Hopp til innhold

Utskjelt VM-løype endres – arrangøren måtte rive bygning

TOBLACH (NRK): VM-arrangørene i Seefeld har revet en stadionbygning for å lage et bedre oppløp. Men selv med 30 meter ekstra, blir det en meget spesiell VM-sprint.

Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen

SPRINTHÅP: Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen sikter begge mot VM-sprinten i Seefeld.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Hver meter som blir lagt på løypa, er jeg glad for, sier Emil Iversen, som er en het kandidat til det norske VM-laget i sprint.

Under prøve-VM sist vinter kom sprintløypa som en stor overraskelse på både utøverne og Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Oppløpet var rett og slett for korte etter de gjeldende retningslinjene for hvordan ei sprintløype skal være.

At inngangen til oppløpet er en motbakke, en krapp sving og så en utforkjøring, forsterket problemet. Var du ikke topp to på toppen av siste motbakke, kunne du glemme å kjempe om seier.

Måtte rive

Renndirektør Pierre Mignerey varslet at det måtte bli endringer. De er nå på plass. En stadionbygning av tre, som sto i enden av oppløpet, er revet. Selve oppløpet er blitt 30 meter lenger.

– Jeg tror alle forsto at vi måtte gjøre noe. Så det var ikke vanskelig, men det er klart at å rive et bygg og å sette opp et nytt medfører noen kostnader, sier Mignerey nå.

– Så nå trenger du ikke lenger være topp to over den siste bakketoppen for å kunne vinne?

– Vel, det er en bra endring, men det vil ikke fullstendig endre profilen på løypa i Seefeld, erkjenner Mignerey.

Seefeld 2018

HOLDT IKKE MÅL: Slik var sprintoppløpet under prøve-VM. Heatene var i realiteten avgjort da løperne kjørte ned den siste bakken. Bak i bildet er målstreken og den omtalte bygningen.

Foto: NRK

Falla fortsatt misfornøyd

Nyheten om 30 meter ekstra får heller ikke løperne til å hoppe av begeistring.

– Det gjør at det sikkert blir litt lavere fart akkurat over mållinja, kanskje et par ekstra tak med dobbeltdans inne på oppløpet. Men jeg har ikke vært der og sett, og skulle jeg bestemt, skulle den vel vært litt lenger, den løypa, sier Maiken Caspersen Falla.

– Så du er generelt misfornøyd med løypa?

– Ja, jeg synes jo vi skal ha løyper som er cirka like lange. Går man en 10-kilometer, så er en alltid 10 km, så hvorfor skal en sprint være kortere enn 1,3, spør Falla retorisk.

– Det blir kanskje mulig å ta en plass eller to på oppløpet, det var det ikke i fjor. Men det endrer ikke så mye. Det er en spesiell sprint, og om det blir litt lenger oppløp, har det ikke så mye å si, sier Sindre Bjørnestad Skar.

Siste nytt

 • Adressa: Klæbo må stå over store deler av landslagssamlingen

  Johannes Høsflot Klæbo har ennå ikke blitt friskmeldt fra skaden han pådro seg i sommer og kan ikke delta for fullt på langrennslandslagets treninger til uka.

  – Han reiser til Steinkjer tirsdag og blir med på den andre treningsøkta vår da. I tillegg tar han del av den første økta onsdag, før han reiser hjem til Trondheim igjen, sier sprinttrener Arild Monsen til Adresseavisen.

  Søndag skal sprintlandslaget samles i Steinkjer, men Klæbo må stå over deler av samlingen på grunn av skadeproblemene på baksiden av låret. (NTB)

  Landslagssamlin i langrenn
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Reagerer på Haalands Viaplay-rolle: – Grunn til å bli mistenksom

  Erling Braut Haalands rolle som ambassadør for Viaplay får presseveteran Trygve Aas Olsen til å reagere. Viaplay mener det går helt fint.

  Fredag sendte Viaplay ut en pressemelding der det ble klart at Haaland og Viaplay inngår et samarbeid. Det er ikke kjent hva ambassadørrollen til Haaland innebærer konkret, men han blir blant annet trolig å se i Viaplays markedsføring for Premier League.

  Trygve Aas Olsen, mediekritiker og fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk (IJ), er blant dem som mener publikum har grunn til å reagere.

  – Viaplays publikum får grunn til å mistenke Viaplays journalister og kommentatorer for å ville favorisere Haaland på et eller annet vis fordi han har en forretningsmessig tilknytning, sier Olsen til NTB.

  Sportssjef Kristian Oma i Viaplay viser til Viaplays avtale med Formel 1-fører Max Verstappen.

  – Den er kommersiell, og så dekker vi ham etter gjeldende journalistiske prinsipper redaksjonelt. Det er de to sporene som er nødt til å holdes atskilt. Det er egentlig ikke noe hokuspokus i det, forklarer Oma til NTB.

  – Hvis Haaland går ti kamper uten å score, vil det være et akkurat like kritisk blikk fra oss som fra alle andre. Det kan jeg garantere.

  Olsen mener spekulasjoner om inhabilitet allerede har oppstått.

  – Det er en saklig grunn til å bli mistenksom her. Da har Viaplay selv satt seg i en situasjon hvor troverdigheten er svekket, sier Olsen. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Groenewegen spurtet til seier i Arctic Race

  Den nederlandske spurtkanonen Dylan Groenewegen var sterkest i avslutningen og vant 2. etappe av Arctic Race of Norway fredag.

  Groenewegen sikret seieren i en massespurt på den 154,3 kilometer lange etappen fra Mosjøen til Brønnøysund. 29-åringen regnes som feltets sterkeste spurter og levde opp til forventningene.

  Coop-rytteren Johan Ravnøy lå i et brudd som ble tatt igjen med drøyt 10 kilometer igjen til mål da Andreas Leknessund tettet luken opp mot Torghatten.

  Sven Erik Bystrøm prøvde å kjøre fra feltet i nedoverbakkene etter stigningen, men fikk ikke den nødvendige luken til å sikre etappeseier.

  Den franske Cofidis-rytteren Axel Zingle vant torsdagens åpningsetappe, der Edvald Boasson Hagen lå godt an like før mål, men ikke hadde mye å gi på slutten.

  Rittet fortsetter lørdag med en etappe fra Namsos til Skallstugu i Levanger, før avslutningsetappen i Trondheim søndag. (NTB)

  Sykling: Tour de France 2017
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste