NRK Meny
Normal

Første jul i Norge for Bjørndalen på 22 år

POKLJUKA (NRK): Ole Einar Bjørndalen (41) har alltid vært fast bestemt på at jul må feires med høydeopphold. Nå bryter han sin egen juletradisjon og feirer høytiden i Norge for første gang siden 1993.

Bjørndalen Pokljuka

HJEM TIL JUL: Ole Einar Bjørndalen sikret tredjeplassen på målstreken i det siste rennet før jul i Pokljuka.

Foto: JURE MAKOVEC / Afp

Men en myk manøver reddet han tredjeplassen med å slenge foten langt fremover over mållinjen rett foran tyske Simon Schempp, som har dominert konkurransene i Pokljuka

– Jeg er fantastisk myk som 41-åring så det er jo bra, sa Bjørndalen til NRK og lo etter rennet.

Han var rett bak Emil Hegle Svendsen som tapte spurten for franske Jean-Guillaume Beatrix.

Slovenia Biathlon World Cup

I RYGG PÅ LEDER: Ole Einar Bjørndalen bak Martin Fourcade. De to løperne har sammen med Simon Schempp vært dominerende så langt i sesongen.

Foto: Ap

Han kan ikke huske sist han har holdt formen så godt hele veien frem til jul. Men nå bryter 41-åringen sin faste oppskrift gjennom flere tiår. Han har bestemt seg for å droppe høydetrening og drar hjem til Norge i julen, for å trene mye.

– Nå blir det Norge. Så jeg reiser dit og ligger der i julen og forbereder meg, sier Bjørndalen til NRK.

Hva er bakgrunnen for det valget?

– Jeg må tilbake til grunntrening og nå er det viktigere enn høydetrening. Det er også veldig dårlige forhold i høyden. Nå velger jeg lavlandet som er motsatt av det jeg har valgt før, men jeg mener det nå er riktig, sier Bjørndalen.

22 år uten norsk jul

Han forteller at han ikke har feiret jul i Norge siden 1993, det vil si 22 år siden. Men nå drar han til Beitostølen med lastebilen hans og satser på gode skiforhold i julen gjennom to uker.

– Jeg savner norsk julestemning jeg gjør det. Det er godt å få litt julekaker og norsk jul det blir fint det, sier Bjørndalen som er fra Simonstranda i Buskerud.

Nå skal han forsøke å lokke familie til fjells på besøk.

– Jeg har trent mange måneder på Beitostølen tidligere og trives veldig godt der oppe. Der er det gode skiforhold også, så jeg gleder meg til å komme dit.

- Lurt valg

Ola Lunde mener valget til Bjørndalen er oppsiktsvekkende fordi han bryter med det han alltid har gjort. Men samtidig er han klar på at det er et godt valg.

– Det er helt utrolig, men det er nok det rette for ham. Han trenger å få trent solid og flere hardøkter for å være godt nok rustet til verdenscup over jul og VM. Jeg syns han har gått veldig godt i år så jeg tror det har vært bra at han brutt med sitt faste oppleggg. Jeg tror dette er lurt av ham, sier Lunde som selv tidligere har vært skytetrener for Ole Einar Bjørndalen.

Siste nytt

 • Solberg leder på Silverstone

  Petter Solberg leder etter første dag i VM-runden i rallycross på legendariske Silverstone lørdag.

  Etter to innledende runder leder østfoldingen foran svenskene Mattias Ekstrom og Timmy Hansen.

  Solberg vant den første runden og kjørte inn til tredjeplass i den neste.

  RALLYCROSS-FRA-MOTOR-RACE
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Chris Froome sikret seieren

  Chris Froome sto imot alle angrep på siste fjelletappe i Giro d'Italia og forsvarte den rosa ledertrøya. Søndag sykler han i mål i Roma som sammenlagtvinner.

  Froome vil dermed være regjerende mester i alle de tre Grand Tour-rittene.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Riccardo i pole position

  Red Bull-føraren Daniel Riccardo var best i kvalifiseringa og startar fremst i Monaco Grand Prix søndag. Ferraris Sebastian Vettel startar ved sida av Riccard i løpet. Vettel vann løpet i fjor.

  Monaco Grand Prix er einaste formel 1-løpet som går i bygater, ikkje på spesielle baner.

  Monaco Grand Prix
  Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: Diamond League fra Eugene