Hopp til innhold

Forstår hvorfor klassisk sprint kan forsvinne: – Har vært mye juks

Maiken Caspersen Falla er ikke overrasket over at klassisk sprint lever farlig i framtidige VM og OL – men håper distansen består.

OL-genser

ÅPEN FOR ENDRING: Maiken Caspersen Falla og Johannes Høsflot Klæbo er glade for at FIS vil utvikle langrennssporten.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I mai kan langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet vedta endringer i VM- og OL-programmet i langrenn. Blant annet kan det bli vedtatt at sprint i framtida alltid skal arrangeres i fristil.

– Det ganske lett å forstå. Det har vært mye juks og mye gråsoneregler, det er vanskelig å vite hvor grensa går og det er forskjellig fra dag til dag hva som er lov og ikke lov, sier Maiken Caspersen Falla, som er regjerende sprintmester både i VM og OL.

Hun sikter til det omfattende problemet med smugskøyting, som har vært et brennhett skipolitisk tema siden 2014 – som en konsekvens av stakerevolusjonen.

Laster Twitter-innhold

– Klassisk viktig

Vegard Ulvang er blant dem som har advart om at den klassiske stilarten kan forsvinne helt om det ikke blir slutt på jukset, og regelverket og straffene er blitt kraftig skjerpet gjennom politiske vedtak i FIS.

Falla mener at disse tiltakene gjør at klassisk sprint fortsatt har livets rett.

– Jeg føler at nå med stakefrie soner kan man klare å bevare klassisk, for mitt inntrykk er at klassisk er en viktig del av langrenn, sier hun til NRK.

Her er fire av forslagene som skal vurderes på FIS-kongressen:

  • Droppe 30/15 km fellesstart med skibytte (skiatlon)
  • Innføre 30/15 km jaktstart, med utgangspunkt i resultatene fra 15/10 km intervallstart
  • Fjerne klassisk sprint, slik at alle sprinter blir i fristil – gjerne med innlagte elementer av skicross, for eksempel hopp
  • Lagsprint med en utøver av hvert kjønn

Laster Twitter-innhold

– Skummelt med forandring

– Det hørtes kjipt ut. Jeg er glad i klassisk sprint og skiatlon. Og skicross er ikke helt min greie, sier Emil Iversen til NRK.

Johannes Høsflot Klæbo er positiv til at FIS vurderer justeringer.

– Det er veldig viktig. At sporten utvikler seg hele tiden er alfa omega, og skal vi få med oss andre nasjoner og bli større, er det viktig at vi utvikler oss. Da er det selvfølgelig bra at FIS vurderer å endre ting. Men enn så lenge er det deres greie, og så får vi se, sier Klæbo pragmatisk.

Falla er også positiv til en grundig gjennomgang.

– Det er alltid skummelt med forandringer, men vi må jo også ha det for å utvikle sporten vår, så jeg er spent, sier Falla – som helst vil beholde både klassisk sprint og fellesstart med skibytte.

Mange meninger

– Hvor engasjert er du?

– Man bryr seg jo, for det har en personlig innvirkning veldig på meg. Men nå er det som en tankesky. Hopp i sprintløypa, liksom … Hvis du skal bruke mye energi på det, så blir det en veldig negativ greie.

– Hvilke øvelser ville du heller ha droppet?

– Jeg villle kanskje tatt vekk enkeltstartøvelsene først, og så sett på de lengre løpa. Men det finnes sikkert like mange meninger som det finnes utøvere i verden, sier Maiken Caspersen Falla.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal