Forstår hvorfor klassisk sprint kan forsvinne: – Har vært mye juks

Maiken Caspersen Falla er ikke overrasket over at klassisk sprint lever farlig i framtidige VM og OL – men håper distansen består.

OL-genser

ÅPEN FOR ENDRING: Maiken Caspersen Falla og Johannes Høsflot Klæbo er glade for at FIS vil utvikle langrennssporten.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I mai kan langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet vedta endringer i VM- og OL-programmet i langrenn. Blant annet kan det bli vedtatt at sprint i framtida alltid skal arrangeres i fristil.

– Det ganske lett å forstå. Det har vært mye juks og mye gråsoneregler, det er vanskelig å vite hvor grensa går og det er forskjellig fra dag til dag hva som er lov og ikke lov, sier Maiken Caspersen Falla, som er regjerende sprintmester både i VM og OL.

Hun sikter til det omfattende problemet med smugskøyting, som har vært et brennhett skipolitisk tema siden 2014 – som en konsekvens av stakerevolusjonen.

Laster Twitter-innhold

– Klassisk viktig

Vegard Ulvang er blant dem som har advart om at den klassiske stilarten kan forsvinne helt om det ikke blir slutt på jukset, og regelverket og straffene er blitt kraftig skjerpet gjennom politiske vedtak i FIS.

Falla mener at disse tiltakene gjør at klassisk sprint fortsatt har livets rett.

– Jeg føler at nå med stakefrie soner kan man klare å bevare klassisk, for mitt inntrykk er at klassisk er en viktig del av langrenn, sier hun til NRK.

Her er fire av forslagene som skal vurderes på FIS-kongressen:

 • Droppe 30/15 km fellesstart med skibytte (skiatlon)
 • Innføre 30/15 km jaktstart, med utgangspunkt i resultatene fra 15/10 km intervallstart
 • Fjerne klassisk sprint, slik at alle sprinter blir i fristil – gjerne med innlagte elementer av skicross, for eksempel hopp
 • Lagsprint med en utøver av hvert kjønn

Laster Twitter-innhold

– Skummelt med forandring

– Det hørtes kjipt ut. Jeg er glad i klassisk sprint og skiatlon. Og skicross er ikke helt min greie, sier Emil Iversen til NRK.

Johannes Høsflot Klæbo er positiv til at FIS vurderer justeringer.

– Det er veldig viktig. At sporten utvikler seg hele tiden er alfa omega, og skal vi få med oss andre nasjoner og bli større, er det viktig at vi utvikler oss. Da er det selvfølgelig bra at FIS vurderer å endre ting. Men enn så lenge er det deres greie, og så får vi se, sier Klæbo pragmatisk.

Falla er også positiv til en grundig gjennomgang.

– Det er alltid skummelt med forandringer, men vi må jo også ha det for å utvikle sporten vår, så jeg er spent, sier Falla – som helst vil beholde både klassisk sprint og fellesstart med skibytte.

Mange meninger

– Hvor engasjert er du?

– Man bryr seg jo, for det har en personlig innvirkning veldig på meg. Men nå er det som en tankesky. Hopp i sprintløypa, liksom … Hvis du skal bruke mye energi på det, så blir det en veldig negativ greie.

– Hvilke øvelser ville du heller ha droppet?

– Jeg villle kanskje tatt vekk enkeltstartøvelsene først, og så sett på de lengre løpa. Men det finnes sikkert like mange meninger som det finnes utøvere i verden, sier Maiken Caspersen Falla.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Norsk travhest med ellevilt løp

  Den norske travhesten Looking Superb vant et storløp i Paris og tjente 800.000 nye kroner lørdag. Tiden 1.10,6 på 2150 meter er det få hester i verden som kan kopiere. Den seks år gamle hingsten har nå tjent 4,1 millioner kroner siden november.

  looking superb
  Foto: Espen Hartvig / NTB scanpix
 • United sikret ligagull

  Manchester Uniteds kvinnelag hadde allerede sikret opprykk til den engelske superligaen, men lørdag sikret de også seriegull etter en knusende 7-0-seier over tabelljumbo Crystal Palace. Lauren James ble firemålsscorer.

  Britain Soccer Womens Championship
  Foto: Anthony Devlin / AP
 • 18-åring matchvinner for City

  Manchester City slo tilbake etter onsdagens mesterliga-exit med å slå Tottenham 1-0 lørdag. Phil Foden (18) scoret sitt første mål i Premier League.

  Et skår i gleden for City var at Kevin De Bruyne tidlig måtte ut med en kneskade.

  X01988
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal