NRK Meny
Normal

Forsvarsspillet gir Lagerbäck hodebry: – Vi er for passive

SAN MARINO (NRK): Norge har sluppet inn 16 mål på åtte kamper i VM-kvalifiseringen, ni av dem under Lars Lagerbäck.

Lars Lagerbäck og det norske fotball landslaget forbereder seg til bortekampen mot San Marino.

FORSVARSPROBLEMER: Lars Lagerbäck har ikke hatt mye å glede seg over som norsk landslagssjef. Svensken mener de norske spillerne ikke har vært vant til å forsvare seg på måten Lagerbäck ønsker.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg har gitt spillerne «feedback» på at vi må forbedre mye av spillet vårt, åpnet Lars Lagerbäck forsiktig på pressekonferansen tirsdag.

– Og vi har sett mye på forsvarsspillet, la svensken til, før han brettet ut om svakhetene i Norges bakre rekker.

Det kommer ikke som en overraskelse at svensken gjør nettopp det. For selv om «våre beste menn» kun har scoret åtte mål i VM-kvalifiseringen, er det bakover landslaget sliter mest. 16 baklengsmål på åtte kamper er fasiten hittil i kvalifiseringen, som avsluttes mot San Marino og Nord-Irland.

Svensken peker ut tre årsaker til at Norge ikke klarer å holde nullen.

– Vi er altfor passive. Tempoet er for lavt, og vi forflytter oss ikke raskt nok, er konklusjonen.

Reginiussen: – Det tar alltid litt tid

Rosenborg-stopper Tore Reginiussen nikker samtykkende når NRK ramser opp årsakene Lagerbäck har trukket frem. 31-åringen fra Alta mener forsvarsspillerne må klare å lese spillet bedre.

– Vi er nødt til å være kyniske og aggressive i egen boks, vi har ofte «okey» struktur, men mot gode enkeltspillere må man være 100 prosent på hele tiden. Dette er noe vi må jobbe med og være klare på alle sammen, og vi prøver å ta nye steg. Men mot bra motstand blir vi hardt straffet, sier landslagsstopperen, med henvisning til Tyskland-kampen som endte 0–6.

Lars Lagerbäck og det norske fotball landslaget forbereder seg til bortekampen mot San Marino.

TRENGER TID: Rosenborg-stopper, Tore Reginiussen, mener forsvarsspillerne må bli mer kyniske og aggressive i egen boks.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Lagerbäck sier han har innført soneforsvar, og mener at spillerne ikke har vært vant til det. Er det en del av forklaringen?

– Det tar alltid litt tid, det gjør det. Man må bli vant til nye måter å jobbe på. Det er litt forskjell fra klubb og landslag. Det er mange nye elementer, men det går fint å omstille seg. Nytt regime gjør at det tar en stund før alt sitter. Det ser man jo.

– Det er ingen tvil om at det er veldig mye vi kunne gjort bedre alle sammen. Vi fikk en skikkelig på nesen av Tyskland. Lista ligger høyt internasjonalt, og vi trenger maks prestasjon fra hver spiller for å henge med.

Vil at spillerne

Lars Lagerbäck har forberedt spillerne på samme måte som vanlig før torsdagens bortekamp mot lille San Marino, som bare har syv lag bak seg på FIFA-rankingen.

– Disse tingene er også viktig inn mot San Marino-kampen, selv om kampbildet blir annerledes. Vi må lære oss disse «bitene», sier svensken, før han ivrig fortsetter:

– Vi må også være mer kompakt som lag. Vi må få bedre dybde i forsvarsspillet. Jeg kan nevne enda flere ting spillerne har fått tilbakemelding på, ler mesterskapsgrossisten, som har ledet Sverige, Nigeria og Island i sluttspill.

Siste nytt

 • Topptrioen vann i 1. div.

  Alle fire topplaga vann i 1. divisjon søndag, og AaFK leier med fire poeng på Sogndal og Mjøndalen. I botnen passerte Florø Strømmen.

  Resultat: HamKam - Sogndal 1-3, Florø - Jerv 3-2, Levanger - Mjøndalen 0-4, Notodden - Kongsvinger 1-2, Sandnes Ulf - Aalesund 1-2, Strømmen - Tromsdalen 1-3, Åsane - Ull/Kisa 1-5.

 • Svenskene beskyldt for spionasje

  En svensk trener ble kastet ut av stadion da han fulgte Sør-Korea under deres VM-treningsleir i Østerrike. Nå beskyldes Sverige for urent spill og spionasje.

  Den svenske landslagssjefen Janne Andersson sier at en i trenerapparatet skulle følge sørkoreanernes trening, men at han ikke var klar over at treningen var lukket.

  – Treneren forlot stadion da han ble bedt om å gå, men fulgte treningen fra litt lenger distanse, sier svensken, ifølge AP.

  Janne Andersson
  Foto: Dimitar Dilkoff / AFP
 • FIFA fornøyd med VAR-debuten i VM

  Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har uttalt at det er fornøyd med videodømmingsverktøyet VARs første avgjørelser i VM.

  En talsmann uttalte søndag at forbundet er «svært fornøyd» med hvilke avgjørelser som ble tatt dagen i forveien.

  – Alt gikk som det skulle gjøre. Vi håper det fortsetter på denne måten, fortsatte talsmannen.

  TOPSHOT-FBL-WC-2018-MATCH5-FRA-AUS
  Foto: LUIS ACOSTA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Sverige - Sør-Korea
FIFA Fotball-VM 2018: Sverige - Sør-Korea
Sport i dag