den beste som finnes i byen, så delte vi den og var gode venner hele gjengen, forteller Brann-treneren med et smil.

Fotballnyheter