Fortsatt usikkert for Norge: Kan fremdeles rykke ned

Både norske medier og landslagssjef Roy Johansen trodde neste års A-VM var i boks da Latvia slo Kasakhstan, men slik var det ikke.

Norge

USIKKERHET: Mats Zuccarello og resten av landslaget risikerer fortsatt nedrykk fra A-VM.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Jeg synes det er fullt fortjent at vi beholder plassen og har mulighet til å spille om kvartfinale, sa landslagssjef Roy Johansen da Latvia slo Khasaksthan, og «alle» trodde Norge nå slapp å bekymre seg for å rykke ned fra A-VM.

Nå viser det seg at Ungarn, Canada og Hviterussland kan sørge for at Norge må ta den sure veien ned og stille i B-VM neste år.

Slik kan Norge rykke ned

Dette scenarioet er noe komplekst og litt avansert, men slik kan Roy Johansens siste VM bli et mareritt:

I sine siste kamper må Ungarn slå Tyskland og Hviterussland slå Frankrike i gruppe A. Da får de seks poeng.

I tillegg må Frankrike, som er vertsnasjon neste år, også tape for Canada.

Se tabell:

Laster innhold, vennligst vent..

Samtidig må Norge tape sine to siste kamper mot Latvia og Russland.

Se tabell:

Laster innhold, vennligst vent..

Da vil Norge rykke ned fordi laget blir nest dårligst av nasjonene som kan rykke ned. Frankrike kan bli sist i gruppe A, men vil ikke rykke ned fordi de skal arrangere VM neste år.

Khasakstan har allerede rykket ned.

– De to dårligste lagene rykker ned. Vanligvis er det nummer åtte i hver gruppe, men det er fremdeles en mulighet for at Frankrike kan bli sist i gruppe B, sier Martin Merk, som er mediemanager i Det internasjonale ishockeyforbundet.

– Siden Frankrike ikke kan rykke ned fordi de er vertsnasjon neste år blir det et av lagene som blir nummer sju i gruppe A eller B som rykker ned. Det vil være det laget med den dårligste poengsummen. Det er teoretisk mulig at det kan bli Norge, legger han til.

– Fokuserer på det vi kan påvirke

Kort oppsummert:

 • Ungarn må slå Tyskland
 • Hviterussland må slå Frankrike
 • Canada må slå Frankrike
 • Norge må tape mot Latvia og Russland

Da vil Norge og Frankrike ende opp med fem poeng, og Norge vil rykke ned sammen med Khasaksthan.

– Våre spillere fokuserer på det vi kan påvirke, og det er vår egen prestasjon i de to kampene vi har igjen. Nå gjelder det i første omgang og gjøre det vanskelig for Russland. Det har skjedd større overraskelser i idrett enn at Norge slår Russland på hjemmebane i hockey, sier Bjørn Mathisrud, som er sportslig ansvarlig i Norges ishockeyforbund.

Siste nytt

 • – Jeg ventet på den smellen

  Ingvild Flugstad Østberg trodde metthetsfølelsen skulle dukke opp etter det som ble en forrykende VM-sesong. Det gjorde den ikke. Langrennsstjernen fra Gjøvik vant Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt forrige sesong. I Seefeld-VM ble det i tillegg fem medaljer.

  Sesongen overgikk alle forventninger og ble Østbergs klart beste så langt i karrieren. Ikke rart 28-åringen ventet på at det skulle komme en reaksjon da kruttrøyken hadde lagt seg i vår.

  – Jeg ventet på den smellen, men den kom egentlig ikke. Man trenger jo noen uker der man gjør andre ting og er sammen med litt andre folk og har litt ferie, men tanken om at jeg var lei trening, skirenn og samlinger kom aldri. Det er litt godt å kjenne på, sier langrennsprofilen til NTB.

  – Jeg har tross alt vært med noen år nå, så da tar man en runde hvert år med tanke på neste sesong. Den kan være på ett minutt eller det kan være på én uke med hensyn til hva du tenker framover, men jeg var aldri i tvil om at jeg var motivert for videre satsing, sier 28-åringen.

  Langrennssesongen innledes tradisjonen tro med åpningsrenn på Beitostølen i november. (NTB)

  Høydesamling langrennslandslaget
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Oliver Solberg vant overlegent

  Oliver Solberg (17) sikret sin sjuende internasjonale seier for sesongen da han vant STPR-rallyet i USA. Om en drøy uke skal talentet ta førerkortet. Den norsksvenske 17-åringen vant med 55,4 sekunder foran tidobbelt amerikansk mester David Higgins, heter det i en pressemelding. Solberg vant 11 av 15 fartsprøver totalt, men på den nest siste fikk han trøbbel med bakhjulsdriften. Det kostet mer enn et halvt minutt, men unggutten hadde likevel god kontroll. (NTB)

  Oliver Solberg jublet etter sin første EM-seier
  Foto: FIA ERC
 • Hovland klatret i USA

  Viktor Hovland spilte nok en jevn runde på tredje dag av PGA-touråpningen i West Virginia lørdag. Han ligger seks slag under par før siste dag. Før start lørdag lå han på en delt 48. plass, men nok en jevn dag på banen førte ham ni plasser opp blant de 67 gjenværende spillerne og til en delt 39. plass. Ni slag skiller nordmannen og den ett år yngre chilenske Joaquin Niemann som leder hele turneringen med 15 slag under par. (NTB)

  Greenbrier Golf
  Foto: Steve Helber / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal