Hopp til innhold

Fotball-Norge hyller Thoresen: – Den beste vi har hatt

Norske fotball-ikoner er delt om hvem de synes er tidenes beste norske fotballspiller, men flertallet setter Hallvar Thoresen (55) høyest.

By Rise Høgmo Thoresen Fagermo Tjærnås

Ola By Rise, Per-Mathias Høgmo, Dag-Eilev Fagermo og Lars Tjærnås er alle enige i at Hallvar Thoresen er norges beste fotpallspiller gjennom tidene.

Foto: Greve, Jan / NTB scanpix

På julaften kunne Arne Scheie og Knut Nesbø presentere sin komplette liste over tidenes beste norske fotballspillere.

Øverst raget Hallvar Thoresen foran Tom Lund og Ole Gunnar Solskjær.

 • Hvem synes du er tidenes beste norske fotballspiller? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

NRK.no har spurt ti av Norges mest kjente fotballpersonligheter om hva de synes om at Thoresen vant, og hvem de mener er tidenes beste norske fotballspiller.

Her er svarene:

Høgmo

– Hallvar Thoresen var komplett, mener Per-Mathias Høgmo.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Per-Mathias Høgmo (53), trener og tidligere landslagsspiller:

«Jeg støtter valget! Han var en komplett spiller med særdeles sterke treningsholdninger. Et forbilde for unge spillere»

Vidar Davidsen (52), tidligere trener, eliteseriespiller og nå Viasats ekspertkommentator:

«Hallvar er et godt valg fordi han var dominerende på både landslaget og i den nederlandske ligaen. Tidenes beste for meg er Tom Lund, som til tross for at han bare spilte i den norske ligaen, var dominerende på landslaget og høyt respektert i fotball-Europa. Det sier ganske mye at når Ajax skulle finne en erstatter for Johan Cruyff, så prøvde de å få Tom Lund…»

Dan Eggen (42), tidligere landslagsstopper:

«Godt valg, men veldig jevnt med Bratseth. Markante spillere på dominerende lag i Europa i hver sine perioder».

Ola By Rise

Ola By Rise mener Thoresen var en dominant lederskikkelse.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Ole By Rise (52), tidligere landslagskeeper og i dag assistenttrener for Norge:

«Hallvar var en dominant lederskikkelse i sin tid; en kreativ, internasjonal sentral midtbane med blikk, teknikk, skudd, stor spilleforståelse og lederegenskaper. Jeg var selv fast i landslagstroppen i sluttfasen av hans storhetstid. Men vanskelig å sammenligne generasjoner. Jeg har inntrykk av at Per Bredesen var av samme støpning, men er for ung til å ha sett ham nok. «Kniksen» også. Rune Bratseth og Ole Gunnar Solskjær er to andre kandidater, med litt ulik begrunnelse. Men her handler det ikke om rett og feil, det handler om smak og behag. En slik kåring er synsing, basert på hver enkeltes faglig innsikt. Og det er ikke alltid slik at de som roper høyest og er skråsikre, er de som har mest peiling».

Jan-Erik Aalbu (48), tidligere eliteseriespiller, sportsdirektør og nå fotballkommentator i Max:

«Dette er meget vrient og handler mye om følelser og ikke minst i hvilken generasjon man har vokst opp. Hvilken tid i livet var fotballen viktigere enn noe annet og så videre. Må jeg velge går jeg for Tom Lund som var en helt spesiell spiller og med et steg de aller fleste bare kunne misunne ham for. Alle motstandere kunne bli ør både her og der når Tommy var på farten. Det som taler imot er selvsagt at han aldri prøvde lykken i en større og bedre liga enn den norske. Velger å tro at han hadde blitt stjerne selv på de topplagene som ønsket hans tjenester (ikke noen småklubber). Derfor dette valget. Ellers mener jeg Arne og Knut har gjort en utmerket jobb i sin kåring, en jobb det ikke er mulig få alle fornøyde. Jeg har ingen problemer med at de valgte Thoresen. Kaptein for Norge i en årrekke. Dro tidlig ut for å søke lykken i Nederland hvor han også i dag har et stort navn. Det sier ikke rent lite i fotballgale Nederland. Han var en fantastisk spiller og ikke minst person, som han også er den dag i dag».

Ivar Hoff (64), tidligere fotballspiller og trener, nå fotballekspert:

«Tom Lund er best gjennom tidene. Ingen har påvirket et lag som ham. Fra bunnen av 3. divisjon til best i Norge. Samtidig best på landslaget».

Hallvar Thoresen

Hallvar Thoresen er en fortjent vinner av kåringen 'tidenes beste norske fotballspiller'. Det mener flertallet av fotball-ikonene NRK har snakket med.

Foto: Laurvik, Henrik / NTB scanpix

Dag-Eilev Fagermo (45), trener i Odd Grenland:

«Jeg mener også at Hallvar er tidenes beste. Han var et halvt landslag alene. Og langt bedre enn den nest beste norske i sin tid».

Karl Petter Løken (46), tidligere landslagsspiller og nå NRKs fotballekspert:

Tjærnås

– Thoresen har et mye større navn enn de fleste er klar over, sier Lars Tjærnås.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

«Hallvar er helt klart et godt valg, men for meg er Tom Lund en soleklar nr. 1. Han var mitt store forbilde da jeg vokste opp - på linje med de største stjernene internasjonalt».

Roar Stokke (53), tidligere fotballspiller, trener og nå Viasats ekspertkommentator:

«Jeg har ment det samme i 20 år. Thoresen var en internasjonal størrelse på en tid da Norge var en grå og trist fotballnasjon både på klubb- og landslagsnivå. Thoresen hadde lederegenskaper, internasjonalt tempo og en intensitet i spillet som var lysår foran den tids generasjon norske spillere. PSV var den gang en europeisk storklubb, Thoresen var kapteinen og sjefen med stor S. Sorry Rune Bratseth, men du er nummer to på min liste».

Lars Tjærnås (52), fotballtrener, analytiker og ekspertkommentator for C More:

«Jeg er enig med de to vise menn. Thoresen har et mye større internasjonalt navn enn de aller fleste er klar over. Han holdt et høyt nivå over så lang tid, og var både toppscorer, kaptein og ikon i en og samme pakke. Det har vært mange store, men jeg er enig i valget».

 • Hva synes du? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Siste nytt

 • Luka Modric forlenget Real Madrid-kontrakten

  Midtbaneeleganten Luka Modric tar én sesong til i den spanske storklubben Real Madrid. Kroaten vant i juni sin sjette Champions League-tittel med hvittrøyene.

  Real Madrid bekrefter kontraktsforlengelsen i egne mediekanaler. Modric har spilt for fotballstormakten siden overgangen fra Tottenham i 2012.

  I løpet av tolv år i den spanske hovedstaden har 38-åringen vært delaktig i fire ligatitler, seks mesterligatitler og én cuptittel. Med det kroatiske landslaget ble det VM-sølv i 2018.

  To uker før mesterligafinalen mot Borussia Dortmund, som Real Madrid vant 2-0, høstet Modric lovord fra manager Carlo Ancelotti.

  Modric var som ventet en del av den kroatiske troppen til fotball-EM i Tyskland, men mannskapet til Zlatko Dalic røk ut allerede i gruppespillet.

  (NTB)

  WCnK8stWOKA
  Foto: AP
 • Amnesty kritisk til IOC-svar om hijabforbud: – Strider mot egne forpliktelser og verdier

  Amnesty International går hardt ut mot IOC etter at de i et brev sa at de ikke vil oppfordre franske myndigheter til å oppheve hijabforbudet før OL i Paris.

  I en artikkel skriver Amnesty at forbudet har skapt en «uholdbar situasjon» der OL-vert Frankrike bryter flere menneskerettighetsforpliktelser. Det inkluderer ifølge organisasjonen verdier og forpliktelser som er fastsatt av Den internasjonale olympiske komité (IOC) selv.

  Amnesty hevder i en rapport at forbudet «avslører franske myndigheters diskriminerende hykleri og IOCs svakheter».

  – Å forby franske idrettsutøvere med sportshijaber å konkurrere i de olympiske og paralympiske leker gjør narr av påstandene om at Paris-OL er det første likestillings-OL, og det avslører den rasistiske kjønnsdiskrimineringen som underbygger tilgangen til idrett i landet, tordner Anna Blus.

  Blus tror forbudet kan få store konsekvenser.

  NTB har kontaktet IOC angående kritikken fra Amnesty. I en epost svarer de blant annet følgende:

  «I OL er det IOC og de internasjonale forbundenes regler som er gjeldende. Utøvere står fritt til å bruke hijab, slør og hodeskjerf i de olympiske landsbyene og på olympiske arenaer. I konkurranser bestemmes reglene av de relevante forbundene. I noen idretter er det restriksjoner knyttet til klær, inkludert men ikke begrenset til hijab, for å ivareta sikkerheten til utøverne».

  Videre i artikkelen skriver Amnesty at IOC, til tross for gjentatte krav, har valgt å ikke oppfordre franske myndigheter til å oppheve forbudet.

  Organisasjonen påpeker at det franske hijabforbudet strider mot klesreglene til blant andre Det internasjonale fotballforbundet (Fifa), Det internasjonale basketballforbundet (Fiba) og Det internasjonale volleyballforbundet (Fivb). Amnesty har undersøkt regelverket i 38 europeiske land, og de konkluderer med at Frankrike er det eneste landet med et slikt forbud.

  «Det olympiske charteret er ganske tydelig: Rettighetene skal sikres uten diskriminering av noe slag. (...). Likevel handler idrettsutøvere i samsvar med nasjonal kontekst. Religionsfrihet tolkes ulikt, og dette gjenspeiler seg også i nasjonale tilnærminger til idretten. Bruk av hijab, slør eller hodeskjerf er svært omdiskutert i mange land, både der det er obligatorisk, valgfritt og forbudt», skriver IOC til NTB.

  (NTB)

  t_I8mpz0UsU
  Foto: AP
 • Casper Ruud røk rett ut i Båstad

  Casper Ruud gjorde uvanlig mange feil i åttendelsfinalen i ATP250-turneringen i Båstad i Sverige. Det var hans første singelkamp i årets turnering.

  Ruud tapte 3-6 i første sett mot brasilianske Thiago Monteiro, rangert som nummer 85 i verden.

  Monteiro fortsatte storspillet også i andre sett og vant også da 6-3 i sett. Dermed er Ruud ute av singelturneringen allerede i runde to, mens 30 år gamle Monteiro er klar for kvartfinalen.

  I dobbeltturnering har han fortsatt sjanser til suksess, med lagkamerat Rafael Nadal. Etter å ha vunnet første kamp er det kvartfinalen som står for tur for double-makkerparet klokken 14.05 onsdag.

  Dette er i utgangspunktet Ruuds siste turnering før OL i Paris om knappe ti dager. Det kan likevel hende Ruud deltar i Austrian Open i Kitzbühel neste uke, men det er ennå ikke bekreftet.

  D5rxkbGWCdQ
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal