Hopp til innhold

Forklaringene som felte Russland-toppene

Dopingvarsler Grigorij Rodtsjenkov har i detalj beskrevet hvordan Russlands tidligere sportsminister Vitalij Mutko angivelig styrte landets dopingprogram. Nå er Mutko utestengt på livstid.

Mutko

UTESTENGT PÅ LIVSTID: Tidligere sportsminister og nåværende visestatsminister Vitalij Mutko.

Foto: Pavel Golovkin / AP

Samtidig som IOC utestengte Russland fra OL i 2018, ble det klart at Mutko og hans daværende nestkommanderende Juri Nagornykh utestenges fra OL på livstid.

Mutko er i dag visestatsminister og blant annet sjef for fotball-VM i 2018.

Mutko har tidligere vært anklaget for å ha spilt en viktig rolle i Russlands dopingprogram, og IOC nedsatte en egen kommisjon, Schmid-kommisjonen, for å granske påstandene.

Rodtsjenkov, som også utløste McLaren-rapporten, har gitt en egen erklæring til Schmid-kommisjonen.

NRK har fått tilgang til den skriftlige erklæringen, hvor Rodtsjenkov hevder Mutko var sentral i oppbygningen av et dopingregime.

I erklæringen har Rodtsjenkov også lagt ved utdrag fra dagbøker og e-poster.

Rodtsjenkov

SKREV DAGBOK: Dette utdraget er fra 29. januar 2014. Rodtsjenkov skriver at han er oppgitt over at det ikke er noen forståelse for Sotsji-planen, og han hevder Mutko er «rasende over skiskyting». To russiske skiskyttere avla positive dopingprøver to dager tidligere.

«Trengte et omfattende system»

Rodtsjenkov skriver at planleggingen av Sotsji-OL begynte høsten 2012. Da skal Mutko ha gitt Nagornykh i oppgave om å sikre suksess for Russland i Sotsji-OL.

«Nagornykh sa han og Mutko ble enige om at vi trengte et omfattende system for å beskytte utøverne fra å teste positivt for prestasjonsfremmende midler», skriver Rodtsjenkov.

Rodtsjenkov skriver videre at han i samtaler med Nagornykh allerede i 2011 frarådet bruk av steroidet Oral-Turinabol, som Rodtsjenkov mente enkelt kunne oppdages i retesting av prøver.

Hevder Mutko bestilte dopingpreparat

Etter London-OL i 2012 hevder Rodtsjenkov at han hadde en lignende samtale med Mutko, som ba Rodtsjenkov finne et lignende dopingpreparat som kunne bli brukt av russiske utøvere uten risiko for å bli tatt.

Dette resulterte i Rodtsjenkovs såkalte «Duchess Cocktail», som bestod av alkoholekstrakt og tre steroider: Oxandrolone, Metenolone og Trenbolone.

Rodtsjenkov skriver at utøverne kunne ta slurker av «cocktailen» eller gurgle innholdet og steroidene ville umiddelbart bli tatt opp i blodet.

«Prosessen med å innta «Duchess Cocktail» for hver utøver var, selvsagt, veldig uvanlig i et treningsregime, og det er usannsynlig at noen som fulgte programmet ikke var klar over hvor sentralt det var for et dopingprogram», hevder Rodtsjenkov.

Dopingvarsleren hevder også at Nagornykh fortalte ham at Mutko gjennomgikk og godkjente den såkalte «Duchess-listen», som inneholdt utøvere som skulle beskyttes mot positive prøver.

«Listen med beskyttede utøvere vokste jo nærmere vi kom Sotsji-OL», hevder Rodtsjenkov i Schmid-erklæringen.

Richard McLaren har tidligere antatt at listen bestod av over 30 utøvere.

Mutko selv har hele veien benektet påstandene om et dopingregime i Russland.

– Dette er et forsøk på å skape et bilde av en ondskapens akse, men det bunner bare i at vi er en supermakt innen idretten, sa Mutko noen dager før IOCs avgjørelse.

Russeren er imidertid ikke blitt hørt, og Schmid-kommisjonen konkluderer med at dopingsystemet var styrt av myndighetene.

Den tidligere sportsministeren må ta sin del av ansvaret, mener IOC.

Tirsdag kveld er det kommet motstridende meldinger om Russland anker IOCs avgjørelse eller ikke. Alexander Zjukov, leder for den russiske OL-komiteen, uttaler til nyhetsbyrået Tass at en mulig anke blir diskutert.

Siste nytt

 • Yakovenko ferdig i HamKam

  HamKam Fotball og ukrainske Yuriy Yakovenko har blitt enige om å avslutte samarbeidet umiddelbart. Det skriver klubben i en pressemelding.

  Daglig leder Bent Svele opplyser at Yakovenko har av personlige årsaker bedt om å bryte kontrakten, som er igjen ut inneværende sesong.

  – Vi skilles som gode venner og hele klubben ønsker virkelig Yuriy alt godt i tiden som kommer, sier daglig leder Bent Svele.

  Eliteserien i fotball 2022: Kristiansund - HamKam
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • 20 prosent fleire forballskader

  Skadeomfanget stig i europeisk toppfotball, og det vekkjer bekymring hos fagforeiningane til spelarane.

  Det er ei undersøking laga av forsikringsselskapet Howden i etterkant av 2021/2022-sesongen dette kjem fram. Ho viser at i dei fem største ligaene, i England, Spania, Tyskland, Italia og Frankrike, har skadeomfanget auka med 20 prosent samanlikna med året før.

  Det er ikkje ei eintydig forklaring på den stigande skadefrekvensen, men auken blir kopla til eit generelt tettare kampprogram.

  Sesongen 2021/2022 vart avvikla i etterkant av koronapandemien, og på grunn av stadige nedstengingar bidrog det til eit komprimert kampprogram.

  I tillegg er ferie- og restitusjonsperiodane til spelarane vorte kortare.

  Konklusjonane på undersøkinga har skapt bekymring i Den internasjonale spelarforeininga (Fifpro).

  Fotballskade
  Foto: COSTAS BALTAS / Reuters
 • Motivert av Federers avskjedskamp

  Casper Ruud (23) kjenner seg heldig som fekk ta del i Roger Federers farvel som tennisproff. Opplevinga i Laver Cup vil han bruke som motivasjon.

  Sist veke var Snarøya-mannen på Europa-laget med ikon som Federer, Rafael Nadal og Novak Djokovic. Frå indre bane fekk han sjå ei legende ta farvel.

  Federer runda av karrieren i eit doubleoppgjer med erkerival Nadal som makker.

  – Det var helt utruleg å sjå to saman i Rogers siste kamp. For meg var det veldig gøy å vere rundt dei. Dei vitsa med kvarandre hele tida, seier Ruud.

  – Dei er eldre og i ei seinare fase av idrettslivet. Då er det inspirerande å sjå motivasjonen som held dei gåande. Eg var heldig og stolt av å få vere ein del av laget. Eg lærte mykje og tok med meg mykje av gleda frå opplevinga, legger han til.

  Ruud spelar denne veka i ei turnering i Sør-Korea, der han møter chilenske Nicolas Jarry i dag. Kampen er planlagt å starte klokka 12.00.

  Roger Federer og Casper Ruud
  Foto: GLYN KIRK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste