Utskjelt VM-løype endres – arrangøren måtte rive bygning

TOBLACH (NRK): VM-arrangørene i Seefeld har revet en stadionbygning for å lage et bedre oppløp. Men selv med 30 meter ekstra, blir det en meget spesiell VM-sprint.

Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen

SPRINTHÅP: Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen sikter begge mot VM-sprinten i Seefeld.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Hver meter som blir lagt på løypa, er jeg glad for, sier Emil Iversen, som er en het kandidat til det norske VM-laget i sprint.

Under prøve-VM sist vinter kom sprintløypa som en stor overraskelse på både utøverne og Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Oppløpet var rett og slett for korte etter de gjeldende retningslinjene for hvordan ei sprintløype skal være.

At inngangen til oppløpet er en motbakke, en krapp sving og så en utforkjøring, forsterket problemet. Var du ikke topp to på toppen av siste motbakke, kunne du glemme å kjempe om seier.

Måtte rive

Renndirektør Pierre Mignerey varslet at det måtte bli endringer. De er nå på plass. En stadionbygning av tre, som sto i enden av oppløpet, er revet. Selve oppløpet er blitt 30 meter lenger.

– Jeg tror alle forsto at vi måtte gjøre noe. Så det var ikke vanskelig, men det er klart at å rive et bygg og å sette opp et nytt medfører noen kostnader, sier Mignerey nå.

– Så nå trenger du ikke lenger være topp to over den siste bakketoppen for å kunne vinne?

– Vel, det er en bra endring, men det vil ikke fullstendig endre profilen på løypa i Seefeld, erkjenner Mignerey.

Seefeld 2018

HOLDT IKKE MÅL: Slik var sprintoppløpet under prøve-VM. Heatene var i realiteten avgjort da løperne kjørte ned den siste bakken. Bak i bildet er målstreken og den omtalte bygningen.

Foto: NRK

Falla fortsatt misfornøyd

Nyheten om 30 meter ekstra får heller ikke løperne til å hoppe av begeistring.

– Det gjør at det sikkert blir litt lavere fart akkurat over mållinja, kanskje et par ekstra tak med dobbeltdans inne på oppløpet. Men jeg har ikke vært der og sett, og skulle jeg bestemt, skulle den vel vært litt lenger, den løypa, sier Maiken Caspersen Falla.

– Så du er generelt misfornøyd med løypa?

– Ja, jeg synes jo vi skal ha løyper som er cirka like lange. Går man en 10-kilometer, så er en alltid 10 km, så hvorfor skal en sprint være kortere enn 1,3, spør Falla retorisk.

– Det blir kanskje mulig å ta en plass eller to på oppløpet, det var det ikke i fjor. Men det endrer ikke så mye. Det er en spesiell sprint, og om det blir litt lenger oppløp, har det ikke så mye å si, sier Sindre Bjørnestad Skar.

Sportsnyheter

Historisk VM-gull til Lundby: – Vinner det rennet hun selv har laget

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Maren Lundby skal ha all ære for at storbakke nå sto på programmet for første gang i et VM, og sikret samtidig at den historiske gullmedaljen ble hennes. En nedbrutt Opseth fikk hoppet spolert.

Sportssjef kalles inn på teppet etter brudd på smittevernregel

OBERSTDORF (NRK): Kombinertlandslagets sportssjef Ivar Stuan er én av flere norske ledere og utøvere som har brutt reglene under VM. Det får FIS til å reagere.

Siste nytt

 • Storbakkegull til Maren Lundby

  Maren Lundby blir første verdsmeister i storbakke, 8,7 poeng framfor Sara Takanashi. Ho avgjorde med 130,5 meter i finaleomgangen.

  Gull til henne som har kjempa fram at kvinnene skulle få lov til å hoppe i storbakken.

  Silje Opseth blei nummre fem. Ho hoppa 138 meter i andre omgang, men fall.

  Thea Bjørseth blei nummer 14 og Anna Odine Strøm 27.

 • Junior Fossesholm på ankeretappen

  Onsdag klokken 17 presenterte hovedtrener Ole Morten Iversen og Ola Vigen Hattestad laget som representerer Norge på morgendagens stafett.

  Det er Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Therese Johaug og junior Helene Marie Fossesholm på ankeretappen.

  Sverige er storfavoritter, og der ble Linn Svahn vraket til ankeretappen. Jonna Sundling, Charlotte Kalla, Ebba Andersson og Frida Karlsson er de fire utvalgte der.

  UVZvzOa9joI
  Foto: Vesa Moilanen / Lehtikuva
 • Fortsetter i mesterligaen

  Henrikke Holm Nervik er oppnevnt som dommer i åttedelsfinalen i kvinnenes mesterliga i fotball mellom Lyon og Brøndby.

  Hun får med seg Monica Løkkeberg, Elisabeth Thoresen og Ingvild Lagnes Aarland, melder Norges Fotballforbund.

  Dommerteamet dømte 16-delsfinalen mellom Servette og Atlético Madrid i kvinnenes mesterliga i februar, og er nå også klare for neste steg i turneringen.

  Kampen spilles torsdag.

  tVJ4ieyCqmY
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal