Forstår hvorfor klassisk sprint kan forsvinne: – Har vært mye juks

Maiken Caspersen Falla er ikke overrasket over at klassisk sprint lever farlig i framtidige VM og OL – men håper distansen består.

OL-genser

ÅPEN FOR ENDRING: Maiken Caspersen Falla og Johannes Høsflot Klæbo er glade for at FIS vil utvikle langrennssporten.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I mai kan langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet vedta endringer i VM- og OL-programmet i langrenn. Blant annet kan det bli vedtatt at sprint i framtida alltid skal arrangeres i fristil.

– Det ganske lett å forstå. Det har vært mye juks og mye gråsoneregler, det er vanskelig å vite hvor grensa går og det er forskjellig fra dag til dag hva som er lov og ikke lov, sier Maiken Caspersen Falla, som er regjerende sprintmester både i VM og OL.

Hun sikter til det omfattende problemet med smugskøyting, som har vært et brennhett skipolitisk tema siden 2014 – som en konsekvens av stakerevolusjonen.

Laster Twitter-innhold

– Klassisk viktig

Vegard Ulvang er blant dem som har advart om at den klassiske stilarten kan forsvinne helt om det ikke blir slutt på jukset, og regelverket og straffene er blitt kraftig skjerpet gjennom politiske vedtak i FIS.

Falla mener at disse tiltakene gjør at klassisk sprint fortsatt har livets rett.

– Jeg føler at nå med stakefrie soner kan man klare å bevare klassisk, for mitt inntrykk er at klassisk er en viktig del av langrenn, sier hun til NRK.

Her er fire av forslagene som skal vurderes på FIS-kongressen:

 • Droppe 30/15 km fellesstart med skibytte (skiatlon)
 • Innføre 30/15 km jaktstart, med utgangspunkt i resultatene fra 15/10 km intervallstart
 • Fjerne klassisk sprint, slik at alle sprinter blir i fristil – gjerne med innlagte elementer av skicross, for eksempel hopp
 • Lagsprint med en utøver av hvert kjønn

Laster Twitter-innhold

– Skummelt med forandring

– Det hørtes kjipt ut. Jeg er glad i klassisk sprint og skiatlon. Og skicross er ikke helt min greie, sier Emil Iversen til NRK.

Johannes Høsflot Klæbo er positiv til at FIS vurderer justeringer.

– Det er veldig viktig. At sporten utvikler seg hele tiden er alfa omega, og skal vi få med oss andre nasjoner og bli større, er det viktig at vi utvikler oss. Da er det selvfølgelig bra at FIS vurderer å endre ting. Men enn så lenge er det deres greie, og så får vi se, sier Klæbo pragmatisk.

Falla er også positiv til en grundig gjennomgang.

– Det er alltid skummelt med forandringer, men vi må jo også ha det for å utvikle sporten vår, så jeg er spent, sier Falla – som helst vil beholde både klassisk sprint og fellesstart med skibytte.

Mange meninger

– Hvor engasjert er du?

– Man bryr seg jo, for det har en personlig innvirkning veldig på meg. Men nå er det som en tankesky. Hopp i sprintløypa, liksom … Hvis du skal bruke mye energi på det, så blir det en veldig negativ greie.

– Hvilke øvelser ville du heller ha droppet?

– Jeg villle kanskje tatt vekk enkeltstartøvelsene først, og så sett på de lengre løpa. Men det finnes sikkert like mange meninger som det finnes utøvere i verden, sier Maiken Caspersen Falla.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Vålerenga kjemper om europa-seier

  Vålerenga Sjakklubb, med Magnus Carlsen i spissen, kjemper om seiren i europacupen. Etter den femte runden ligger de på en fjerdeplass, på lik poengsum som Alkaloid, som leder. Det gjenstår to runder.

  Europacup i sjakk
  Foto: Jack Nilssen / Vålerenga Sjakklubb / NTB scanpix
 • Carlsen fortsatt verdensener

  Magnus Carlsen var presset før møtet med Shakhriyar Mamedyarov, men med remis i europacup-kampen topper han fortsatt verdensrankingen.

  Carlsen måtte unngå tap for ikke å miste posisjonen han har hatt siden 2011. Det greide han uten store problemer.

  Magnus Carlsen etter Norway Chess i Stavanger 2018.
  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
 • FA vil straffe Mourinho

  Det engelske fotballforbundet (FA) har åpnet sak mot Manchester United-manager José Mourinho etter seieren mot Newcastle. Mourinho kom med uttalelser på portugisisk foran et TV-kamera. Uttalelsene var ifølge FA «fornærmende og grove, og var upassende».

  Jose Mourinho
  Foto: Oli Scarff / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Nasjonsligaen: Norge - Bulgaria