NRK Meny
Normal

Lee lo sist og best

Etter fem måneder som hurtigløper sitter Lee Seung-hoon igjen med både gull og sølv i OL. Tirsdag ble han Asias første OL-vinner på 10.000 meter.

Lee Seung-hoon
Foto: David Hecker / Scanpix/AFP

- Han er den eneste koreaneren jeg vet om som ikke blir stiv etter to runder, kommenterte Håvard Bøkko til NRK etter at Lee tok et sensasjonelt gull i milløpet.

Før OL i Vancouver hadde Sør-Korea aldri tatt OL-gull i hurtigløp. Men etter ni øvelser har koreanske løpere tatt tre gull og to sølv i Richmond Olympic Oval.

Les: Mo vant 500-meteren

Les: Gull til Lee Sang-hwa

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lee Seung-hoon

Sven Kramer (t.v.) depper etter at han ble disket fra OL-gullet på 10.000 meter, mens Lee Seung-hoon feirer på indre bane.

Foto: Dimitar Dilkoff / Scanpix/AFP

Få hadde tippet 21-årige Lee som vinner av 10.000-meteren, til tross for at han overraskende gikk inn til sølv på 5000-meteren i begynnelsen av lekene. Men da Sven Kramer ble diskvalifisert, var det ingen andre som kunne hamle opp med Lee.

Les: Her diskes Kramer fra gullet

Les: Treneren kostet Kramer gullet

For ett år siden rasket han med seg tre gull i vinteruniversaden i Harbin, som kortbaneløper. Året før tok han to VM-gull i kortbane.

Gjorde som Shani Davis

Men så mislyktes han fullstendig i det koreanske OL-uttaket i kortbane. For å holde liv i OL-drømmen, byttet han idrett til hurtigløp så sent som i september.

Det er et bytte også Shani Davis har gjort med hell. Amerikaneren vekslet lenge mellom de to idrettene, men har hatt aller størst suksess i hurtigløp.

- Hadde jeg kunnet skru tiden tilbake ti år, ville jeg også startet med kortbane, sa Håvard Bøkko, som tror teknikken fra den kjappe skøyteøvelsen på ishockeybane gir store fordeler også på 400-metersbanen.

Etter bare noen måneder i sin nye idrett hadde Lee spist inn store deler av forspranget til de beste løperne.

I Vancouver tok han steget opp på pallen to ganger, og blir garantert en mann å regne med også i VM i Heerenveen i mars.

Siste nytt

 • Det spøker for super-G-rennet

  Voldsomt snøvær kan sette en stopper for fredagens super-G i verdenscupen i Kitzbühel. Det skriver Det internasjonale skiforbundet på Twitter.– «Standby» i Kitzbühel. Til tross for et travelt nattskift, er løypeforholdene for myke for dagens super-G for øyeblikket. Neste avgjørelse kommer kl. 09.00, skriver FIS. Rennet skal etter planen starte 11.30 norsk tid.

  SKI-ALPINE-MEN-WORLD-DOWNHILL
  Foto: TIZIANA FABI / AFP
 • Zuccas Rangers vant mot Sabres

  Mats Zuccarello og New York Rangers vant 4–3 over Buffalo Sabres på hjemmebane torsdag. Halvannet minutt inn i kampen i Madison Square Garden scoret Rangers' Rick Nash kampens første mål. Zuccarello fikk totalt 20 minutter og 8 sekunder på isen.

  Sabres Rangers Hockey
  Foto: Julie Jacobson / AP
 • Kroatia med knepen seier

  Norges neste motstander i EM, Kroatia, måtte slite knallhardt for å slå Hviterussland 25-23 i håndball-EM torsdag. Kroatia fikk 15.000 tilskuere i ryggen torsdag, men hadde kjempetrøbbel med å vinne.

  Croatia's Luka Cindric
  Foto: Darko Bandic / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup hopp: Kvinner
V-cup hopp: Kvinner
V-cup alpint: Super-G, menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G menn
V-cup alpint: Super-G menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn