Forbyr draktene - godtar rekordene

Det internasjonale svømmeforbundet lar rekordene som er satt med de nye svømmedraktene bli stående selv om de forbyr de nye draktene.

Ricky Berens nye drakt sprakk i rumpa i starten på 4x100 meter fri under VM.
Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP

Under en kraftig eksponert pressekonferanse tirsdag opplyste FINA-president Julio Maglione og generalsekretær Cornel Marculescu at de nye superdraktene med oppdriftsegenskapene laget av plastikk blir forbudt i løpet av første halvår 2010.

FINA-president Julio Maglione

FINA-president Julio Maglione

Foto: MAX ROSSI / REUTERS

De nye reglene skal også være på plass ved utgangen av 2010. Da blir det kun lov til å bruke gammeldagse nylondrakter.

De nye draktene skal heller ikke være elastiske. Eksakt hvordan de nye tekstildraktene skal være avgjøres av en teknisk komite innen 30. september.

Deretter kan etter hvert produsentene av svømmedraktene sette i gang produksjonen av draktene som skal gjelde i framtida. 18 måneder med komplett kaos og regelendringer kan være over etter tirsdagens beslutning.

De nye draktene for menn skal ikke gå ovenfor navlen og ikke under knærne. For kvinner skal drakten ikke gå over ovenfor nakken, ikke rundt skuldrene og ikke under knærne

Rekordene består

Det internasjonale svømmeforbundet lar likevel alle rekordene som er satt med de nye draktene de siste årene stå også i fremtiden.

Paul Biedermann satte rekord på 200 meter fri

Paul Biedermann satte rekord på 200 meter fri i en av de nye draktene.

Foto: TONY GENTILE / REUTERS

President i Norges Svømmeforbund, Per Rune Eknes, støtter beslutningen om la rekordene stå.

- Det synes jeg er fornuftig. Det er flere faktorer enn drakten som spiller inn, og vi ha respekt for utøverne. Det vil kanskje ta lengre tid før rekordene, som er blitt og blir satt med superdraktene, blir tatt, men det lever vi godt med, sa Eknes til NTB.

Senest tirsdag ble rekorden på 200 meter fri senket med nesten ett sekund av tyske Paul Biedermann som svømte i en av de nye draktene.

Les: Biedermann slo rekord

Seier for Dale Oen

Svømmepresidenten ser beslutningen som en seier for Alexander Dale Oens beslutning om ikke å bruke de nye draktene.

- Alexander har vunnet fram. Han vet hva han er god for uten den nye drakten, det vet ikke de andre. Rettferdigheten har vunnet fram. Dette var veldig fornuftig og positivt gjort av de gamle menn, sa Per Rune Eknes.

Er det riktig å la rekordene som er satt med de nye draktene bli stående? Si din mening!

Siste nytt

 • Hovland på skuddhold

  Viktor Hovland gikk tredje runde av den pågående Hero World Challenge-turneringen fem slag under par, noe som gjør at han ligger på en delt tredjeplass før det hele skal avgjøres søndag.

  Nordmannen er bare slaget bak Brooks Koepka som ligger som nummer to, men Collin Morikawa har skaffet seg en kjempeluke i tet. Morikawa storspilte lørdag og gikk åtte slag under par. Dermed har han en ledelse på hele fem slag ned til Koepka. Hovland er altså seks slag bak lederen.

  Viktor Hovland, Bahamas
  Foto: Mike Ehrmann / AFP
 • Stjernen økte serieledelsen

  Tabelltopp Stjernen knuste Storhamar 6-3 i egen hall i eliteserien i ishockey lørdag. Serietoer Stavanger Oilers tapte for Sparta etter straffeslagkonkurranse. Dermed økte serielederen forspranget i toppet av tabellen.

  Eliteserien i ishockey 2021: Manglerud - Stjernen
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Rekord-bonanza av skøytegutta

  Allan Dahl Johansson gikk 1500-meteren på 1:42.619 i Salt Lake City lørdag kveld, noe som er personlig rekord for nordmannen. Det holdt til å bli nummer åtte. Også Peder Kongshaug og Kristian Ulekleiv bedret rekordene sine på distansen med tidene 1:42.880 og 1:42.435. De endte som henholdsvis nummer ni og tretten.

  – Pers er pers, er Johanssons oppsummering overfor Viaplay Vinter.

  Amerikanske Joey Mantia vant på tiden 1:41.154 foran kinesiske Zhongyan Ning og Thomas Krol fra Nederland.

  Allan Dahl Johansson, 1500 meter
  Foto: Peter Dejong / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal