Hopp til innhold

Formel 1-banen skaper frustrasjon: – Det er nesten en parodi

Charles Leclerc var i en klasse for seg og vant Østerrikes Grand Prix. Men seieren ble overskygget av førernes og ekspertenes raseri mot de mange tidsstraffene denne helgen.

Pierre Gasly

TIDSSTRAFF: Pierre Gasly var blant flere førere denne helgen som fikk tidsstraff i Østerrike.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

– Jeg hadde håpet å få et løp der bilkjøring var i fokus, men igjen ser det ut som om det handler om «track limits», sukket Viaplay-kommentator Atle Gulbrandsen underveis i Formel 1-løpet i Østerrike.

Denne helgen har det blitt kjørt totalt fire løp i Formel 1 og Formel 2 på Spielberg-banen. Både tilskuere og TV-seere har fått servert neglebitende dramatikk, men mange har også latt seg irritere av de mange tidsstraffene som har blitt gitt underveis.

Austrian Grand Prix

FEIRET: Charles Leclerc vant foran Max Verstappen og Lewis Hamilton.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Blant dem er den svært rutinerte Viaplay-kommentatoren Atle Gulbrandsen.

– Det er nesten en parodi, utbrøt Gulbrandsen underveis i Formel 2-løpet søndag formiddag da Dennis Hauger avanserte 12 plasser fra nummer 15 til fjerdeplass.

Les også: Utstyret var utskjelt og forhatt – nå har «glorien» reddet flere liv

0OXfiKnTwjA
0OXfiKnTwjA

Hamilton freste

Bakgrunnen for de mange tidsstraffene er brudd på den såkalte «track limiten». Det vil si at bilene hadde vært utenfor banemarkeringene mer enn fire ganger, noe som skjer hyppig på Spielberg-banen.

For å bli straffet må bilen ha alle fire hjulene på dekket utenfor asfalten.

Formel 1-stjernene Lando Norris og Pierre Gasly fikk begge fem sekunders tidsstraff etter å ha havnet utenfor flere ganger, noe som naturligvis preget løpene deres.

Lewis Hamilton

FRESTE: Lewis Hamilton.

Foto: JURE MAKOVEC / AFP

Flere andre førere, som risikerte å bli straffet, uttrykket også sin frustrasjon over teamradioen, deriblant Lewis Hamilton. Da briten fikk beskjed om at en av rundene hans ble slettet på grunn av «track limit», ropte Hamilton:

– Når?! Jeg kjørte ikke av banen.

Senere i løpet fikk han enda en advarsel.

– Det er bare «bullshit». Jeg kjørte ikke bredt, freste 37-åringen på radioen.

Oppgitt Gulbrandsen

Gulbrandsen mener at noen må ta grep på banen i Østerrike.

– Man må bygge baner med gress og grus utenfor (i stedet for dekket). Jeg synes det blir lettere parodisk når det blir sånn som i dag hvor det deles ut så mange straffer. Det blir jo vanskelig for disse førerne også. De skal ikke konsentrere seg først og fremst om å holde seg innenfor den hvite streken. Billøp handler om å komme først i mål, sa Gulbrandsen i Viaplay-studio etter Formel 2-løpet tidligere på dagen.

Carlos Sainz

TOK FYR: Carlos Sainz' bil tok fyr underveis i løpet. Dette bildet ble tatt før dramatikken inntraff.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

Sainz-bil tok fyr

I søndagens Formel 1-løp var det altså Ferrari og Charles Leclerc som gikk til topps. Han vant foran Max Verstappen og Lewis Hamilton.

Dette var Leclercs tredje seier denne sesongen. 24-åringen vant hovedløpet i Bahrain og Australia.

– Jeg var så redd. Det var så vanskelig på slutten med gassen. Det var veldig vrient, men vi kom oss i mål, sa Leclerc som fikk problemer med gassen mot slutten av løpet.

– Det var en vanskelig dag. 2.-plass er uansett et bra resultat på en tøff dag som denne, sa Verstappen.

Leclercs teamkollega Carlos Sainz var ikke like heldig. Spanjolen lå lenge an til å kunne ta 2. plass og sikre dobbelt Ferrari-seier da bilen å plutselig begynte å brenne.

Spanjolen kjørte til siden for å prøve å komme seg ut av bilen, men klarte ikke å sette den i gir og den rullet bakover.

Hjelpemannskapet kom til utsetning og fikk satt en stein bak hjulet så bilen stoppet, og 27-åringen fikk til slutt kommet seg trygt ut og ga indikasjoner på at det sto bra til med ham.

Siste nytt

 • Frappart blir første kvinnelige hoveddommer i fotball-VM for menn

  Stéphanie Frappart (38) fortsetter å skrive dommerhistorie i fotballen. Torsdag får hun ansvaret for dømmingen i VM-kampen mellom Tyskland og Costa Rica.

  Med det blir hun første kvinne til å være kampleder i et fotball-VM for menn. Tidligere i Qatar-sluttspillet har Frappart vært fjerdedommer.

  – Dette avslutter en lang prosess som startet for flere år siden med utvikling av kvinnelige dommere til herreturneringer på junior- og seniornivå. Nå viser vi klart og tydelig at det er kvalitet, ikke kjønn, som teller for oss, sier Fifa-topp og tidligere stjernedommer Pierluigi Collina i en uttalelse.

  Fra før var Frappart første kvinne til å dømme herrekamper i Ligue 1, mesterligaen, europaligaen, Uefas supercup og europeisk VM-kvalifisering.

  Hun er en av tre kvinnelige hoveddommere som er plukket ut til årets VM. I alt er det 36 kampledere på plass i Qatar. (NTB)

  Soccer WCup Female Referees
  Foto: Alessandra Tarantino / AP
 • Haug scoret for Roma i cupen

  Sophie Román Haug (23) gjorde det siste målet i Romas 3-0-seier borte mot Arezzo i den italienske fotballcupen tirsdag.

  Scoringen hennes kom fire minutter på overtid. Det var Haugs femte Roma-mål denne sesongen.

  Hun spilte hele cupoppgjøret mot Serie B-motstand. Nylig var angriperen norsk målscorer i kvinnelandslagets 1-2-tap for Frankrike.

  Tirsdagens kamp var Romas første av to i cupturneringens gruppespill. Den neste er mot Como i januar. Vinnerne av hver pulje går til kvartfinalene.

  (©NTB)

  Sophie Roman Haug
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB
 • La Liga vil ha Juventus straffet umiddelbart

  Juventus blir gransket for økonomisk triksing. I Spania kommer det krav fra La Liga-ledelsen om sportslige sanksjoner mot den italienske storklubben.

  Den spanske toppdivisjonen har lenge fulgt med på det som skjer i Juventus. Allerede i april sendte La Liga en klage til Det europeiske fotballforbundet (Uefa) om norditalienernes mulige brudd på regler for økonomisk fair play.

  Nå vil de ha Juventus straffet for å sette et eksempel i jobben for å gjøre fotballen i Europa økonomisk bærekraftig.

  «Vi krever umiddelbare sportslige sanksjoner mot klubben av relevante instanser», står det i en uttalelse fra La Liga. Der heter det videre at «økonomisk bærekraftighet er helt avgjørende for å beskytte fotballen som en virksomhet».

  Påtalemyndigheten i Torino har siden i fjor etterforsket Juventus etter påstander om ulovlig regnskapsføring og uregelmessigheter rundt overganger og låneavtaler for flere spillere. Mandag kveld kom nyheten om at hele klubbstyret hadde trukket seg.

  Det inkluderte Juventus' mangeårige president Andrea Agnelli. Årsaken ble oppgitt å være den pågående politietterforskningen. Italias fotballforbund har også satt klubben under lupen.

  (©NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Fabio Ferrari / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste