Hopp til innhold

Fortvilte skiskyttere truer med å boikotte verdenscupåpningen de to neste årene

ØSTERSUND (NRK): En ekstra destinasjon og en nyvinning inn på verdenscupprogrammet tas ikke godt imot av skiskytterne. Nå forteller flere at de vurderer å droppe den planlagte verdenscupåpningen neste år.

Erik Lesser

OPPGITT: Tyske Erik Lesser synes det er håpløst at ikke utøverne har blitt hørt når verdenscupprogrammet i skiskyting ble satt.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND

– Det er ikke bare tyskernes ønske, men det er alle skiskytternes ønske at Kontiolahti utgår, sier Erik Lesser.

Han sitter i utøverkomiteen i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) og er ikke fornøyd med eget forbunds rennprogram for de to neste årene. Han er såpass misfornøyd med at IBU har lagt til enda en destinasjon på programmet, at han og de tyske lagkameratene har snakket om å boikotte hele verdenscupåpningen.

– Det blir enda en reisedag og enda en konkurransedag. Jeg tror vi skal gå 36 konkurranser denne sesongen, og det er mer enn nok når alle deltar på alt. Jeg mener kalenderen er full, sier Lesser til NRK på trening i Østersund.

– Belastningen blir for stor

Med et ønske om større oppmerksomhet har IBU lagt inn en ekstra arena på verdenscupprogrammet fra neste år. Dermed skal utøverne først gå to renn i finske Kontiolahti, før de reiser direkte til Østersund. Nyvinningen supersprint skal inn på programmet, hvilket vil si at det blir ett renn mer enn før.

Thingnes Bø og Dahlin

UENIGE: Johannes Thingnes Bø (t.v.) mener beslutningen om en ekstra verdenscupdestinasjon var forhastet. Her er han sammen med IBU-president Olle Dahlin etter å ha sikret verdenscupen sammenlagt.

Foto: Terje Bendiksby

Det virker de fleste i miljøet å være kritiske til. I september skrev NRK om det kontroversielle rennprogrammet, der blant annet Johannes Thingnes Bø var svært kritisk til den økte belastningen en ekstra verdenscupdestinasjon vil medbringe.

– Uavhengig av hvor man legger skirennene synes jeg det er håpløst å påtvinge en ny verdenscup i forkant av dem som allerede er på det faste programmet. Jeg synes det allerede er nok reising for utøvere, støtteapparat og smørere. Jeg tror flere reisedøgn kan gjøre at idretten blir mindre gunstig å bli med på fordi belastningen blir for stor, sa han den gang og forteller i Østersund at han fremdeles håper IBU vil endre neste års rennprogram.

Lars Helge Birkeland

KRITISK: Lars Helge Birkeland sier en boikott kan bli aktuelt.

Foto: Geir Olsen

Gjør de ikke det, kan nordmennene gjøre som tyskerne, og vurdere å boikotte rennene i Kontiolahti, ifølge Lars Helge Birkeland.

– Jeg tipper vi kommer til å sette oss ned som en gruppe, og så tar vi en felles avgjørelse på hva vi gjør.

– Kan man sette foten ned i det norske laget og si «vi kommer ikke til å dra dit»?

– Vi kommer til å høre litt med de andre nasjonene, men det kan bli en mulighet. Vi får se, sier Birkeland.

Taus IBU-president

Thingnes Bø forklarer at temaet vil bli tatt opp på et trenermøte i franske Annecy om to uker. Deretter vil IBU trolig få beskjed om at utøvere og støtteapparat ønsker at rennprogrammet endres, slik de også har uttrykt tidligere.

Men IBUs president, Olle Dahlin, vil ikke svare på om det er mulig å endre på rennprogrammet nå.

– Jeg vil ikke spekulere i det. Vi hadde jo allerede fordelt konkurransene til disse to stedene, så da ble det slik.

– Hva tenker du om at noen utøvere vurderer å boikotte?

– Jeg vil ikke kommentere det, sier svensken.

Ingrid Landmark Tandrevold

MISFORNØYD: Ingrid Landmark Tandrevold forteller om stor misnøye blant skiskytterne rundt neste års rennprogram.

Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN

Ingrid Landmark Tandrevold sier hun ikke vil ta stilling til en eventuell boikott ennå, men synes det er synd om ikke IBU lytter til egne utøvere.

– Jeg har jo ikke lyst til å boikotte et verdenscuprenn hvis alle stiller, men det er ingen hemmelighet at det er sterk misnøye blant alle nasjonene egentlig, kanskje utenom finnene.

– Hva tenker du hvis IBU ikke endrer rennprogrammet etter alle disse tilbakemeldingene?

– Nei, da vet vi i alle fall at de ikke hører på oss. Nå virker det som utøvere og støtteapparat skal bli inkludert i prosessen når verdenscupen skal settes, men det tror jeg er før sånn 2022, så det er jo en stund til, sier Tandrevold.

Siste nytt

 • Brasil hyllet kreftsyke Pelé etter å ha sikret kvartfinale

  Brasil holdt lekestue og sikret kvartfinalespill i fotball-VM. Etter kampen sendte brasilianerne en hilsen til Pelé.

  Etter kampslutt fikk Neymar og lagkameratene et Pelé-banner ned på banen, der de flokket seg rundt det.

  – Vi ser at Pelé får sin fortjente hyllest. Det er vakre scener, slår NRKs kommentator Christian Nilssen fast.

  – Det er jo den evige inspirasjonen for alle som spiller fotball i Brasil. Godt å se at de fått hyllet han etter kampen, sier NRKs ekspert Tete Lidbom i studio etter kampen.

  Det har vært mange spekulasjoner om tilstanden til fotballikonet den siste uken, men søndag kveld tok barna hans til ordet.

  De forteller han har pådratt seg korona, men sier likevel at han fortsatt blir behandlet for kreft. Han forventes å forlate sykehuset i São Paulo etter hvert.

 • Duplantis kåret til årets mannlige utøver

  Armand Duplantis er kåret til årets mannlige friidrettsutøver av Det internasjonale friidrettsforbundet (WA).

  Jakob Ingebrigtsen var en av fem nominerte, men det var altså svensken som gikk til topps.

  Det var første gang nordmannen var nominert for første gang etter et strålende år.

  De andre nominerte var hinderløperen Soufiane El Bakkali (Marokko), maratonløperen Eliud Kipchoge (Kenya) og kortdistanseløperen Noah Lyles (USA).

  Det ble delt ut tre andre priser under Det internasjonale friidrettsforbundets prisutdeling i Monaco:

  Adriana Vilagos (årets kvinnelige stjerneskudd), Erriyon Knighton (årets mannlige stjerneskudd) og Sydney McLaughlin (årets kvinnelige utøver).

  Armand Duplantis
  Foto: DIRK WAEM / AFP
 • Anna Odine Strøm vant NM-gull

  Det ble dobbeltseier til de norske hopperne i verdenscupen på Lillehammer søndag, med Silje Opseth foran Anne Odine Strøm.

  Mandag var rollene snudd da det ble arrangert NM i stor bakke samme sted.

  Med et hopp på 138,5 meter i den første omgangen, hadde hun allerede sikret seg et stort forsprang. Det tok hun vare på i den andre omgangen, hvor et hopp på 125,5 meter sørget for at hun vant i suveren stil, 25,3 poeng foran Silje Opseth.

  Opseth hoppet 116,5 og 125 meter.

  Maren Lundby ble nummer tre, etter hopp på 123,5 og 121,5 meter.

  Norgesmesterskap hopp Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste