Hopp til innhold

Max Verstappen fikk nok før duellen «alle» snakker om: – Det er bare latterlig

For første gang siden Lewis Hamilton sendte Max Verstappen ut av banen under Storbritannia Grand Prix, møtes de to stjernene igjen.

Steiermark Grand Prix

DUELLANTER: Spørsmålene på pressekonferansene i Ungarn i helga har stort seg dreid seg om krasjen som skjedde på Silverstone for to uker siden.

Foto: Handout / Reuters

Det har gått to uker siden den dramatiske krasjen mellom verdens to beste Formel 1-kjørere, Lewis Hamilton og Max Verstappen.

På den første runden var det intens kamp mellom de to største stjernene i Formel 1. Det endte til slutt med at Hamilton kom borte i bakhjulet til Verstappen i en innersving og nederlenderen suste ut av banen.

Det endte med en Verstappen på sykehus, mens Hamilton vant løpet selv om han fikk ti sekunders straff etter hendelsen.

Søndag møtes de for første gang igjen med Hamilton i beste startposisjon og Verstappen rett bak briten med tredje beste posisjon. På pressekonferansen før løpet, fyrte nederlenderen seg opp da han fikk spørsmål om hva som kom til å skje hvis de endte opp hjul til hjul.

– Kan vi bare stoppe her? Vi har hatt så j***** mange spørsmål om dette. Det er bare latterlig. Vi svarte på dette tullet hele torsdagen, så kan vi stoppe nå, vær så snill, sa Verstappen.

Verstappen og Hamilton

KNOKEN: Verstappen og Hamilton etter kvalifiseringen i Ungarn, der sistnevnte sikret seg beste startposisjon.

Foto: David W Cerny / AFP

Stikk mot Red Bull-ledelsen

Faktum er uansett at siden krasjen har stemningen mellom de to duellantene og lagene deres mildt sagt vært dårlig. Og den har ikke bedret seg etter den lille pausen. Allerede før kvalifiseringen lørdag begynte den verbale kampen.

Torsdag ble det klart at Red Bull ikke hadde fått gjennom forsøket om å overbevise det internasjonale motorsportforbundet (FIA) om å vurdere hendelsen en gang til, i håp om at engelskmannen skulle få en større straff enn ti straffesekunder.

Kun en liten time etterpå var Mercedes raske med kommentere avgjørelsen. Først uttrykte de sin støtte til dommerne for å ikke velge å gå videre med hendelsen, før de sendte et lite stikk til Red Bulls lagledere.

– Vi håper at denne avgjørelsen vil føre til en slutt på et konstant forsøk fra ledelsen i Red Bull på å sverte det gode navnet og integriteten til Lewis Hamilton, skrev Mercedes.

Meldingen er nok først og fremst rettet mot Red Bulls lagsjef, Christian Horner, som har ment at Hamilton visste akkurat hva han drev med da han kjørte inn i bakhjulet på Verstappens bil og fikk han ut av balanse.

Wolff mot Horner

ORDKRIG: Lagsjefene i Mercedes og Red Bull, Toto Wolff og Christian Horner er ikke redde for å fyre opp hverandre.

Foto: James Moy / Pa Photos

Resten av Formel 1-feltet er litt splittet i hvem de har støttet, men under kvalifiseringen i Ungarn var det tydelig flere i publikum støttet Verstappen. På Hamiltons sisterunde var det nemlig tendenser til buing mot briten.

Det likte Hamiltons lagkamerat Valtteri Bottas dårlig.

– Jeg hørte buing på slutten, og jeg skjønner det ikke. Jeg vil be folk om å tenke gjennom oppførselen sin, for jeg synes ikke det er rettferdig. Lewis gjorde en fantastisk runde, og så får han buing. Vi vil ikke se sånt, sa Bottas på pressekonferansen.

En del av spillet

Det er lenge siden Formel 1-interessen i Norge har vært på det samme nivået som det er nå. Viasport-ekspert Stein Pettersen merket godt at forrige løps dramatikk ble fulgt av mange, og han er sikker på at mange er spente før helgas runde.

– Det er en spenning rundt Mercedes og Red Bull nå, så det er klart at mange gleder seg til å se hvordan kampen mellom Hamilton og Verstappen utspiller seg i helga. Hanskene er av for å si det sånn, sier Pettersen.

Han er overbevist om at Formel 1-sirkuset nyter godt av intrigene og dramatikken rundt de to beste lagene, og tror at stikkene som blir sendt frem og tilbake har mye med å bevare den interessen som nå har bygget seg opp.

Samtidig er det nå såpass tett i kampen om verdensmestertittelen at Red Bull og Mercedes bruker enhver anledning til å sette hverandre ut av spill.

Lewis Hamilton

FAVORITT: Lewis Hamilton sikret seg beste startposisjon til løpet i Ungarn og er favoritt på den trange banen.

Foto: David W Cerny / AFP

– Dette er en del av spillet. Som i mange andre idretter spiller psykologi en viktig rolle. Mercedes vant forrige runde og er veldig opptatte av å vise at det er de som har overtaket nå, sier Pettersen.

Venter drama

Det skiller bare åtte poeng i sammendraget i favør Verstappen før Ungarn Grand Prix. Det er det siste løpet før førerne tar en liten sommerferie.

Viasport-eksperten mener Hamilton-seieren forrige runde forandret dynamikken i sammendraget. For selv om Verstappen garantert har lyst på revansje etter det som skjedde, har han ikke råd til flere uhell.

– Verstappen for ett år siden hadde nok vært litt het i toppen inn mot denne helga. Men han har blitt mer voksen i år. Han har nok hatt en emosjonell utblåsning, men jeg tror ikke det kommer til å påvirke han til søndag.

Men en ting er sikkert. Banen i Ungarn byr opp til drama. Førerne kommer til å ha høy fart inn i den første skarpe svingen, og hvis Hamilton og Verstappen ligger ved siden av hverandre der, tror mange at det kommer til å smelle.

– Banen er blant de trangeste, så starten her blir ekstremt viktig. Derfor er det nok ingen som kommer til å slippe opp på gassen før de må, spår Pettersen.

Siste nytt

  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal