Hopp til innhold

Forsvarskjempenes rolleskifte bekymrer: – Uholdbart over tid

OSLO (NRK): I Chelsea kjemper Maren Mjelde og Maria Thorisdottir om den samme høyrebackplassen. På landslaget er de trenerens faste midtstopperduo. Det mener NRKs fotballekspert er et stort problem.

bEOfj907NrE

ERFARNE: Maria Thorisdottir (t.v.) og Maren Mjelde (t.h.) har mange år og landskamper bak seg og er landslagssjefens soleklare førstevalg i midtforsvaret.

Foto: Francisco Seco / AP

Maren Mjelde og Maria Thorisdottir har nesten 200 landskamper til sammen, og er landslagssjef Martin Sjögrens foretrukne midtstoppere.

Men i klubben deres Chelsea har de begge blitt omdisponert til backer.

– Det er en spesiell situasjon å gå fra å være makkere til å plutselig skulle kjempe om samme plassen, sier Mjelde.

Maren Mjelde

HØYREBACK: Mjelde (t.v.) starter nesten hver Chelsea-kamp.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

– Stor forskjell

Landslagskaptein Mjelde har lenge vært førstevalget på høyrebacken i klubb. I år har Maria Thorisdottir vært hennes utfordrer i nettopp den posisjonen, men hun kan også brukes på venstrebacken.

Midtstoppere spiller de aldri.

– Maren og jeg får jo ikke spilt midtstoppere i det hele tatt, og en merker at man trenger tid på samling for å komme inn i den rollen. Det er stor forskjell på å være midtstopper og back, faktisk, innrømmer Thorisdottir.

Mener situasjonen er uholdbar

27-åringen fra Jæren forteller at hun og Mjelde synes det var litt vanskelig å posisjonere seg da landslaget spilte internkamp på Bislett stadion torsdag.

Carl-Erik Torp

BEKYMRET: Torp sier det er viktig at stopperne får trening som midtstoppere også i klubb.

Foto: NRK

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp er bekymret for stoppersituasjonen.

– Det er en veldig stor utfordring og nok en ting som skaper hodebry for landslagsledelsen at stopperparet man har satset på over tid ikke spiller midtstoppere på klubblaget sitt, sier han og fortsett:

– Jeg mener situasjonen ikke er holdbar over tid, og det er begrenset hvor lenge de kan klare det. Spesielt med Thorisdottir som ikke spiller fast i klubb, og som er fast midtstopper på landslaget. Hun har virket rusten, spesielt i forrige landskamp, og da er det klart at hun er avhengig av å spille mer midtstopper og ikke minst få spilletid.

KBocaL4ECdU

LITE SPILLETID: Thorisdottir (i midten) har sittet en del på benken for Chelsea det siste året.

Foto: TONY O'BRIEN / Reuters

Det norske laget var langt fra fornøyd etter forrige EM-kvalifiseringskamp på Ullevål stadion, til tross for 1-0-seier. Tirsdag venter returoppgjøret i Wales.

Landslagssjefen deler ikke bekymringen

Landslagssjef Sjögren deler ikke Torps oppfatning. Svensken synes stopperduoen har innfridd på trening denne uka.

– Jeg er ikke så urolig for at de ikke spiller stoppere til hverdags. De gjør det på en god måte når de er her på landslaget og er i veldig god form begge to, sier han.

– Men er det optimalt for landslaget at de ikke er stoppere til vanlig?

– Det mest optimale hadde vært om alle spilte sammen på samme lag. Hver eneste dag, hver eneste uke. Men sånn er det ikke.

Landslagssjef Martin Sjögren

UENIG: Martin Sjögren sier landslagsledelsen er vant med at spillere har andre posisjoner i klubb, og at Thorisdottir og Mjelde ikke har noe problem med å tilpasse seg stopperrollen på landslagssamling.

Foto: Cicilie S. Andersen / NRK

Har blitt brukt som «potet»

Thorisdottir og Mjelde har begge blitt brukt som såkalt «potet» i store deler av karrieren, altså at de har måttet tilpasse seg ulike posisjoner på banen. Det er ikke nødvendigvis negativt, mener kapteinen.

– Jeg har alltid likt å spille i litt forskjellige posisjoner og føler at det gjør meg til en bedre spiller, sier Mjelde.

gZGHPYIcfsg

STOPPERDUO: Mjelde og Thorisdottir trenger litt tid for å komme inn i midtstopper-rutinene.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Likevel innrømmer hun at det ikke er optimalt for landslaget at hun og lagvenninnen er back i klubb, men påpeker at de begge er tilpasningsdyktige.

– Nå spiller vi i det minste forsvar da. Det er jo en positiv ting. Og så er det heldigvis landslagssamling hver måned nå, så da kommer vi inn i det igjen.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal