NRK Meny
Normal

- Arsenal har tapt tittelen på dødball

Med poengtap mot Manchester United i dag er Arsenal definitivt ute av av tittelkampen i Premier League. Arsène Wengers mannskap har sluppet inn over halvparten av målene sine på dødball.

Arsenal

Samir Nasri kan bare se på at West Bromwich Albions Steven Reid scorer nok et dødballmål mot Arsenal. Kampen endte 2-2, og satte en alvorlig demper på Arsenals tittelhåp.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

Lars Tjærnås

Lars Tjærnås mener det kan være flere grunner til at Arsenal sliter med å forsvare seg mot frispark og hjørnespark. Både spillermateriale og «dødballkultur» er mulige årsaker.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Hvorfor greier ikke Arsenal ta det siste steget og vinne Premier League? Diskutér nederst i saken!

Arsenal ligger ni poeng bak United på tabellen før søndagens storkamp. Det er ikke tilfeldig, mener fotballekspert Lars Tjærnås.

- Jeg mener du kan si at Arsenal har tapt tittelen på dødball, sier Tjærnås til NRK.no.

Den tidligere assistenttrenerern i Wimbledon har et poeng. Ifølge Opta analyse har Arsenal sluppet inn 20 mål på defensiv dødball denne sesongen.

Det er 56 prosent av baklengsmålene, noe som gjør Arsenal til den klubben i ligaen som slipper inn størst andel av sine baklengsmål på dødball.

- Over tid ligger andelen baklengs på dødball på omtrent 40 prosent i de store ligaene, så Arsenals tall er skremmende, sier Tjærnås.

Kan ha betydd ti mål ekstra

London-laget har blitt kritisert for å ikke ha «killer-instinktet» som kreves for å vinne Premier League, men kanskje trenger man ikke gå lenger enn til dødballstatistikken for å finne svar på Arsenals problemer.

  • Arsenal har sluppet inn 16 spillemål denne sesongen, og med normal andel baklengsmål på dødball skulle det bety at de burde ligge på omtrent 27 innslupne totalt.
  • Virkeligheten er deprimerende lesning for Arsenal-fans: Arsène Wengers gutter har sluppet inn 20 mål fra faste situasjoner, noe som gir totalt 36 baklengs.
  • Om Arsenal hadde bare hadde vært gjennomsnittlig gode på defensiv dødball, kunne de altså regne med å slippe inn rundt ti mål mindre.
Thomas Vermaelen

Høytflyvende Thomas Vermaelen kunne hjulpet Arsenal å forsvare seg mot frispark og hjørnespark, men har vært ute av mesteparten av sesongen med en akillesskade.

Foto: GLYN KIRK / AFP

Det er selvfølgelig vanskelig å måle noe slikt ved hjelp av statistikk, og én sesong er et relativt lite utvalg. Men tallene gir utvilsomt et slående intrykk: Defensiv dødball er en stor svakhet for Arsenal, kanskje så stor at den gjør det umulig å vinne Premier League.

Mangler de rette spillerne

Det er vanskelig å finne noen enkeltstående årsak til at Arsenal, som tidligere er blitt koblet til Brede Hangeland, er svake på dødball. Én årsak kan være mangelen på de riktige spillertypene.

- Arsenal har gode hodespillere, men mangler den som er god i lufta og dirigerer samtidig. Derfor tror jeg skaden på Thomas Vermaelen har gjort tallene ekstra stygge, sier Tjærnås.

- Dessuten er også keeperspillet med i et slikt regnestykket. Selv om de har en keeper som er i god utvikling, er han hverken en stor dirigent eller noen konge i feltet, fortsetter fotballeksperten.

Mentalt spill om faste situasjoner

En annen årsak kan ligge i hodespillet. Det som forgår på innsiden av spillernes hoder, altså.

- Jeg har selv opplevd at dødballmål kan bli en selvoppfyllende profeti, fordi en prater om det internt og leser om det eksternt. Og på en måte skaper det frykt hver gang en motstander får dødball imot.

For man trenger ikke nødvendigvis ha høye fotballspillere for å unngå baklengsmål på frispark og cornere. Noen ganger handler det om selvtillit, organisering - og ifølge Tjærnås, faktisk også om «dødballtradisjon».

- Dødball begge veier handler på et mystisk vis også om kultur. Se bare på Lillestrøm i Norge, de har ikke flere centimeter luftstyrke enn andre, men de tar med seg en kultur og tradisjon for å være gode på dødball, avslutter Tjærnås.

Hvorfor greier ikke Arsenal ta det siste steget og vinne Premier League? Diskutér nederst i saken!

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.