Forstår hvorfor klassisk sprint kan forsvinne: – Har vært mye juks

Maiken Caspersen Falla er ikke overrasket over at klassisk sprint lever farlig i framtidige VM og OL – men håper distansen består.

OL-genser

ÅPEN FOR ENDRING: Maiken Caspersen Falla og Johannes Høsflot Klæbo er glade for at FIS vil utvikle langrennssporten.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I mai kan langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet vedta endringer i VM- og OL-programmet i langrenn. Blant annet kan det bli vedtatt at sprint i framtida alltid skal arrangeres i fristil.

– Det ganske lett å forstå. Det har vært mye juks og mye gråsoneregler, det er vanskelig å vite hvor grensa går og det er forskjellig fra dag til dag hva som er lov og ikke lov, sier Maiken Caspersen Falla, som er regjerende sprintmester både i VM og OL.

Hun sikter til det omfattende problemet med smugskøyting, som har vært et brennhett skipolitisk tema siden 2014 – som en konsekvens av stakerevolusjonen.

Laster Twitter-innhold

– Klassisk viktig

Vegard Ulvang er blant dem som har advart om at den klassiske stilarten kan forsvinne helt om det ikke blir slutt på jukset, og regelverket og straffene er blitt kraftig skjerpet gjennom politiske vedtak i FIS.

Falla mener at disse tiltakene gjør at klassisk sprint fortsatt har livets rett.

– Jeg føler at nå med stakefrie soner kan man klare å bevare klassisk, for mitt inntrykk er at klassisk er en viktig del av langrenn, sier hun til NRK.

Her er fire av forslagene som skal vurderes på FIS-kongressen:

 • Droppe 30/15 km fellesstart med skibytte (skiatlon)
 • Innføre 30/15 km jaktstart, med utgangspunkt i resultatene fra 15/10 km intervallstart
 • Fjerne klassisk sprint, slik at alle sprinter blir i fristil – gjerne med innlagte elementer av skicross, for eksempel hopp
 • Lagsprint med en utøver av hvert kjønn

Laster Twitter-innhold

– Skummelt med forandring

– Det hørtes kjipt ut. Jeg er glad i klassisk sprint og skiatlon. Og skicross er ikke helt min greie, sier Emil Iversen til NRK.

Johannes Høsflot Klæbo er positiv til at FIS vurderer justeringer.

– Det er veldig viktig. At sporten utvikler seg hele tiden er alfa omega, og skal vi få med oss andre nasjoner og bli større, er det viktig at vi utvikler oss. Da er det selvfølgelig bra at FIS vurderer å endre ting. Men enn så lenge er det deres greie, og så får vi se, sier Klæbo pragmatisk.

Falla er også positiv til en grundig gjennomgang.

– Det er alltid skummelt med forandringer, men vi må jo også ha det for å utvikle sporten vår, så jeg er spent, sier Falla – som helst vil beholde både klassisk sprint og fellesstart med skibytte.

Mange meninger

– Hvor engasjert er du?

– Man bryr seg jo, for det har en personlig innvirkning veldig på meg. Men nå er det som en tankesky. Hopp i sprintløypa, liksom … Hvis du skal bruke mye energi på det, så blir det en veldig negativ greie.

– Hvilke øvelser ville du heller ha droppet?

– Jeg villle kanskje tatt vekk enkeltstartøvelsene først, og så sett på de lengre løpa. Men det finnes sikkert like mange meninger som det finnes utøvere i verden, sier Maiken Caspersen Falla.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Én nordmann i semifinale

  Norge har én utøver i aksjon i finalesekvensen i kortbane-VM i svømming fredag.

  Niksa Stojkovski svømmer semifinale på 50 meter butterfly. Han satte norsk rekord med 23.02 natt til fredag.

  Semifinalen svømmes 12.33, norsk tid.

  EM svømming
  Foto: Christine Olsson/tt / NTB scanpix
 • Ny norsk rekord

  Niksa Stojkovski har sett ny norsk rekord på 50 meter butterfly og samtidig kvalifisert seg til semifinalen. Dette skjedde under svømme-VM på kortbane i Kina natt til fredag. Den nye norske rekorden er på tida 23.02. Finalen skal svømmast fredag.

  EM svømming
  Foto: Christine Olsson/tt / NTB scanpix
 • Rosenborg ute av Europaligaen

  Til tross for et hederlig uavgjortresultat borte mot tyske Leipzig torsdag var Rosenborg langt unna kvalifisering til sluttspillet i Europaligaen. Med ett poeng på seks kamper i gruppespillet havnet trønderne helt sist i gruppe B. Celtic og Salzburg avanserer til utslagsrundene.

  Foto: Michael Sohn / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vinterstudio
NRK Sport Live: V-cup alpint og V-cup skiskyting
V-cup skiskyting: Sprint menn
NRK Sport Live: V-cup alpint og V-cup skiskyting
VM-minner
VM-minner
Sport i dag
Sport i dag
Sport i dag