Fra Ballangrud til Bøkko

Ivar Ballangrud hadde gamle, ærverdige Frogner stadion som sin lekegrind. Nå er Håvard Bøkko klar til å føre arven videre.

Ivar Ballangrud

Ivar Ballangrud er den hittil siste som har blitt norgesmester på skøyter på Frogner Stadion. Men det er 71 år siden

Foto: Scanpix

Til helgen skal Oslo Skøiteklub arrangere NM på den moderniserte Frogner-banen for første gang siden 1939. Trønderen Ivar Ballangrud var den siste seniorløperen som fikk laurbærkransen etter NM på den første storstua for hurtigløp i Oslo.

Kongen av Frogner

Håvard Bøkko

- Håvard Bøkko må falle på minst to distanser for å ikke bli første norgesmester på Frogner siden 1939, mener Hasse Farstad

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

71 år senere er Håvard Bøkko klar til å overta som kongen av Frogner. Sjefen for NM-arrangementet, Hasse Farstad, er ikke i tvil om at Bøkko blir mester.

- Han må vel falle på flere enn én distanse hvis ikke mesterskapet skal bli hans, sier Farstad til NTB.

60-åringen er sønn av den tidligere OL- og europamesteren Sverre Farstad. Etter over 50 års kamp, er omsider kunstisanlegget på plass på Frogner stadion.

- Det er stort at vi har fått rustet opp Frogner stadion, og det er et løft for å lille Oslo Skøiteklub å arrangere NM. Nå håper jeg at Per Jorsett kommer også, for han var til stede på banen da Ballangrud ble mester i 1939, forteller Hasse Farstad.

Historisk sus

Frogner Stadion 2010

Hasse Farstad tester nye Frogner Stadion

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Frogner stadion ble åpnet for hurtigløp på skøyter i 1901, og fram til utbruddet av annen verdenskrig, gikk alle internasjonale mesterskap i Norge på denne banen med ett unntak, VM i 1925.

Video: Tungvekternes møte - Oscar Mathisen vs. Bobby McClean i 1920

Video Oscar Mathisen mot rivalen Bobby McClean

Oscar Mathisen gikk flere av sine største løp på Frogner stadion, og det var en bane der det ble satt utallige verdensrekorder.

Den første var Oscar Mathisens 43,7 på 500 m på åpningsstevnet 10. januar 1914.

Bislett overtok

Men det er svært lite som varer evig, og etter krigen har det vært stille rundt Frogner stadion. Bislett overtok som hovedarena for skøyter, ikke bare i Oslo, men i hele landet.

Video: Knut "Kupper'n" Johannessen sesongåpner i 1959

Video Kuppern sesongåpner på Frogner stadion i 1959

Fram til i fjor sto Frogner stadion og forfalt, men nå har banen fått nytt liv, og det markeres med at senior-NM allround for menn og kvinner er tilbake 18. og 19. desember.

- Jeg føler vi arrangerer et NM med historisk sus. For å være ærlig så er det som å oppleve julekvelden ei uke for tidlig, sier Hasse Farstad.

250.000 kroner

Oslo Skøiteklub opererer med et utgiftsbudsjett på 250.000 kroner for NM. Farstad sier at det ser ut som arrangørklubben klarer å gå med et lite overskudd.

- Jeg har tro på at det kommer en del folk disse to dagene. Det som i alle fall er helt sikkert, er at kongen kommer til å overvære mesterskapet lørdag.

En rekke tidligere storløpere kommer til å være på plass, deriblant Johann Olav Koss.

Kamp om EM-plassene

- Jeg tror det kommer til å bli et spennende mesterskap, selv om vi har to klare vinnerkandidater både for menn og kvinner i Håvard Bøkko og Ida Njåtun. Spenningen ligger i at det skal kjempes om plasser på det norske EM-laget, og det kommer til å bli en hard kamp, spår Sverre Farstad.

De tekniske problemene man slet med tidligere i høst, særlig knyttet til isleggingen, er nå løst.

Video: Hein Vergeer fikk Oscar-statuetten i 1986

Video Hein Vergeer vinner Oscarststuetten i 1985

Siste nytt

 • Everton ute etter straffedrama

  Etter åtte rundar med straffespark var cupbomba eit faktum; QPR slo ut Everton av den engelske ligacupens tredje runde.

  Tom Davies bomma på straffe for Everton og Jimmy Dunne kunne sørge for at OPR er klar for fjerde runde.

  Ved full tid stod det 2–2 mellom laga.

  Også mellom Fulham og Leeds gjekk det til ein dramatisk straffesparkkonkurranse, men etter seks rundar kunne Leeds-fansen sleppe jubelen laus.

  Carabao Cup - Third Round - Queens Park Rangers v Everton
  Foto: Peter Cziborra / Reuters
 • Reserven tok Liverpool vidare

  Liverpool tok seg komfortabelt vidare til den fjerde runden i ligacupen etter at dei slo Norwich 3-0. Takumi Minamino vart kveldens store spelar for gjestane med to mål. Også Divock Origi kunne setje seg på scoringslista. Når Norwich i tillegg bommar på straffe var dei aldri nær ved å utfordre eit reserveprega Liverpool.

  Manchester City tok seg også lett vidare etter at dei slo Wycombe 6-1.

  Carabao Cup - Third Round - Norwich City v Liverpool
  Foto: Paul Childs / Reuters
 • Norge gjere tre endringar i laget

  Sjögren gjer tre endringar frå torsdagens kamp. Forsvarstrearen er uforandret, medan Eikeland og Syrstad Engen, kjem inn for Haavi og Bøe Risa på midtbana. Utland erstattar Sævik på topp.

  Her er laget:

  Cecilie Fiskerstrand – Tuva Hansen, Guro Bergsvand, Maria Thorisdottir – Amalie Eikeland, Ingrid Syrstad Engen, Frida Maanum, Julie Blakstad – Caroline Graham Hansen, Guro Reiten – Lisa-Marie Karlseng Utland

  Fotball VM-kvinner 2019.
  Foto: Terje Bendiksby

Sendeplan

Kl. Program Kanal