NRK Meny
Normal

– Et miljø som kan utøve press står bak

Statsadvokaten sier de er forberedt på at tiltalte og vitner som skal avgi forklaring kan bli presset til ikke å fortelle det de vet, når rettsaken i den såkalte kampfiksingssaken starter.

Statsadvokat Asbjørg Lykkjen

– Mye tyder på det at dette starter i Sverige og så smitter det over til Norge, sier statsadvokat Asbjørg Lykkjen om kampfiksing.

Foto: NRK

– Det er vanskelig å si konkret hva slags miljø som står bak, men vi kan se antydninger av at dette er et miljø som kan utøve press på de som blir involvert i det og jeg tror vi kanskje kommer til å få se noe mer av det på et senere tidspunkt når vi nærmer oss en hovedforhandling, sier statsadvokat Asbjørg Lykkjen til NRK.

Statsadvokaten mener det ikke ville være noen overraskelse om det dukket opp personer som forsøker å få tiltalte eller vitner til å trekke tidligere forklaringer eller la være å fortelle det de eventuelt vet.

Hun håper dette ikke blir noe problem men sier de må håndtere det hvis det skulle oppstå.

Koblinger til Sverige

I går ble det kjent statsadvokaten har tatt ut tiltale mot sju personer for grov korrupsjon og grovt bedrageri mot Norsk Tipping i den såkalte kampfiksingssaken.

Fem av de tiltalte er tidligere fotballspillere på 2. divisjonslagene Follo og Asker. De to siste er tiltalt fordi de satset penger på to kamper som påtalemyndigheten mener var manipulert.

Etter det NRK vet har kampfiksingsaken i Norge også koblinger til organisert kriminalitet i Sverige og flere av de tiltalte har hatt kontakt med personer som tidligere er dømt for grov kriminalitet i vårt naboland.

Ingen av de tiltalte er tidligere straffet i Norge.

200 000 kr

I tiltalen står det at de fem spillerne skal ha inngått en: «avtale med for politiet ukjente personer om at de mot betaling skulle tape» før kampene.

«Avtalen om å tape kampene hadde til formål å gi gamblermiljøet i Norge og utlandet mulighet til å begå bedragerier mot spillselskaper ved å spille på de manipulerte kampene».

De to kampene som ble spilt 24. juni 2012 og resultatet ble Østsiden-Follo 4-3 og Frigg-Asker 7-1.

I tiltalen står det at de fem fotballspillerne skal ha fått til sammen inntil to hundre tusen kroner etter kampen av de to medtiltalte.

De tiltalte nekter

Statsadvokat Asbjørg Lykkjen sier de har all grunn til å tro at det er flere enn disse to tiltalte som står bak kampfiksingen. Det skal også ha blitt spilt på de to kampene fra Sverige.

– Er det grunn til å tro at dette hadde utspring i Sverige?

– Mye tyder på det at dette starter i Sverige og så smitter det over til Norge, sier Lykkjen.

I tiltalen står det at to av de tiltalte spilte for 79.500 kroner hos Norsk Tipping på de to fotballkampene. Pengene har en av de tiltalte som er bosatt i Sverige fortalt i avhør at han hadde vunnet i ulovlig pokerspill. Spillene hos Norsk Tipping gav en bruttogevinst på 340.000 kroner som de tok ut i kontanter eller overførte til andre bankkonti i dagen etter.

Men påtalemyndigheten mener det totale utbyttet av dette kan være mye større.

– Det totale omfanget er vanskelig å si for her spilles det på veldig mange spillsteder. Også nettbaserte spillsteder slik at det totale omfanget kjenner vi ikke til, sier statsadvokaten.

Alle de tiltalte nekter for å ha vært med på noen form for kampfiksing.

En 33 år gammel mann som er oppvokst i Sverige, men som nå bor i Norge, sier han ble trukket inn i dette fordi han lånt bort sitt og konas spillekort hos Norsk Tipping. I følge forsvareren er han svært overrasket over at han ble tiltalt.

– Han har blitt kontaktet av en svensk kamerat som har bedt ham om å stille et spillekort til disposisjon. Noe han har gjort. Dette da har blitt brukt av andre i forbindelse med de aktuelle kampene, sier mannens forsvarer Harald Johannessen til NRK.

– Da må eventuelle gevinster ha kommet inn på hans konto. Hvordan har han håndtert det?

– Det er automatikken i det og de pengene har da blitt betalt videre til de spillerne som har spilt. Min klient har ikke spilt.

Også mannens kone var tidligere siktet i saken men hun er ikke tiltalt.

– Hvorfor lot han noen bruke kortet sitt?

– Det var en venneforespørsel fra en venn i Sverige, som lurte på om han kunne stille opp for en venn av ham og det gjorde han. Det skulle han jo selvfølgelig aldri ha gjort.

– Hva tenker han om det nå?

– Det angrer han jo bittert på. Det sier seg selv at å bli blandet opp i dette synes han er veldig, veldig uheldig.

Hevder han ikke kjenner de andre

33-åringen sier han ikke kjenner noen av de andre tiltalte og bare har vært i kontakt med den svenske medtiltalte som han lånte ut spillekortene til. 43-åringen kom fra Sverige til Oslo der de hadde to hadde en avtale om å møtes.

33-åringen skal også ha tatt ut et større kontantbeløp fra banken etter kampene var spilt og gitt dette til 43-åringen. Noen av disse pengene skal så ha blitt gitt videre til fotballspillerne.

– Hvordan kjente han denne vennen i Sverige som formidlet denne kontakten?

– Det er en gammel venn av ham som han har kjent i mange år. Han har selv vokst opp i Sverige. Så dette var en kamerat som tok kontakt med ham for å be om en tjeneste, sier forsvareren.

– Er han selv interessert i Asker eller Follo?

– Nei, han er vel veldig lite interessert i norsk fotball i det hele tatt.

– Stort omfang

Den svenske advokaten Thomas Magnusson er oppnevnt som forsvarer for den tiltalte 43-åringen. Han sier til NRK at han ikke kan uttale seg om tiltalen og at hans klient må få oppnevnt en norsk advokat til rettssaken.

Statsadvokaten tror det også kan ha skjedd andre tilfeller av kampfiksing i norsk fotball.

– Mye tyder vel på at dette pågår i et større omfang enn det som vi har avdekket i denne saken. Man kan jo lese mye ut i fra unaturlige spillemønstre på forskjellige kamper. Dette er den saken som vi har konsentrert oss om, men det er ting som tyder på at det skjer i et større omfang enn det som vi klarer å avdekke her, sier statsadvokat Asbjørg Lykkjen til NRK.

De siktede fotballspillerne hadde ifølge statsadvokaten sentrale posisjoner på banen som gjorde det mulig for dem å påvirke resultatet slik at de tapte kampene sine. En av de tiltalte var keeper, en forsvarsspiller, to midtbanespillere og en angrepsspiller.

Rettsaken mot de sju tiltalte starter trolig til våren. Politiet etterforsker fortsatt saken mot kommisjonærene hos Norsk Tipping som tok imot spill på kampene. Kioskeierne i Østlandsområdet er siktet for å ha brutt reglene på flere områder slik at det var mulig å sette så mye penger på to kamper.

Siste nytt

 • Hauger mester i Tyskland

  Motorsport-talentet Dennis Hauger (14) vant søndag det tyske mesterskapet i gokart. Han er den yngste vinneren gjennom tidene i mesterskapet som er går for å være det tøffeste og største i verden med fører fra et 20-talls nasjoner. Hauger er nå ferdig med gokart og tar steget opp til formelbil neste år.

  Dennis Hauger
  Foto: CRG
 • Rooney-scoring i nytt Everton-tap

  Wayne Rooney scoret søndag karrierens 12. Premier League-mål mot Arsenal, men Everton ble likevel sendt under nedrykksstreken med 2-5-tap på Goodison Park. Arsenal er på sin side oppe på 16 poeng, ni poeng bak serieleder Manchester City.

  Wayne Rooney
  Foto: Oli Scarff / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal