Hopp til innhold

Forstod ikke alvoret av ulykken

Skadene sykkellandslagets mekaniker Tommy Josefsen pådro seg under sykkel-VM var langt mer alvorlig enn hva som først ble kjent. I dag forteller han om kollisjonen for første gang.

Tommy Josefsen

Sykkelmekaniker Tommy Josefsen vet han er heldig som fortsatt lever etter den alvorlige kollisjonen under sykkel-VM.

– Det var først da vi kom hjem at vi forstod konsekvensene og skadeomfanget som hadde skjedd.

Tommy Josefsen, sykkellandslagets mekaniker, ligger godt nedsunket i sykesenga på Akershus universitetssykehus. To uker siden har gått siden ulykken i sykkel-VM, der han sammen med bilfører og landslagstrener Stig Kristiansen kjørte ut med følgebilen, og kolliderte med et tre.

Skadeomfanget langt mer omfattende

– Begge lårbeina er brukket rett over knærne, albuen er knust, brudd i en ryggvirvel, og fire brudd i bekkenbeinet, forklarer Josefsen, og maler et langt mer omfattende skadebilde enn de tre bruddskadene som først ble rapportert etter ulykken i spanske Ponferrada.

CYCLING-ESP-WORLD-UCI-ROAD-MEN

Her endte den katastrofale ferden for sykkelmekaniker Tommy Josefsen, landslagstrener Stig Kristiansen og en kroatisk lagleder under sykkel-VM i Ponferrada.

Foto: JAVIER SORIANO / Afp

38-åringen innrømmer at bekkenskadene er hva som har vært det som har preget ham mest:

– Det er jo det jeg personlig synes har vært det verste rent smertemessig. Et bein får man alltid fikset, men indre skader er verre, sier Josefsen.

Sendt utfor av tilskuere

For det var noen få kilometer før mål at uhellet skjedde. I den siste utforkjøringen stiger hastigheten på følgebilen opp mot 80 km/t for å holde følge med VM-feltet. I en innersving dukker det plutselig opp to tilskuere som har forvillet seg inn i veibanen, hvilket tvinger bilfører Kristiansen til å reagere.

– Det som skjer er at han må gjøre en unnamanøver, for ikke å kjøre på tilskuerne, forklarer Josefsen, og skisser bildet av hvordan bakdelen på bilen deretter får en sleng. Kristiansen gjør det han kan for å rette opp bilen, før de hamrer inn i et tre med fronten først.

– Jeg føler vel at Stig gjør absolutt alt han kan med å rette opp bilen, og jeg ville gjort det samme, i stedet for å komme sidelengs ut i grøfta og kanskje begynt å rulle rundt, sier mekanikeren, og legger til:

– Løse sykkelhjul, løst verktøy, flasker, bager - det kunne fått fatale følger, sier Josefsen med et alvorlig uttrykk i ansiktet.

Tommy Josefsen

16 skruer fordelt over 15 centimeter holder Josefsens knuste albue sammen. Han tror armen blir hans eneste varige mén.

Skal tilbake i følgebilen

Josefsen vet, tross de alvorlige bruddskadene, at han har sluppet billig unna. Samtaler med helsepersonell med lang erfaring på bilulykker har gitt ham vissheten om at sjansen for å overleve tilsvarende ulykker er liten.

Nå tenker 38-åringen bare fremover mot rehabilitering og opptrening.

– Jeg tror beina skal bli bra, bekkenet skal bli bra, tennene får vi vel kjøpt nye, så det som blir varige mén blir vel armen, sier Josefsen, og viser hvordan den lar seg rette helt ut grunnet skruer som holder den knuste albuen sammen.

Etter 13 år som sykkelmekaniker på øverste nivå er det nemlig ingen tvil om at han skal tilbake i jobben han er så glad i.

– Vi satser på å være tilbake i april. Det er ingen vei tilbake, sier 38-åringen bastant.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal