Hopp til innhold

Forventer regelendring etter Sveriges skytefadese: – Slipper billig unna

Bortsett fra at Peppe Femling sløste med egen ammunisjon, slapp Sverige ytterligere straff etter å ha ødelagt stafetten for Norge. Det får Tarjei Bø og flere andre til å reagere sterkt.

Tarjei Bø

OPPGITT: Tarjei Bø mener IBU er nødt til å gjøre endringer i regelverket etter at Norge fikk stafetten spolert på grunn av en svensk brøler på standplass.

Foto: Darko Bandic / AP

– Jeg føler de slipper veldig billig unna. Regelverket er utgått på dato, sier NRKs ekspert Ola Lunde etter det som skjedde i lørdagens verdenscupstafett.

Det støtter Tarjei Bø hundre prosent.

Han er på høydesamling sammen med resten av de OL-klare skiskytterne og fikk med seg dramatikken som utspilte seg for lagkameratene i Ruhpolding.

– Om en utøver skyter på feil skive må det bli innført en tidsstraff. Det kan ikke kun gå utover det laget som blir rammet, som Norge i dag, sier Bø til NRK.

– Det er helt klart veldig kjipt når sånt skjer, og vi vil jo ikke at det skal skje i fremtiden når det kjempes om OL-gull for eksempel, stemmer Sturla Holm Lægreid i.

Aleksander Fjeld Andersen

KAOTISK ETAPPE: Aleksander Fjeld Andersen var ikke imponert over hverken sin svenske konkurrent eller funksjonærene i Ruhpolding.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Kan spekulere i å ødelegge for andre

Stafettdebutant og Norges startmann, Aleksander Fjeld Andersen, opplevde det store marerittet på andre skyting. Det var nemlig ikke bare han som skjøt på Norges skive.

Anders Brun Hennum

IKKE IMPONERT: Anders Brun Hennum er redd løpere kan ødelegge for konkurrenter med vilje med dagens regelverk.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

Ved siden av sto svenske Peppe Femling og gjorde det samme. Femling oppdaget tabben mens han fortsatt hadde ammunisjon igjen, fikk ned fire av fem blinker på sin egen skive og slapp unna med en strafferunde.

Den norske treneren som fulgte kaoset fra standplass, Anders Brun Hennum, mener det burde vært en straff på 30 sekunder per skudd på feil skive.

– Hvis ikke kan man jo spekulere i å ødelegge for andre nasjoner med å skyte et par skudd i deres skive, for så å skyte fullt i egen skive med ekstraskudd, sier Hennum, men påpeker at han absolutt ikke tror Femling skjøt feil med vilje.

HER BLIR ALT ØDELAGT: Det var full forvirring da Aleksander Fjeld Andersen skjøt stående.

Forventer at IBU tar tak

Enden på visa ble at uskyldige Andersen sto igjen med full skive og ammunisjon igjen i børsa.

Han måtte skyte på nytt – og måtte ut i to strafferunder selv om han selv mener han hadde mellom seks og åtte treff.

Norge fikk to minutter fratrekk i tid, men stafetten var likevel spolert.

Ola Lunde påpeker at det i henhold til dagens regelverk var riktig å ikke straffe Sverige, men han mener det er helt unødvendig å gjøre den type feil.

– Hvis det gir straff, for eksempel tidsstraff eller diskvalifikasjon, regner jeg med folk blir mer skjerpa. Det skal være veldig enkelt og greit å skyte på egen skive. Det er så tydelig merket opp, fastslår han.

Skidskytte, Världscupen, Hochfilzen

TABBET SEG UT: Sveriges Peppe Femling skjøt på feil skive og ødela for Norge på stafetten.

Foto: DAVID GEIEREGGER / GEPA PICTURES

Det skjer ikke ofte at det skytes på feil skive på dette nivået, men stjerner som Magdalena Neuner og Darja Domratsjeva har gjort det.

Og etter lørdagens hendelse er Tarjei Bø krystallklar:

– Jeg forventer at IBU tar tak i det og endrer reglene, sier han.

NRK har vært i kontakt med IBUs presseansvarlige, Christian Winkler, som sier at forbundets tekniske komité vil gjennomgå regelverket til våren. Da kan alle nasjonale forbund engasjere seg og komme med forslag til endringer.

Siste nytt

 • Chelsea-sal kan bli godkjent tysdag

  Dei siste og avgjerande godkjenningane rundt salet av den engelske fotballklubben Chelsea kan kome på plass allereie tysdag, ifølge fleire britiske medium.

  Både Daily Mail og BBC melder måndag kveld at den britiske regjeringa kan godkjenne oppkjøpet i løpet av 24 timar.

  Det blir sagt vidare at portugisiske styresmakter også har måtta godkjenne handelen, all den tid Chelsea-eigar Roman Abramovitsj også har portugisisk pass. Det skal ha bidratt til at prosessen har trekt ut i tid.

  Det er eit konsortium leidd av amerikanske Todd Boehly som blir London-klubbens nye eigarar. Avtalen som er inngått skal vere verdt 4 milliardar pund – tett oppunder 50 milliardar kroner – har The Telegraph og andre medium tidlegare meldt.

  Chelsea
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Carlsen til semifinale

  Magnus Carlsen avgjorde kvartfinalen mot David Anton i Champions Chess-turneringen og er klar for tirsdagens semifinale.

  Carlsen vant kampen 2,5-0,5 etter at han vant begge sin partier med hvite brikker. I det siste partiet med svarte brikker endte det med remis mellom nordmannen og spanjolen.

  I semifinalen venter kineseren Ding Liren. Han slo Shakhriyar Mamedyarov fra Aserbajdsjan i sin kvartfinale med 2,5-1,5.

  – På papiret blir en semifinale mot Ding det absolutte tøffeste jeg kunne få i denne turneringen, sa Carlsen til TV 2.

  Aryan Tari var i en kvartfinale i en turnering av dette formatet for første gang etter godt spill i gruppespillet gjennom helgen.

  Men i kvartfinalen stoppet det opp for den unge nordmannen, og det ble tap 0,5-2,5 mot nederlenderen Anish Giri. Giri er ranket klart bedre enn nordmannen, og seieren var ventet.

  Det er semifinaler tirsdag, mens finalen avvikles over to dager onsdag og torsdag.

  Magnus Carlsen
  Foto: Christian KRÅKENES / NRK
 • Hertha slapp unna nedrykk

  Hertha Berlin skal halde fram i Bundesliga også neste sesong. Det er klart etter 2-0 borte mot Hamburg måndag, og 2-1 samanlagt.

  Hertha stilte med eit dårleg utgangspunkt til kampen i Hamburg etter 0-1 heime i første kamp.

  Men det utlikna Didryck Boyata etter berre fire minutt. Marvin Plattenhardt dobla etter 63 minutt, og heimelaget heldt unna.

  Fredrik Bjørkan fekk 15 minutt for Hertha på slutten. Laget fekk også Lucas Tousart utvist seks minutt på overtid, men det bryr dei seg neppe om i kveld.

  Rune Almenning Jarstein pelar også i Hertha, men er enno ikkje kampklar etter sjukdom og skade.

  Oliver Christensen, Hertha
  Foto: ANNEGRET HILSE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste