Hopp til innhold

Første fluordisk i Norge: – Hva skal jeg si? Gratulerer med dagen

Filip Glittenberg Holt fikk startnekt på Beitostølen etter funn av fluor. Selv skjønner han ikke hva han kunne gjort annerledes.

Filip Glittenberg Holt

STARTNEKT: Store funn av fluor gjorde at Filip Glittenberg Holt ikke fikk stille til start på Beitostølen søndag. 

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Hva skal jeg si? Gratulerer med dagen, tenkte jeg.

Det var Filip Glittenberg Holt sin reaksjon etter å ha fått startnekt etter fluorfunn. Det ble gjort før 10 kilometerrennet på Beitostølen.

Hovedpersonen selv var svært skuffet da han snakket med NRK. Selv mener han at han ikke kunne gjort noe annerledes.

– Hadde du ikke sjekket skia før start?

– Jo, akkurat disse skia hadde jeg sjekka. Akkurat de var grønne på torsdag, jeg har ikke gjort noe med dem før jeg leverte dem til skismøreren i går. De andre gutta har grønne ski de også, så de har tydeligvis funnet noen rester på et annet punkt som ikke var testet da, sikkert.

– Jeg er tom for ord egentlig

Glittenberg Holt forteller at han testet de samme skiene på Lillehammer forrige uke. De var de grønne ifølge han selv.

– Hvordan opplever du det da og ikke få starte?

Det er noe dritt, da. Det er ordentlig dritt, rett og slett, sier han.

Selv synes han det er vanskelig å beskrive situasjonen siden han mener han ikke kunne gjort noe annerledes for å få skiene godkjent.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si jeg. Jeg er tom for ord egentlig.

Flere utøvere har vært redde for at de skal bli nektet start, det har ikke vært i tankene til Glittenberg Holt.

– Jeg har ikke frykta dette i det hele tatt, sier han.

Første fluordisk i Norge

– Syns du det er ubehagelig å være han som blir stoppa?

Ja, jeg er tydeligvis den eneste som har fått rød foreløpig denne helga.

At han selv har vært ansvarlig for testinga av skiene gjør at det er ekstra tungt å få startnekt.

– Når jeg føler at jeg ikke kunne gjort noe annerledes, når jeg har testa de to ganger forrige uke og den uka her, sier han.

Finn Hågen Krogh har som Glittenberg Holt ikke vært bekymra for å få startnekt. Han sier smørerne gjør en veldig god jobb, og at det er bra at de har systemet.

– Det gjør at vi unngår at folk har muligheten til å jukse. Samtidig tror jeg at ikke det er mange her som er ute etter å jukse, men er litt uheldige og blir tatt, sier han.

– Jeg hadde blitt veldig lei meg

Iver Tildheim Andersen var raskest i løypa og vant helgas siste renn på Beitostølen. Han var selvsagt storfornøyd med seieren, men synes synd på Filip Glittenberg Holt.

diOmTitURCk

GLAD HAN SLIPPER: Iver Tildheim Andersen vant søndagens løp på Beitostølen. Selv er han glad for at han slipper å vaske skiene selv for fluor, slik som Filip Glittenberg Holt må. Glittenberg Holt fikk startnekt grunnet funn av fluor.

Foto: NTB

– Det er utrolig trist så fall. Da skjønner man at det ikke er noen som prøver å jukse. Det er trist.

– Hvordan hadde du opplevd det om det skjedde deg?

Jeg hadde blitt veldig lei meg selvfølgelig. Og det er folk som smører skia selv og går skirenn, og det har jeg utrolig stor respekt for, sier Andersen.

Tydelige funn

Erik Husby, arrangementsansvarlig, Norges Skiforbund forklarer situasjonen rundt funnet av fluor følgende:

qxje6_PzCmw

VISER HVORDAN: Erik Husby, arrangementsansvarlig, Norges Skiforbund viser fluortest-prosedyren.

Foto: NTB

– Det som er helt tydelig her er at vi har funnet rester av fluor. Vi har gjort gjentatte målinger på alle tre maskinene vi har her i dag. De viser nøyaktig det samme. Dessverre er det fluor på et større område. Sånn er det.

Glittenberg Holt er den eneste som har fått startnekt denne helga sier Husby.

– Det har ikke vært røde ski tidligere denne helgen, nei. Det er kun grønne ski. Vi har testet nesten alle skiene i helgen, både før start og etter målgang. Dette er det første eksempelet i denne konkurransen.

Gjennom helga sier Husby at de har testet et sted mellom 90 til 95 prosent av alle skiene. Det har endt med tre til fire bøter og to startnekter. Av alle testene var det kun ett par ski som testet rødt.

Siste nytt

 • Wembstad pådro seg ny kneskade – reiser hjem fra St. Moritz

  Alpinisten Inni Holm Wembstad (23) reiser hjem for videre undersøkelser av kneet etter et uhell under torsdagens utfortrening i St. Moritz.

  Skiforbundet skriver på sine nettsider at Wembstad falt og skadet venstre kne under treningen. Asker-kvinnen ble fraktet til det lokale sykehuset i St. Moritz.

  – Nå setter 23-åringen kursen hjemover i løpet av kort tid for å gjøre en grundigere undersøkelse i samarbeid med det medisinske helseteamet til Norges Skiforbund og Olympiatoppen, skriver skiforbundet videre.

  Også i fjor ødela Wembstad kneet under et verdenscuprenn i St. Moritz. Dermed mistet hun resten av forrige sesong. (NTB)

  Inni Holm Wembstad
  Foto: NTB
 • Verdenscuplederen ute med covid

  Verdenscuplederen, Franziska Preuss, har fått covid. Hun vil derfor ikke stille til start til det andre verdenscuprennet for sesongen, som tar plass i Hochfilzen denne uken.

  Den tyske jenta leder verdenscupen foran franske Lou Jeanmonnot etter tre renn.

  Franziska Preuss
  Foto: Darko Bandic / AP
 • Per-Mathias Høgmo forlater Häcken

  Den norske trenerveteranen Per-Mathias Høgmo fortsetter trenerkarrieren i Japan. 64-åringen forlater svenske Häcken etter en suksessrik periode i klubben.

  Urawa Red Diamonds ooplyser om ansettelsen i egne mediekanaler. Häcken bekrefter på sin side Høgmos avgang.

  – Jeg føler meg veldig takknemlig over å ha vært med på denne reisen med klubben, sier nordmannen om tiden i Sverige.

  Høgmo forlater Häcken etter europaligakampen borte mot Qarabag førstkommende torsdag.

  – Det er alltid med blandede følelser man starter et nytt kapittel i livet sitt, men samtidig er det et privilegium å kunne forlate klubben i en situasjon der den står sterkere enn noen gang. Det er mange følelser akkurat nå, men jeg føler en enorm glede over å ha vært sammen med alle i Häcken, sier nordmannen.

  Svenske Aftonbladet skrev onsdag at Høgmo hadde gitt Häcken-spillerne beskjed om at han var ferdig i Göteborg-klubben. Der har nordmannen hatt kjempesuksess siden han tok over treneransvaret i 2021. I fjor ble klubben seriemester, mens de denne sesongen avsluttet på en sterk 3.-plass.

  Høgmo har den siste tiden også vært satt i forbindelse med den ledige jobben som svensk landslagssjef.

  Urawa Red Diamonds er regjerende mestre i den asiatiske mesterligaen.

  Høgmo har en fortid som trener for det norske herrelandslaget i fotball, der han i 2015 var nær å ta laget til EM i Frankrike. I 2000 ledet han kvinnelandslaget til OL-gull, og han har også vært innom blant andre Rosenborg, Tromsø og Fredrikstad i løpet av trenerkarrieren.

  (NTB)

  Per-Mathias Høgmo
  Foto: Adam Ihse/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal