Fortviler over svett parkett: Håndballgutta begynte selv å tørke gulvet midt under kampen

TOKYO/OSLO (NRK): De norske håndballherrene er tydelig frustrerte over den svette parketten i Tokyo-OL. Nå frykter de skade fordi dommerne ikke vil bruke tid på å tørke banen.

Harald Reinkind

SVETT OG HETT: Harald Reinkind scoret fire mål og gikk i beinharde dueller for Norge i OL-åpningskampen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Det er jævlig kjipt om noen skal bli skadet fordi man ikke gidder å stoppe og tørke gulvet i ti sekunder, sier en oppgitt Harald Reinkind etter Norges 27-24-seier i åpningskampen mot Brasil.

Han er en av flere norske spillere som er kritiske til at det var usedvanlig vått på OL-parketten i åpningskampen.

– Kan skape farlige situasjoner

Magnus Abelvik Røed

VÅTT GULV: Magnus Abelvik Rød skulle gjerne sett at dommerne brukte mer tid på gulvtørking.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Dommerne kan stoppe kampklokka og tørke svette underveis i kampen, men i oppgjøret mot Brasil ble ikke det prioritert, ifølge Magnus Abelvik Rød.

– Dommerne har tydeligvis fått info om å ikke stoppe tida for å tørke etter at spillerne faller. Det kan skape farlige situasjoner. Jeg håper dommerne kan ta seg ett eller to minutter ekstra til å sørge for at vi har forhold der vi ikke blir utsatt for potensielt alvorlige skader, sier den norske høyrebacken.

Tett kampprogram

I gruppespillet er det seks håndballkamper hver dag, og samtlige spilles på banen i Yoyogi Arena. Det fører til et stramt tidsskjema som gjør at arrangøren kan få problemer om det blir mye stopp i spillet i kampene.

Reinkind forteller at han flere ganger spurte dommerne om å tørke, men at de hadde fått beskjed om at de ikke skulle bruke tid på det.

– Det har tydeligvis kommet noen regler om at det ikke skal bli tørket inne i feltet. Det er for så vidt greit nok, men når vi skal hoppe inn i det feltet og vannet der, så er det livsfarlig.

«Hvis det er farlig for spillerne, så skal det tørkes»

Det internasjonale håndballforbundets (IHF) delegat på Norges kamp, Bjarne Munk Jensen, avviser i en SMS til NRK at det er gjort endringer i regler og fortolkninger.

– Hvis det er farlig for spillerne, så skal det tørkes. Inne i målfeltet hvor spillerne ikke må være, er det ikke nødvendig at det alltid tørkes, det avhenger av hvor det er og hvor mye det er. Noen lag ber også automatisk om at det skal tørkes for å stoppe spillet, slik at det kan byttes i forsvar, skriver han.

– Kampprogrammet er tett og vi skal ikke ha flere avbrytelser enn nødvendig, legger Jensen til.

Brukte skoen til å tørke

Christian Berge

FRUSTRERT: Landslagssjef Christian Berge vurderer å ta opp svettetørking-problematikken med arrangøren.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Gjentatte ganger underveis i åpningskampen kunne man se at både de norske og brasilianske spillerne brukte skoen til å prøve å tørke vekk svetteflekker fra parketten.

– Jeg ser spillerne lager to og to-avtaler og så tørker de litt, selv om kampen er i gang. De tenker på sikkerheten sin, sier landslagssjef Christian Berge.

Berge forteller at de vurderer å ta problemet videre, men at de har opplevd dette i tidligere mesterskap også, og da sluppet greit unna.

– Jeg liker det jo ikke. Men vi prøver i hvert fall å tørke bort så mye så mulig, slik at vi kan fokusere på å spille håndball.

Klar beskjed fra NRK-ekspert

Håndball EM herrer 2020

NRK-EKSPERT: Håvard Tvedten (venstre), her avbildet sammen med Norges store stjerne Sander Sagosen under en pressetreff i Trondheim i fjor.

Foto: Vidar Ruud

NRKs håndballekspert, Håvard Tvedten, er på plass i Tokyo for å kommentere Norges kamper på radio.

Han forteller at en kamp kan vare inntil to og en halv time om det er mye stopp i spillet.

– Og det har man ikke tid til her, for det kommer kamper hele tiden. Det er nok litt av grunnen. Men spillerne blir jo svette her i Japan også. Og når både med- og motspillerne ber om å få stoppe tiden fordi det er vått, så mener jeg dommeren faktisk må stoppe tiden, tørke opp og la dem få spille håndball som de skal.

Siste nytt

 • Satsar vidare på unge talent

  Vålerenga forlenga med unggutane Jacob Dicko Eng (17) og Seedy Jatta (18). Det opplyser klubben i ei pressemelding.

  Dei to har i år fått sjansen både i Eliteserien og i sommarens europakvalifisering.

  Dicko Eng vart henta frå Lyn i januar, men spelte seg raskt inn på A-laget. Jatta har vore involvert i 17 A-lagskampar denne sesongen, og fekk sitt første mål borte mot Stabæk.

  Dicko Eng har signert ein kontrakt som varer til juli 2024, medan Jatta har forlenga til sommaren 2025.

  Eliteserien fotball 2021: Stabæk - Vålerenga (0-2)
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Vil likevel vaksinere seg

  Tennisstjerna Stefanos Tsitsipas snur i vaksinespørsmålet og har bestemt seg for å ta vaksine mot korona før årsskiftet.

  Det fortel grekaren til Antenna TV i heimlandet.

  For ein månad sidan sa Tsitsipas at han i frykt for biverknadar ikkje ville ta vaksinen frivillig.

  – Eg blir vaksinert før året er omme. Det vil eg gjere for å kunne ete på restaurant og gå i butikkar, seier Tsitsipas.

  US Open Tennis
  Foto: Frank Franklin Ii / AP
 • Gündogan usikker før viktige kamper

  Midtbanemann Ilkay Gündogan er trolig det siste tilskuddet på skadelisten til Manchester City før en periode med flere store oppgjør.

  Gündogan spilte hele kampen som endte 0-0 mot Southampton lørdag. City-manager Pep Guardiola sa mandag at Gündogan «trolig» er skadd.

  I kampen mot Southampton måtte de lyseblå klare seg uten John Stones, Aymeric Laporte og Oleksandr Zinchenko i forsvaret, samt midtbanespiller Rodri.

  Den neste tiden venter Chelsea (25. september), Paris Saint-Germain (28. september) og Liverpool (3. oktober).

  Ilkay Gündogan
  Foto: Phil Noble / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal