NRK Meny
Normal

Første jul i Norge for Bjørndalen på 22 år

POKLJUKA (NRK): Ole Einar Bjørndalen (41) har alltid vært fast bestemt på at jul må feires med høydeopphold. Nå bryter han sin egen juletradisjon og feirer høytiden i Norge for første gang siden 1993.

Bjørndalen Pokljuka

HJEM TIL JUL: Ole Einar Bjørndalen sikret tredjeplassen på målstreken i det siste rennet før jul i Pokljuka.

Foto: JURE MAKOVEC / Afp

Men en myk manøver reddet han tredjeplassen med å slenge foten langt fremover over mållinjen rett foran tyske Simon Schempp, som har dominert konkurransene i Pokljuka

– Jeg er fantastisk myk som 41-åring så det er jo bra, sa Bjørndalen til NRK og lo etter rennet.

Han var rett bak Emil Hegle Svendsen som tapte spurten for franske Jean-Guillaume Beatrix.

Slovenia Biathlon World Cup

I RYGG PÅ LEDER: Ole Einar Bjørndalen bak Martin Fourcade. De to løperne har sammen med Simon Schempp vært dominerende så langt i sesongen.

Foto: Ap

Han kan ikke huske sist han har holdt formen så godt hele veien frem til jul. Men nå bryter 41-åringen sin faste oppskrift gjennom flere tiår. Han har bestemt seg for å droppe høydetrening og drar hjem til Norge i julen, for å trene mye.

– Nå blir det Norge. Så jeg reiser dit og ligger der i julen og forbereder meg, sier Bjørndalen til NRK.

Hva er bakgrunnen for det valget?

– Jeg må tilbake til grunntrening og nå er det viktigere enn høydetrening. Det er også veldig dårlige forhold i høyden. Nå velger jeg lavlandet som er motsatt av det jeg har valgt før, men jeg mener det nå er riktig, sier Bjørndalen.

22 år uten norsk jul

Han forteller at han ikke har feiret jul i Norge siden 1993, det vil si 22 år siden. Men nå drar han til Beitostølen med lastebilen hans og satser på gode skiforhold i julen gjennom to uker.

– Jeg savner norsk julestemning jeg gjør det. Det er godt å få litt julekaker og norsk jul det blir fint det, sier Bjørndalen som er fra Simonstranda i Buskerud.

Nå skal han forsøke å lokke familie til fjells på besøk.

– Jeg har trent mange måneder på Beitostølen tidligere og trives veldig godt der oppe. Der er det gode skiforhold også, så jeg gleder meg til å komme dit.

- Lurt valg

Ola Lunde mener valget til Bjørndalen er oppsiktsvekkende fordi han bryter med det han alltid har gjort. Men samtidig er han klar på at det er et godt valg.

– Det er helt utrolig, men det er nok det rette for ham. Han trenger å få trent solid og flere hardøkter for å være godt nok rustet til verdenscup over jul og VM. Jeg syns han har gått veldig godt i år så jeg tror det har vært bra at han brutt med sitt faste oppleggg. Jeg tror dette er lurt av ham, sier Lunde som selv tidligere har vært skytetrener for Ole Einar Bjørndalen.

Siste nytt

 • Christiansen klar for finale

  Henrik Christiansen svømte inn til tiden 14.35.41 og vant sitt forsøksheat på 1500 meter fri under EM i svømming kortbane torsdag. Han er dermed klar for fredagens finale.

  Nordmannen var 0.34 foran svenske Victor Johansson og Jan Micka fra Tsjekkia.

  – Det var en grei tid, men jeg kjenner at det tar på og at jeg trenger litt tid til å lade batteriene, sier han til SVT.

  Christiansen tok EM-bronse på 400 meter fri onsdag.

  Henrik Christiansen
  Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix
 • Markus Lie videre til semifinale

  Markus Lie er klar for semifinale på 100 meter rygg under EM i svømming. Han svømte inn til tiden 51.51, noe som holdt til en 6.-plass i sitt heat.

  – Det var godt å komme i gang, sier han til SVT.

  Markus Lie under stevne i Herning.
  Foto: Claus Fisker / AFP
 • Ny Viking-trener presenteres snart

  Denne uken har både Bjarne Berntsen og Lars Bohinen blitt lansert som ny Viking-trener. Nå varsler Viking-ledelsen at en ny trener blir presentert innen kort tid. – Vi er klare til å oversende innstillingen vår til styrene. Der skal den endelige beslutningen tas, forteller daglig leder i Viking, Eirik Henningsen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup skiskyting: Sprint kvinner
V-cup skiskyting: Sprint kvinner
EM svømming
EM svømming kortbane: Semifinaler og finale
OL-profiler: Tiril Eckhoff
EM svømming