NRK Meny
Normal

Forskerne tror denne maskinen vil gi sykkelproffen en fordel

Den rister og vibrerer, og holdes sammen med remmer og kroker. Slik øver proffrytter Truls Korsæth (24) seg på brosteinspartiene i sykkelrittet Paris-Roubaix.

Laster Giphy-innhold

Professor i idrettsfysiologi ved Høyskolen i Lillehammer, Bent Rønnestad, forklarer at poenget med denne typen form for trening først og fremst er å simulere sykkelrittet Paris-Roubaix.

– Truls er først ute og sykler relativt hardt i fire timer, og så kommer han inn på labben der vi etterligner siste del av rittet. Det er viktig å bli vant til å stå en så lang distanse, med repeterte fartsendringer.

bent

FORSKER: Bent Rønnestad forklarer at trening med vibrasjon viser økt oksygenopptak.

Foto: Harald Christian Eiken

– Hvilke svar har dere fått på testene under denne treningsmetoden?

– Det vi blant annet har sett er at når vi legger til vibrasjon, så øker oksygenopptaket. Tid med høyt oksygenopptak er sannsynligvis et viktig stimuli for treningstilpasning. Du kan si at du får et litt bedre stimuli med disse vibrasjonene, sammenlignet med uten, forklarer Rønnestad.

Økt muskelaktivering

Nøyaktig hva det er som gjør at man får økt oksygenopptak vet ikke Rønnestad og resten av forskerne helt sikkert. Men han forklarer at det sannsynligvis er relatert til at man får en økt muskelaktivering.

SYKKEL-VM BERGEN 2017.

TRENING MED VIBRASJON: Truls Korsæth øver på sykkelrittet Paris-Roubaix på en nokså uvanlig måte. Bildet er fra sykkel-VM i Bergen.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Hvis man jobber med flere muskelfibre, så trenger musklene litt mer oksygen. Det er blitt målt økt muskelaktivering i lårene mens han sykler med vibrasjon sammenlignet med uten.

– Vil Truls ha en fordel av dette under rittet?

– I teorien, ja, fordi at han får et litt større stimuli akkurat i den økta. Men han er så mye ute og reiser at han har ikke fått kjørt denne økta så ekstremt mange ganger at det i teorien vil gi en veldig stor effekt. Det er nok mer det at han har kjørt hardt med noe som ligner på brostein. Det økte oksygenopptaket er en del av pakka kan du si, sier Rønnestad.

– Får simulert rittet på en helt spesiell måte

På søndag skal Korseth sykle den berømte klassikeren, også kalt «Helvete i nord», som inneholder mer enn 50 kilometer med brostein. Astana-syklisten tror treningen på den spesialtilpassede sykkelrullen er en fordel.

– Man får simulert rittet på en helt spesiell måte man ikke får til i Norge uten brostein. Det er en fantastisk måte å få treningen så virkelighetsnær som mulig.

– Forskerne sier det kan ha en effekt på oksygenopptaket, hvordan merker du det?

– Jeg merker det først og fremst i den form at det er veldig spesifikt og jeg er klar over at treningsvekten skal gi vibrasjon. Det er et pluss som jeg bruker som motivasjon bak øktene.

24-åringen er forberedt på at sykkelrittet i Nord-Frankrike kan bli nokså brutalt.

– Løpene er lange og posisjonskampen er veldig tøff før brosteinen kommer. Det er fint å kunne simulere løpene før man faktisk blir kastet ut i det, sier Korsæth.

– Hva er målet?

– Målet er å komme topp 15, konstaterer Korsæth.

Siste nytt

  • Belgia øker til 3-0

    Kommentator: Peder Mørtvedt
  • Belgia dobler etter klasseangrep

    Kommentator: Peder Mørtvedt
  • Myggtrøbbel før Englands VM-åpning

    England VM-åpner mot Tunisia i kveld, men vertsbyen Volgograd er full av plagsomme insekter, noe som skaper trøbbel i oppkjøringen. Ifølge The Guardian er mengden så stor at både media og supportere sliter, og Sky Sports ble nødt til å avbryte en intervjuseanse på grunn av heftige insektsangrep. Byens VM-stadion ligger rett ved elva Volga, og myggtettheten skal være enda større der. Det førte til at NRK-ekspert Lise Klaveness måtte veive bort de plagsomme insektene etter et intervju på banen før kveldens kamp.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Tunisia - England
FIFA Fotball-VM 2018: Tunisia - England
Best i verden: Tidenes fotball-VM