NRK Meny
Normal

Fossli vant U23-gull - mener sprintlaget ble tatt ut for tidlig

Sprintkometen Sondre Turvoll Fossli (21) vant gull i suveren stil i U23-VM tirsdag, noen få dager etter å ha blitt hårfint vraket fra sprintlaget i Falun-VM.

Sondre Turvoll Fossli

SPRINTTALENT: Sondre Turvoll Fossli mener han burde vært blant de fire som går VM-sprinten, men trøster seg med at han trolig får nye sjanser.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Turvoll Fossli var 2,02 sekunder foran landsmannen Sindre Bjørnstad Skar i mål i Kasakhstan.

– Utrolig bra. Sondre er sterk i hodet. Det er ikke bare å dra til U23-VM og hente medaljer, roser landslagssjef Vidar Løfshus.

NRK snakket med Fossli før dagens sprint. Da fortalte han at han følte seg pigg til tross for en lang reise, tidsforskjell og derav litt søvnmangel de siste dagene.

21-åringen innrømmet også at han helst skulle ønske at reisen til Kasakhstan aldri hadde blitt noe av.

– Ingen har vært desidert best

Fossli hadde nemlig ikke stilt opp i U23-VM dersom han hadde fått en av plassene på sprintlaget som skal gå i VM i Falun om noen uker.

Etter å ha tatt NM-sølv fredag fikk han beskjed om at han var valgt som reserve, til tross for at han har slått gjennom for fullt denne sesongen og vært i finalen i alle uttaksrennene til VM.

– Jeg har vært litt skuffet. Det første døgnet etter jeg fikk beskjed om at jeg var valgt til reserve var litt kjipt. Jeg mener jeg var kvalifisert, men jeg gadd ikke lage noe bråk av det. Man må se fremover, for man kommer ingen vei med å være skuffet, sier Fossli.

Han medgir likevel at han skulle ønske landslagsledelsen hadde ventet litt lenger enn til NM med å ta ut sprintlaget.

Fossli mener den siste plassen på laget godt kunne blitt holdt åpen til etter verdenscupsprinten i Östersund neste helg, noe som har vært praksis ved enkelte tidligere anledninger.

VM i Falun starter uken etter denne verdenscupen.

– Jeg synes egentlig de kunne ha ventet, ja. Det har ikke vært noen som har skilt seg voldsomt ut blant sprinterne denne sesongen, ingen som har vært desidert best. Jeg synes derfor jeg kunne fått en sjanse til å bevise noe i Östersund, sier Fossli.

– Mange om beinet

vidar løfshus er oppgitt over at landslagsløpere har gått på rulleski uten å bruke hjelm

Landslagssjef Vidar Løfshus måtte til slutt ta valget om at Fossli skulle være VM-reserve.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Fossli understreker at han respekterer uttaket til landslagsledelsen, selv om han er litt uenig i vrakingen av seg selv.

– Det er jo mange om beinet, og det er fire veldig gode sprintere de har valgt. Men jeg mener jeg burde vært en av dem. Jeg synes jeg har sendt en god søknad, sier han, og sikter til poenget om at han har vært i finalen i samtlige av uttaksrennene.

Tomas Northug, Petter Northug, Ola Vigen Hattestad og Eirik Brandsdal er likevel regnet som sterkere vinnerkandidater av landslagsledelsen.

Landslagssjef Vidar Løfshus sier han forstår at Fossli er litt skuffet, men mener det var helt riktig å ta ut sprintlaget under NM.

– Det er lett for Sondre, som ikke skal stå inne for noe uttak, å si at vi skulle ha ventet. Men vi må stå for ledelse her og sørge for at løperne kan forberede seg i ro og mak, sier Løfshus.

Landslagsledelsen har hele sesongen vært tydelige på at fire sprintrenn skulle avgjøre VM-uttaket, og at fredagens NM-sprint skulle være det siste.

Dette ble gjort for å unngå samme problem som i fjor, der Ola Vigens Hattestads verdenscupseier tett opp mot OL gjorde at ledelsen valgte å vrake Finn Hågen Krogh - som allerede hadde fått beskjed om at han skulle få gå OL-sprinten.

Dette skapte naturlig nok noe uro i den norske OL-troppen. Hattestad vant vel å merke gull på sprinten etterpå.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

DRAMTIKK: Her faller Tomas Northug og Sondre Turvoll Fossli før oppløpet under NM-sprinten på Røros.

– Har levert vanvittig godt

– Etter erfaringene fra i fjor, der alt ble snudd opp ned i siste liten, valgte vi å kjøre en annen linje i år. Vi har uansett hatt mange muligheter til å se løperne gjennom sesongen, sier Løfshus.

Landslagssjefen sier den siste plassen på sprintlaget i bunn og grunn sto mellom Petter Northug og Fossli.

Tomas Northug, Eirik Brandsdal og Ola Vigen Hattestad har nemlig alle vunnet ett uttaksrenn hver, og var med det kvalifiserte.

– Det er fem sprintere som har levert vanvittig godt gjennom sesongen, og så ble det en totalvurdering til slutt. Petter og Sondre har slått hverandre hver sin gang, og da gikk Petter foran fordi han er den han er og på grunn av den vinnerskallen han har, sier Løfshus, og legger til:

– Sondre har uansett vært veldig bra i år. Å være i finalen hver gang er en utrolig sterk prestasjon.

Dveler ikke

Fossli understreker at han ikke kommer til å dvele over vrakingen særlig lenge.

– Det kommer mange store skirenn. Jeg skal forhåpentligvis gå på ski i ti år til, så jeg får da tro mine sjanser kommer senere, sier han med et smil.

Han har planer om å hevde seg allerede under verdenscupen i Östersund neste helg.

– Men jeg har fått ganske klar beskjed på at det ikke har noe å si for VM-laget om jeg vinner der, så det er ikke sånn at jeg håper at de ombestemmer seg, tilføyer han.

Også Løfshus sier en ny seier ikke vil rokke ved VM-uttaket.

– Nei, selv om han skulle vinne der, så er forutsetningen fortsatt at han er reserve. Vi har sagt litt flåsete at det som skjer i Östersund, det blir i Östersund, sier landslagssjefen.

Løfshus kan også glede seg over en generelt knallsterk åpning på junior- og U23-VM. I tillegg til Fosslis gull og Bjørnstad Skars sølv på sprinten, tok Silje Theodorsen sølv i kvinneklassen i U23-sprinten.

Tidligere på dagen gikk Fredrik Riseth fra Byåsen IL inn til VM-gull for juniorer, mens Johannes Høsflot Klæbo tok bronse.

– Fem medaljer på dag én må man si er veldig bra. Det lover godt for fremtiden, sier Løfshus.

Siste nytt

 • Alle tre topplaga tapte

  Både Aalesund, Viking og Sandnes Ulf tapte i dagens runde i 1. divisjon. Resultat: Aalesund - HamKam 1-2, Jerv - Viking 3-2, Mjøndalen - Sandnes Ulf 1-0, Sogndal - Strømmen 5-1, Florø - Levanger 0-2, Notodden - Åsane 0-0, Tromsdalen - Nest Sotra 3-1.

  Eliteserien fotball 2018: Viking - Ålesund.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Selvmål reddet Haugesund

  Tromsøs Kent-Are Antonsen scoret kampens eneste mål i oppgjøret mot FK Haugesund søndag. Han satte ballen i feil mål i første omgang, og FKH vant 1–0.

   Kent-Are Antonsen
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Scoret fem mål på 12 minutter

  Sogndal havnet tidlig under 0–1 i søndagens 1.-divisjonskamp mot Strømmen.

  Så scoret Sogndal fem mål fra det 18. til det 30. minutt. Etter en halvtime sto det 5–1 på Fosshaugane. Det ble også sluttresultatet for Eirik Bakkes menn.

  Kvalifisering til Eliteserien 2018. Sogndal mot Ranheim 1 - 0
  Foto: Christian Blom / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal