NRK Meny
Normal

– Fotballforbundet og påtalenemnda var en komedie

Inge André Olsen har måttet tåle kraftig skyts som Stabæks ansikt utad i den såkalte overgangssaken. Nå retter han pekefingeren tilbake mot kritikerne.

Ett år etter overgangssaken med Veigar Pall Gunnarson, tar Stabæks sportslig administrative leder Inge André Olsen for første gang bladet fra munn. Han går hardt ut mot fotballforbundet og forbundets påtalenemd.

Se videoreportasje med Olsen.

– Det har vært såkalte eksperter, advokater og andre idrettsledere som har uttalt seg uten å vite hva de snakket om, sier Inge André Olsen.

Stabæks sportslig administrative leder er siktet for grov økonomisk utroskap i forbindelse med den såkalte overgangssaken (se faktaboks i bunnen av artikkelen).

– Blir et sirkus

Politiet sendte nylig over sitt siktemål til statsadvokaten, som skal ta stilling til en eventuell dom.

Det har vært stille rundt saken den siste tiden. Men da nyheten sprakk for omtrent ett år siden måtte Olsen venne seg til å ha journalister på slep uansett hvor han gikk.

– Uansett utfall i saken blir det sirkus. Om vi ikke blir dømt, vil det stå synsere som ikke kjenner til saken og fortelle hvorfor vi burde bli dømt. Om vi blir dømt, blir det sirkus i retten, sier Olsen.

Ydmyke for feil

For dere som trenger å friske opp minnet, bunner saken i dette:

Vålerenga og Stabæk skal ha inngått en avtale der det ble betalt en sum for Veigar Páll Gunnarsson som var langt lavere enn den antatte markedsverdien hans.

Samtidig fikk VIF en opsjon på 16 år gamle Hermann Stengel til flere millioner.

Dette førte til at Stabæk slapp unna med å betale langt mindre til Gunnarssons tidligere klubb Nancy, som hadde rett på en viss del av overgangssummen.

– Vi er ydmyke på at vi kan ha gjort noe feil, men vi tror ikke det. Vi får se hva som skjer, sier Olsen.

Kritiserer NFF og påtalenemnda

Flere har kritisert påtalenemnda for å være for offensive i media i denne saken. Også Olsen sier han ikke er spesielt imponert av håndteringen.

– Fotballforbundet og påtalenemnda var en komedie, mener Olsen.

– Det er nesten så jeg lurer på om jeg måtte ringe Morten Stene og Egil Andre Berglund og spørre om det var greit at vi solgte Vegar Hedenstad nettopp, siden Elverum skulle ha ti prosent av overgangssummen, sier Olsen, og sikter til henholdsvis politiadvokaten som er satt på saken og påtalenemndas tidligere leder.

Artikkelen fortsetter under bildet.

olsen

Olsen fotografert på vei ut av Nadderud stadion samme dag som han ble siktet i den såkalte overgangssaken.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Sliter sportslig

En avgjørelse i saken kommer tidligst i midten av august. Samtidig sliter Stabæk også sportslig, og er i fare for å rykke ned fra eliteserien. De ligger nederst på tabellen med syv fattige poeng.

– Det er ikke mange lag som hadde taklet dette like godt som Stabæk. I tillegg til denne saken har vi hatt nedskjæringer i klubben, og noen nedturer på banen. Men det er mye mer ved Stabæk enn det som kommer frem i media, fastslår Olsen.

Hallén: – Fortvilende

Fotballpresident Yngve Hallén henviser til påtalenemda da han blir konfrontert med kritikken fra Olsen, men understreker at fotballforbundet har tatt saken på alvor.

– Det er frustrerende at det tar så lang å få en avklaring. Enkeltpersoner har måttet ta en alt for stor del av belastningen i denne saken, og det er fortvilende, sier Hallén.

Heller ikke påtalenemnda ønsker å kommentere kritikken fra Olsen.

– Den anmeldelsen påtalenemnda overleverte doms- og sanksjonsutvalget ga grunnlag for politietterforskning, og også grunnlag for å sikte flere personer. Påtalenemnda vil avvente påtaleavgjørelsen, sier leder Knut Fure.

– Skal bygge sten for sten

Olsen sier han er klar for å se fremover.

– Om ett år tror jeg vi har flere profiler på laget som er interessante for utlandet, slik at vi igjen kan bygge laget sten for sten. Vi måtte starte med et helt nytt lag i år, og det har vært vanskelig. Men jeg syns vi stort sett har levert.

Fotballnyheter