Hopp til innhold

Forklarer «ræva bart»: – Virkelig opplevd tøffe tider

Atle Lie McGrath (21) beskriver året som «ekstremt tøft mentalt». Nå har han grodd ut barten i anledning «movember» og kommer med en tydelig oppfordring til alle menn.

Atle Lie McGrath

BART: Atle Lie McGrath støtter Movember-kampanjen. Hans ønske er at menn snakker mer sammen.

Foto: Privat

21-åringen imponerte et helt alpinsirkus da han tok sin andre pallplassering i verdenscupen forrige helg.

Da Atle Lie McGrath entret målområdet i østerrikske Lech, klarte han ikke å skjule tårene. Veien tilbake til verdenstoppen har nemlig vært alt annet enn enkel.

McGrath var i storform da han tok sin første pallplass i verdenscupen i storslalåmrennet i Alta Badia i fjor. To uker senere smalt det i Adelboden. McGrath kjørte i nettet og det ble nesten ett år på sidelinjen med en kneskade for alpinesset.

– Jeg var i skyene, så gikk det to uker og så trynet jeg sykt hardt, og røk på min første sesong med skade. Det var hardt å svelge, sier McGrath til NRK.

Fokus på mental helse

Det tøffe året fikk 21-åringen til å tenke mye.

Unggutten beskriver de siste månedene som «ekstremt tøffe mentalt» og har i anledning kampanjen «movember» grodd ut barten med ett mål for øye: Mer fokus på menns mentale helse.

– Selv om barten min er ræva, så liker jeg å gro den ut. Det «movember» gjør er utrolig viktig. Barten setter lys på det, på mental helse og at vi gutter må snakke sammen, sier McGrath.

– Movember har i hovedsak vært for prostatakreft og at gutter skal sjekke seg. Så har de lagt til mental helse-biten i kampanjen òg. Jeg har hatt en del kreft i familien og i tillegg virkelig opplevd en del tøffe mentale tider, så det er viktig for meg å sette lys på det, forteller han videre.

Store kontraster

Han beskriver forrige sesongs kontraster som ekstreme. Pandemien gjorde ting ensomt og McGrath måtte ty til ukjente metoder som hjelp.

– Det å være hjemme med et ødelagt kne og lære seg å gå igjen i en covid-tid hvor jeg ikke fikk møte venner og kun var rundt nærmeste familie, var ekstremt tungt mentalt.

McGrath forteller at han lærte mye av perioden og kommer med en tydelig oppfordring til gutter: Snakk sammen!

– Det er det viktigste og beste man kan gjøre. Jeg har vært ganske dårlig på det historisk. Da det ble en tung periode, innså jeg hvor mye bedre det har vært å snakke ut om det selv om man føler seg utrolig sårbar. Det er vanskelig å åpne seg, men når man først åpner porten, renner det jo bare ut. Følelsen etterpå er bare utrolig deilig. Jeg har mye gode venner og familie rundt som har hjulpet meg. Jeg står her i dag på grunn av dem, forteller han.

Austria Alpine Skiing World Cup

PALLPLASS: Atle Lie McGrath jubler etter tredjeplassen i Lech forrige helg.

Foto: Marco Trovati / AP

Fått hjelp av kompis

Det er spesielt én person McGrath har benyttet som sparringpartner under den tøffe tiden.

– Jeg og Lucas (Braathen) har snakket en del sammen. Vi er ganske forskjellige, men vi har hatt en del av de samme problemene. Han har vært ekstremt viktig for meg. Jeg hadde nok ikke stått her i dag uten han heller.

Alpintalentet Lucas Braathen (21) fikk også store deler av forrige sesong spolert da han, samme dag som McGrath, krasjet stygt i målområdet i Adelboden og pådro seg en leddbåndsskade på innsiden av kneet.

– Han har hatt det minst like tungt som meg, hvis ikke tyngre. Vi har ikke bare snakket hvordan man skal håndtere skaden fysisk, men også andre ting mentalt. Det har vært veldig hjelpsomt. Jeg tror vi har fått et sterkere venneskap, samtidig som vi har hjulpet hverandre på veien, forteller McGrath.

Nå er kompisene tilbake i verdenscupsirkuset. Neste verdenscuprenn er i Lake Louise 26. november.

Lucas Braathen og Atle Lie McGrath

KOMPISER: Lucas Braathen og Atle Lie McGrath.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Siste nytt

  • Fratatt seieren etter skandalebildene

    NRK skrev tidligere denne uka om den spesielle avslutningen på Beijing halvmaraton.

    He Jie vant løpet, men tilsynelatende etter at hans afrikanske motstandere vinket kineseren frem. Spekulasjonene om løpsfiksing var i gang, og nå har konsekvensene kommet.

    Det er den kinesiske TV-kanalen CCTV som fredag får bekreftet at de tre beste i løpet må levere tilbake sine trofeer og tilbakebetale bonuspenger, ifølge NTB.

    Jies kenyanske konkurrent Willy Mnangat sa etter løpet at han hadde latt kineseren vinne, men endret senere forklaringen sin i et nytt intervju.

    Der påsto Mnangat at han hadde vært hare for Jie.

    – Jeg vet ikke hvorfor de skrev navnet mitt på startnummer i stedet for å skrive hare. Jobben min var å sette farten og hjelpe ham til seier, men dessverre nådde han ikke målet sitt som var kinesisk rekord, forklarte Mnangat.

    Det kinesiske friidrettsforbundet uttalte tidligere denne uken at de hadde møttes i sakens anledning. I en en uttalelse er det lovet forbedringer knyttet til idretten i landet. (NTB/NRK)

    jX7yazqefCE
    Foto: Reuters
  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal