NRK Meny
Normal

Lee lo sist og best

Etter fem måneder som hurtigløper sitter Lee Seung-hoon igjen med både gull og sølv i OL. Tirsdag ble han Asias første OL-vinner på 10.000 meter.

Lee Seung-hoon
Foto: David Hecker / Scanpix/AFP

- Han er den eneste koreaneren jeg vet om som ikke blir stiv etter to runder, kommenterte Håvard Bøkko til NRK etter at Lee tok et sensasjonelt gull i milløpet.

Før OL i Vancouver hadde Sør-Korea aldri tatt OL-gull i hurtigløp. Men etter ni øvelser har koreanske løpere tatt tre gull og to sølv i Richmond Olympic Oval.

Les: Mo vant 500-meteren

Les: Gull til Lee Sang-hwa

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lee Seung-hoon

Sven Kramer (t.v.) depper etter at han ble disket fra OL-gullet på 10.000 meter, mens Lee Seung-hoon feirer på indre bane.

Foto: Dimitar Dilkoff / Scanpix/AFP

Få hadde tippet 21-årige Lee som vinner av 10.000-meteren, til tross for at han overraskende gikk inn til sølv på 5000-meteren i begynnelsen av lekene. Men da Sven Kramer ble diskvalifisert, var det ingen andre som kunne hamle opp med Lee.

Les: Her diskes Kramer fra gullet

Les: Treneren kostet Kramer gullet

For ett år siden rasket han med seg tre gull i vinteruniversaden i Harbin, som kortbaneløper. Året før tok han to VM-gull i kortbane.

Gjorde som Shani Davis

Men så mislyktes han fullstendig i det koreanske OL-uttaket i kortbane. For å holde liv i OL-drømmen, byttet han idrett til hurtigløp så sent som i september.

Det er et bytte også Shani Davis har gjort med hell. Amerikaneren vekslet lenge mellom de to idrettene, men har hatt aller størst suksess i hurtigløp.

- Hadde jeg kunnet skru tiden tilbake ti år, ville jeg også startet med kortbane, sa Håvard Bøkko, som tror teknikken fra den kjappe skøyteøvelsen på ishockeybane gir store fordeler også på 400-metersbanen.

Etter bare noen måneder i sin nye idrett hadde Lee spist inn store deler av forspranget til de beste løperne.

I Vancouver tok han steget opp på pallen to ganger, og blir garantert en mann å regne med også i VM i Heerenveen i mars.

Siste nytt

 • Ingebrigtsen slutter som RBK-trener

  Rosenborg har besluttet at Kåre Ingebrigtsen fratrer som hovedtrener i Rosenborg med umiddelbar virkning.

  Rosenborg Ballklub inviterer til pressekonferanse på Brakka klokka 18.45.

  Kåre Ingebrigtsen
  Foto: Hans Olav Landsverk / NRK
 • EM i fare grunnet pølsevann

  Roer Nils Jakob Hoff står i fare for å miste EM etter at han sølte pølsevann på låret under en fjelltur, melder Bergens Tidende. Bergenseren pådro seg annengradsforbrenning, og med bare to uker til EM i Glasgow risikerer han å måtte stå over.

  Sommer-OL i Rio 2016
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Pušić ferdig etter 4 dager

  Den tidligere Brann-spilleren Martin Pušić forlater danske AC Horsens etter kun fire dager. Klubben opphever kontrakten etter at østerrikeren forklarte at han ikke lenger hadde lyst til å bo i landet. Til klubbens hjemmeside forteller han at han vil prøve lykken utenfor Danmark.

  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical Finale og Menn BMX Halfpipe Finale