NRK Meny
Normal

Frykter voldelige demonstrasjoner før finalen

Politiet øker sikkerheten i Rio de Janeiro etter varsler om voldelige opptøyer før VM-finalen.

fifagohome

Det er ventet store prostester i Rio de Janeiros gater søndag kveld. Dette bildet er tatt fra en demonstrasjon tidligere i mesterskapet.

Foto: Silvia Izquierdo / Ap

Det er varslet store demonstrasjoner i Rio de Janeiro i timene før søndagens VM-finale mellom Tyskland og Argentina. Flere videoer på internett oppfordrer folk til å protestere i gatene og noen oppfordrer også til vold.

Lørdag anholdte politiet i Rio de Janeiro 19 personer, som tidligere har utført hærverk under protester, i et forsøk på å forhindre vold under kveldens finale.

Målet deres er å nøytralisere, undertrykke og skremme menneskene som protesterer i gatene for deres egne rettigheter, sier den Rio de Janeiro-baserte menneskerettighetsgruppen Justica Global om styresmaktenes forsøk på å dempe protestene.

Demonstrerer mot pengebruken

Både før og under VM har det vært protester i Brasil, og under fjorårets prøve-VM demonstrerte flere millioner mennesker mot korrupsjon, skattenivå, dårlige offentlige tjenester og de enorme summene som er brukt på fotball-VM.

Rundt 60 milliarder kroner er brukt på å bygge stadioner og lage alt klart til fotballfesten.

Artikkelen fortsetter under bildet

politi

25 000 sikkerhetsstyrker skal bli utplassert i Rio de Janeiros gater før kveldens finale.

Foto: Bruno Magalhaes / Ap

25.000 sikkerhetsstyrker

Før kveldens kamp trappes sikkerheten noe voldsomt opp. Totalt skal 25.000 sikkerhetsstyrker, inkludert politi og brannvesen, være utplassert i Rio de Janeiro i kveld, klar til å roe protestene.

Brasil har brukt omtrent seks milliarder på sikkerheten under mesterskapet. Det er fem ganger så mye som forrige VM-vert, Sør-Afrika, brukte.

Vertsnasjonens semifinaletap og lørdagens tap mot Nederland har ført til landesorg i Brasil, og det at deres argeste rival, Argentina, er i finalen gjør det ikke bedre. Politiets jobb før, under og etter finalen blir ikke bare å ha fokus på de som protesterer, men supporterne som skal på stadion også. Titalls tusen argentinere er i Brasil under VM, og stemningen mellom brasilianerne og argentinerne vil ikke bli bedre skulle Argentina stikke av med gullet i Brasils eget mesterskap.

Siste nytt

 • Ronaldo ble årets spiller

  Cristiano Ronaldo ble kåret til årets spiller under FIFAs prisutdelingsgalla i London mandag. Real Madrid-stjernen har vunnet priser på løpende bånd de siste sesongene. Mandag stakk han av med en ny gjev utmerkelse – i kamp med Barcelonas Lionel Messi og Paris Saint-Germains Neymar.

  FBL-FIFA-AWARDS
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Real Madrid-tungt «årets lag»

  Årets lag ble ikke overraskende svært Real Madrid-tungt. Forrige sesongs mesterligavinnere var representert med seks spillere: Gianluigi Buffon - Dani Alves, Sergio Ramos, Leonardo Bonucci, Marcelo - Luka Modric, Toni Kroos, Andres Iniesta - Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar.

  Britain The Best FIFA Awards
  Foto: Alastair Grant / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal