Hopp til innhold
Fotball-EM 2020
Foto: Michaela Rehle / Reuters

Fotball-EM 2020

Oppsummert

  • Her får du siste nytt fra fotball-EM.
  • Trykk på denne lenka for å få full oversikt over kampene i sluttspillet.
  • Dømt til fengsel for rasisme i EM

    En mann i 40-årene har blitt dømt til 14 ukers betinget fengsel, etter at han innrømmet å ha sendt en rasistisk melding i sosiale medier etter EM-finalen.

    – Uheldige England. Spark de tre apene, skrev mannen på Facebook etter at England tapte EM-finalen mot Italia på straffer. Han siktet til Marcus Rashford, Jadon Sancho og Bukayo Saka, som alle bommet på straffe og ble utsatt for enorm hets og rasisme etter tapet.

    – Alt jeg kan si er at jeg er veldig skamfull, skal mannen ha sagt selv i rettssalen.

    Britain England Italy Euro 2020 Soccer
    Foto: Laurence Griffiths / AP
  • 1,9 millardar såg EM

    1,9 milliarder mennesker så en EM-kamp på TV i sommer. I snitt ble hver kamp sett av over 100 millioner mennesker verden over.

    I en pressemelding fra Det europeiske fotballforbundet (Uefa) opplyses det om tallene, som viser at omkring en firedel av verdens befolkning fikk med seg en kamp i mesterskapet der Italia til slutt gikk til topps.

    Finalen mot England hadde i snitt 328 millioner seere. I England var finalen den mest sette hendelsen på TV på 24 år.

    – De utrolige TV-tallene viser den enorme appellen EM har, ikke bare i Europa, men i hele verden, sier Uefas markedsdirektør Guy-Laurent Epstein.

    Epstein sier at interessen i Nord-Amerika og Asia spesielt vokser og vokser.

    I Kina vokste seertallene med 43 prosent sammenlignet med forrige EM i 2016. I India var det en stigning på hele 229 prosent.

    England og Italia spilte mot hverandre i EM-finalen. Fulle tribuner bak.
    Foto: Fabio Ferrari / AP
  • Schick scoret EMs vakreste

    Patrik Schicks elleville scoring fra 50 meter topper Uefas målliste fra fotball-EM. Den kom i Tsjekkias åpningsseier over Skottland.

    Nesten 800.000 stemmer ble avlagt i løpet av 24 timer for å kåre en vinner.

    Ikke uventet tok Schicks mål førsteplassen. Mange spådde det umiddelbart etter at ballen lå i nettet i Tsjekkias premierekamp i EM. Leverkusen-spissen så at Skottland-keeper David Marshall sto langt ute og hamret til fra midtsirkelen.

    Paul Pogbas suser mot Sveits ble nummer to i kåringen, mens Luca Modrics perlescoring mot Skottland ble nummer tre.

    Euro 2020 Soccer Photo Gallery
    Foto: Petr David Josek / AP
  • UEFA granskar Wembley-finalen

    Det europeiske fotballforbundet UEFA opnar si eiga gransking av hendingane rundt EM-finalen på Wembley søndag.

    I ei pressemelding skriv UEFA at det er fire punkt det engelske fotballforbundet blir granska for: Banestorming, kasting av objekt, bråk under avspelaing av nasjonalsong og bruk av pyroteknikk.

    UEFA legg til at det blir ei eiga gransking av kaoset utanfor og inne på Wembley før avspark. Mange billettlause supportarar prøvde å presse seg inn på arenaen, og fleire av dei lykkast. 49 personar blei arresrte og 19 politifolk blei skadde.

    Det er uvisst kva straff England risikerer. Dei fekk 30.000 euro i bot etter semifinalen, der nokon retta ein laser mot Danmarks keeper Kasper Schmeichel medan han førebudde seg på eit straffespark.

    England ønskjer også å få tildelt fotbal-VM i 2030.

    UElwwwQPNY0
    Foto: CARL RECINE / AFP
  • Fem italienere på EMs stjernelag

    Fem europamestere får plass på Uefas offisielle stjernelag i fotball-EM.

    Her er hele laget (i 4-3-3):

    Gianluigi Donnarumma (Italia) – Kyle Walker (England), Leonardo Bonucci (Italia), Harry Maguire (England), Leonardo Spinazzola (Italia) – Pierre-Emile Højbjerg (Danmark), Jorginho (Italia), Pedri (Spania) – Federico Chiesa (Italia), Romelu Lukaku (Belgia), Raheem Sterling (England).

    Italia seiret i EM-finalen
    Foto: LAURENCE GRIFFITHS / Reuters / NTB
  • Gir seg på landslaget

    Den tidligere Rosenborg-profilen Mikael Lustig sier seg ferdig med landslagskarrieren med Sverige. Det skriver han på sin Instagram-profil.

    – Framfor alt så har jeg fått sjansen til å spille og tilbringe tid med fantastiske mennesker. Så til alle dere ledere og spillere, takk for alt, avslutter Lustig.

    Den 34 år gamle backen startet alle kampene til Sverige i EM. Backen fikk sin debut på landslaget i 2008 og spilte 94 kamper i gult og blått før Sverige røk ut mot Ukraina i åttedelsfinalen i årets EM.

    UEFA Euro 2020, day 18, round of 16, Sweden - Ukraine
    Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
  • - Jeg vil aldri beklage hvem jeg er

    Marcus Rashford slår tilbake mot de rasistiske meldingene han fikk i sosiale medier etter finaletapet i EM. Angriperen er rørt over all støtten han har fått.

    I et brev publisert på Twitter setter Rashford ord på egne følelser etter straffedramaet som ga engelsk tap i finalen mot Italia.

    – Jeg tåler kritikk for mine prestasjoner. Straffen min var ikke bra nok, den skulle ha gått inn, men jeg vil aldri beklage hvem jeg er eller hvor jeg kommer fra, skriver Rashford og fortsetter:

    – Jeg har aldri følt på et stoltere øyeblikk enn når jeg ikler meg landslagsdrakten med de tre løvene på brystet og ser familien heie på meg blant et stort publikum.

    Et veggmaleri av Rashford på hans eget hjemsted, Withington, ble vandalisert med hatefulle meldinger etter 23-åringens straffebom. Senere ble det tildekket med støtteerklæringer.

    «Meldingene jeg har fått i dag har vært overveldende positive. Å se responsen i Withington fikk meg nesten på gråten», skriver Rashford.

    Laster Twitter-innhold
  • Sparka ut etter rasistiske utspel

    Leyton Orient utestengjer ein av sine sesongkorthaldarar på livstid for rasistiske kommentarar etter EM-finalen mellom England og Italia.

    League Two-klubben skriv i ei pressemelding at supportaren uttrykte seg rasistisk på Twitter etter Englands finaletap.

    Marcus Rashford, Jadon Sancho og Bukayo Saka bomma i straffesparkkonkurransen og blei utsette for rasisme i timane etterpå.

    Leyton Orient bestemte seg for å ta frå supporteren sesongkortet og samstundes utestengje han frå laget sine kampar for alltid.

    Leyton Orient
    Foto: Paul Childs / Reuters
  • Mancini-bildet går viralt

    Det italienske fotballforbundet la mandag ut en video fra deres feiring på flyet på vei hjem.

    På et tidspunkt sitter trener Roberto Mancini med trofeet foran seg og en avisforside under. Og det ser ut til at det ikke er hvilken som helst avis.

    For den skotske avisen The National hadde et noe spesielt avisoppslag av Mancini før finalen, med tittelen «Redd oss Roberto, du er vårt ... SISTE HÅP». Bildet viste at Mancini er redigert om til Braveheart.

    Nå kan det se ut til at Mancini har latt seg fascinere av avisforsiden som var på trykk på finaledagen.

    Bildet har blitt delt av The National-direktøren selv, og fått masse oppmerksomhet på Twitter.

    Roberto Mancini
    Foto: Det italienske fotballforbundet
  • Grealish slår tilbake mot kritikk

    Tidligere Premier League-profil og nåværende ekspertkommentator Roy Keane var nådeløs i ITVs sending etter Englands finaletap mot Italia.

    Han rettet ikke bare pekefingeren mot trener Gareth Southgate for å ha latt 19-åringen Bukayo Saka ta den avgjørende straffen, men også mot de mer erfarne England-spillerne som ikke skjøt straffe.

    – Om du er Raheem Sterling eller Jack Grealish, da kan du ikke sitte der og la en unggutt gå fram og ta straffe før deg. Du kan det bare ikke. Du kan ikke la en sjenert 19-åring gå fram. De andre har mye mer erfaring. Sterling har vunnet trofeer. Han må stå opp og ta ansvar, sa Keane.

    På Twitter har Grealish tatt til motmæle mandag.

    – Jeg sa at jeg ønsket å ta en!! Sjefen vår gjorde mange riktige beslutninger under EM, og han gjorde det i går. Men jeg ønsker ikke at folk sier at jeg ikke ville ta en straffe, for det ville jeg, skriver Grealish.

    7jcr67X_iIE
    Foto: LAURENCE GRIFFITHS / Reuters
  • Beklager lekket Rashford-melding

    England tapte EM-finalen på straffekonkurranse mot Italia søndag kveld.

    Nå er parlamentsmedlem Natalie Elphicke fra De konsevative i hardt vær etter at noen lekket en Whatsapp-melding hun skrev etter straffekonkurransen, melder The Independent.

    Der skrev hun følgende i kjølvannet av at Marcus Rashford var blant de som bommet på straffe for England:

    – Ville det være for mye å be om at Rashford skulle ha brukt mer tid på å perfeksjonere spillet sitt og kortere tid på å leke politikk?

    Rashford har fått enomt mye ros for sitt arbeid for å sikre engelske barn rett til gratis måltid på skolen.

    Fotballstjernens innsats fikk den britiske regjeringen til å snu i saken.

    Reaksjonene hagler mot Elphicke etter det mange stempler som en ufin kommentar, og mandag rykket den britiske topp-politikeren ut med en beklagelse.

    – Jeg angrer på den private og hurtige reaksjonen jeg hadde på melding etter den misbrukte straffen og beklager til ham for å antyde at han ikke er fullt fokusert på fotballen. Jeg ser frem til å følge bidragene hans frem til VM, sier hun ifølge The Independent.

    CxhVyT4su3w
    Foto: Carl Recine / AP
  • Southgate våknet med bismak

    Skuffelsen var stor etter at England tapte EM-finalen søndag på straffer for Italia. Hos England-sjef Gareth Southgate, var det ikke spesielt artig å stå opp mandag.

    – Det føles ut som magen min er revet ut. Men fakta er at vi har fått våre første tegn på en form for stabilitet, med en VM-semifinale og en EM-finale. Det må være et steg i riktig retning, sier Southgate.

    Skuffelsen er likevel stor. Southgate sier videre at han trenger en pause for å få finalen på avstand, men hinter om at han ønsker å være med videre.

    – Jeg vil gjerne ta laget til Qatar-VM neste år, men jeg vil ikke knytte meg til et lag eller land lenger enn jeg burde, sier han.

    Gareth Southgate i EM-finalen 2021
    Foto: CARL RECINE / REUTERS
  • Prins William ut mot rasisme

    – Jeg blir syk av den rasistiske hetsen som blir rettet mot Englands spillere etter gårsdagens fotballkamp, skriver prins William på hans og hertuginne Kates Twitter-konto.

    Han sier det er helt uakseptabelt at spillere må tåle slik oppførsel og ber om at de som var involvert holdes ansvarlig.

  • Donnarumma kåret til beste spiller

    Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har utnevnt den italienske sisteskansen Gianluigi Donnarumma som turneringens beste spiller i årets europamesterskap.

    22-åringen fra Napoli slapp ikke inn et eneste mål i gruppespillet av turneringen, og slapp kun inn fire scoringer totalt.

    JaQt8gD7Yy4
    Foto: ETTORE FERRARI / AFP
  • Pedri kåret til beste unge spiller

    Det europeiske fotballforbundet har utpekt det spanske supertalentet «Pedri» (18) som turneringens beste unge spiller under årets europamesterskap.

    Pedro González López, bedre kjent som «Pedri», var en av Spania-trener Luis Enriques viktigste brikker, i en Spania-tropp som kun var en straffesparkkonkurranse fra å ta seg til gårsdagens finale på Wembley.

    – Det Pedri har gjort i denne turneringen, 18 år gammel, har ingen gjort. Ikke engang Andrés Iniesta gjorde det. Det er helt utrolig og unikt, sa Luis Enrique etter semifinaletapet mot Italia.

    Pedri
    Foto: JUSTIN TALLIS / AFP
  • Misset straffe – utsatt for rasisme

    Det engelske fotballforbundet (FA) fordømmer rasistiske overgrep rettet mot Marcus Rashford, Bukayo Saka og Jadon Sancho, etter at de tre spillerne bommet på den avgjørende straffesparkkonkurransen mot Italia i EM-finalen på Wembley søndag kveld.

    Det er særlig på sosiale medier de støtende meldingene utspeider seg.

    – Vi kan ikke være tydeligere at noen bak en slik motbydelig oppførsel er ikke velkomne til å følge laget, sa fotballforbundet i en uttalelse.

    Politiet i London etterforsker saken.

    – Dette er totalt uakseptabelt. Det vil ikke bli tolerert og det vil bli etterforsket, skriver politiet på Twitter.

    Tidligere har blant annet Rashford gått ut mot rasisme, men nå mener fotballforbundet at mer må gjøres.

    – Medieselskaper trenger å stå frem og ta ansvar for å forby misbrukere fra plattformene sine, samle bevis som kan brukes i rettsforfølgelse, slik at plattformen blir fri for denne type avskyelig misbruk, fortsetter forbundet.

    Rashford
    Foto: JOHN SIBLEY / AFP
  • Bonucci med England-stikk

    Italienerne var naturlig nok høyt oppe etter EM-gullet. Rett etter kampslutt klarte imidlertid ikke Leonardo Bonucci å dy seg. Han røsket tak i et TV-kamera og gaulet ut det som vanskelig kan tolkes som noe annet enn et stikk til fortapte engelskmenn. «It's coming to Rome», skrek Bonucci til TV-kameraet, med tydelig kobling til engelskmennenes mantra «It's coming home», som ble gjentatt og gjentatt før finalen. England har som kjent ikke vunnet noe siden VM i 1966, og ventetiden ble akkurat forlenget nok en gang.

  • Italia seiret i fotball-EM

    Italia slo England og vant europamesterskapet i fotball etter en dramatisk straffesparkkonkurranse. Etter ordinær tid sto det 1–1, og kampen gikk til ekstraomganger. Der klarte England å rote bort ledelsen og tapte 3–2 i straffesparkkonkurransen.

  • På vei til stadion

    England-sjef Gareth Southgate er avbildet utenfor Grove Hotel, hvor det engelske landslaget har bodd i oppkjøringen til finalen. Nå setter de altså kursen mot Wembley og EM-finalen.

    Southgate
    Foto: Zac Goodwin / AP
Laster Twitter-innhold
Kampen mellom England og Italia endte med straffesparkkonkurranse.

Siste nytt

  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Tenåring pågrepet etter terrormelding mot Paris-OL – ville dø som en martyr

    En 16 år gammel gutt har blitt arrestert i Frankrike etter at han skal ha planlagt en terrordåd under OL i Paris.

    Tenåringen skal ha fremmet et budskap i sosiale medier om at han ved hjelp av et selvmordsbelte ønsket å dø som en martyr under de olympiske lekene i Frankrike denne sommeren. Gutten skal ha truet med å sprenge seg selv i luften.

    16-åringen ble arrestert tirsdag som følge av terrormeldingen, ifølge AFP. Deretter skal det ha blitt iverksatt etterforskning av saken.

    Under en ransaking av foreldrenes hjem ble det oppdaget håndskrevne papirer der tenåringen hadde lovet troskap til den islamske staten, har en politikilde sagt til AFP. Den samme kilden har informert om at tenåringen skal ha innrømmet å ha planlagt en terrorhandling ved hjelp av pistol eller selvmordsbelte.

    Arbeidet med å fastslå tenåringens eksakte intensjoner pågår fortsatt. Frankrikes sikkerhetstjeneste (DGSI) gjennomfører en etterforskning.

    Frankrike er vertskap for de olympiske lekene i Paris fra 26. juli til 11. august. I mars hevet regjeringen beredskapsnivået til det høyeste nivået.

    (©NTB)

    BFo3Dgwqg8I
    Foto: AP
  • Xavi gjør helomvending – fortsetter som Barcelona-trener etter sesongen

    Xavi Hernández (44) skiftet mening og forblir Barcelona-trener etter inneværende sesong. Tidligere i år valgte han egentlig å forlate jobben til sommeren.

    Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse med Xavi og Barcelona-president Joan Laporta torsdag.

    – Jeg endret meningen min fordi jeg følte full tillit fra presidenten, styret og spillerne. Dette prosjektet er ikke ferdig enda, sa Xavi om helomvendingen.

    Allerede onsdag kveld meldte spanske medier at Xavi ville fortsette som Barcelonas hovedtrener etter flere møter med ledelsen i klubben. De hadde lyktes med å overtale ham til å fortsette i jobben ut kontraktsperioden.

    – Det har vært en kompleks situasjon, men vi har en trener som alltid tenker på det beste for klubben. Det er gode nyheter for oss, sa Laporta under pressekonferanse.

    For et halvt år siden ble kontrakten forlenget til sommeren 2025. Han påtok seg treneransvaret for den katalanske klubben i november 2021. I fjor ledet han klubben til La Liga-tittelen.

    Det var i slutten av januar at Xavi bestemte seg for å slutte som Barcelona-trener etter inneværende sesong. Han forklarte at jobben i lengden var for slitsom.

    Xavi er blant de største spillerne Barcelona har fostret fram. 44-åringen fikk over 500 kamper for klubben mellom 1998 og 2015, og han vant alt som kunne vinnes med Barcelona i løpet av den perioden.

    (©NTB)

    AC Milan v FC Barcelona - Preseason Friendly
    Foto: ETHAN MILLER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal