Fra svineinfluensa til verdenscupseier

Johann André Forfang slo Peter Prevc i finaleomgangen, og gikk til topps i verdenscupen for første gang i karrieren.

Johann André Forfang hopper et kjempehopp og lander på 143 meter. Dermed tar han ledelsen med bare Prevc igjen på toppen.

VANT: Johann André Forfang vant lørdag sin første verdenscupseier.

– Det er helt rått. Det har vært et veldig stort mål de siste rennene. Jeg sto over i Kasaksthan litt med tanke på at jeg skulle kunne jakte min første seier. Det å klare det er helt ubeskrivelig, sier han til NRK.

– Mye følelser som skulle ut

Forfang lå på andreplass etter første omgang i Titisee-Neustadt, 2,2 poeng bak Prevc som jaktet sin 14.verdenscupseier for sesongen.

SKI-JUMPING-WORLD

JUBLET: Johann André Forfang jublet etter at seieren var i boks.

Foto: PATRICK SEEGER / Afp

I finaleomgangen klinket nordmannen til med et hopp på 143 meter, og la dermed press på denne sesongens suverent beste hopper.

Fra sletta kunne han se at sloveneren feilet i sitt forsøk da han landet på 138,5 meter. Dermed vant Forfang med 5,7 poeng, og kunne juble for sin aller første seier i verdenscupen.

– Jeg sto i helspenn, og prøvde å skifte litt mens jeg holdt et øye med han som hoppet. Det var så mange følelser som skulle ut da han landet og jeg så at han hadde noen meter ned til den grønne streken, sier han.

Har slitt med svineinfluensa

Forfang har hevdet seg i toppen ved flere anledninger denne sesongen, men har samtidig slitt mye med sykdom, og tok derfor en liten pause for å spare opp nok energi til å kunne jakte sin første verdenscupseier.

– Jeg var veldig sliten og utmattet. Under Norge-touren lå jeg med svineinfluensa, og hoppet med feber både i Kollen og i Granåsen. Da kjente jeg at jeg måtte ta en pause. En Asia-tur var ikke det jeg trengte. Så da fikk jeg trent, hvilt og spist godt. Da følte jeg også at jeg var fit for fight og kunne kjempe for seier, sier han.

Og det var akkurat det han gjorde. Seieren var Norges nummer 102 i historien, og den fjerde denne sesongen.

Gangnes imponerte igjen

Kenneth Gangnes sørget for mer norsk jubel.

Han lå på 11.plass etter første omgang, men med et hopp på 140 meter i finaleomgangen endte han til slutt på en meget imponerende tredjeplass. Hans niende pallplass denne sesongen.

– Det har vært helt sinnsykt. Om noen hadde sagt at jeg skulle hatt en sånn sesong før den startet, så tror jeg at jeg ville fnyst bra av dem. Men det er ingenting som er mer gledelig enn at det går så bra som nå., sier han.

Kenneth Gangnes hopper 140 meter i den andre omgangen. Det holder til soleklar ledelse, 19, 1 poeng foran Simon Ammann.

HOPPET SEG OPP: Kenneth Gangnes hoppet seg opp fra ellevte- til tredjeplass i andre omgang.

Siste nytt

 • Slik blir cupkvartfinalene

  Kvartfinalene i cupen ble akkurat trukket på NRK. De spilles slik:

  KFUM Oslo–Odd, Ranheim–Fram Larvik, Mjøndalen–Haugesund og Aalesund–Viking.

  Cupkamp mellom Viking og Stabæk.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Grøvdal klarte VM-kravet

  Karoline Bjerkeli Grøvdal løp i kveld sesongens første 5000-meter, og hun hadde full kontroll på VM-kravet (15:22). Grøvdal ble nummer to i et stevne i Polen med tiden 15:09.51. Etiopiske Debash Desta var to sekunder raskere enn den norske jenta.

  Grøvdal
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Knallstart for Carlsen

  Magnus Carlsen brukte kun 23 trekk på å slå Anish Giri i åpningspartiet av Grand Chess Tour-turneringen i Zagreb. Nordmannen har nå 69 strake partier uten tap. Det har stormet rundt Carlsen de siste dagene.

  Magnus Carlsen
  Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal