– Her er det noen som vil melke løpebølgen vi er inne i og skattlegge den. Jeg synes det er utidig og kommer ikke til å rette meg etter kravene, sier Tomas Pinås til NRK.no.
Tomas Pinås reagerer kraftig på at friidrettsforbundet vil nekte ham å arrangere løp til inntekt for kreftsaken.
Foto: PrivatHan er grunnlegger av Holmestrand Maraton, et veldedighetsløp hvor overskuddet skal gå til organisasjonen «Aktiv mot Kreft». Da løpet ble arrangert forrige søndag, deltok 1500 løpere.
Vil ha enerett på å arrangere maraton
Noen dager etter løpet fikk Pinås e-post fra friidrettskretsen i Vestfold med beskjed om at de mener han bryter den norske idrettsloven.
Pinås arrangerer nemlig maratonløpet som privatperson.
Friidrettsforbundet mener imidlertig de har enerett på å arrangere maraton, og at alle slike løp må legges under deres organisasjon.
– Det står indirekte i lovverket til Norges Idrettsforbund at maraton er en friidrettsøvelse, og det har norsk idrett rettighetene til å arrangere. Det må i alle fall skje i samarbeid med idretten. Altså at maratonet blir arrangert gjennom en friidrettsklubb, sier Jan Olav Hay, kretsleder i Vestfold Friidrettskrets.
Vil ikke ha kommersielle aktører
Friidrettspresident Svein Arne Hansen bekrefter overfor NRK.no at Hay har hans fulle støtte.
– Vi er veldig imot at private arrangører lager idrettsarrangement. Det skal holdes innen idretten, sier Hansen.
Det er Pinås helt uenig i.
– Jeg skjønner ikke hvordan de kan tro de har monopol på å flytte seg fra a til b, som et maraton jo er. Det er ingen som kan nedlegge veto på at noen spiller en privat fotballkamp, heller. Jeg synes dette er helt «høl i huet», sier han.
Reagerer på mosjonsavgift
Saken forundrer også Kondis-president Tim Bennett, som representerer 14.000 løpere.
Friidrettspresident Svein Arne Hansen er klar på at ingen private arrangører skal ha ansvaret for idrettsarrangement.
Foto: Roald, Berit / NTB scanpix– Dette er bare ett av mange private løp som finnes i Norge, og sånn har det vært i årevis. Man kan spørre seg hvorfor forbundet plutselig har bestemt seg for å få slutt på det akkurat nå, sier Bennett, som tror mange arrangører vil gjøre løpene sine private hvis forbundets nye lisens går utover antall deltakere.
I forrige uke ble det nemlig kjent at Friidrettsforbundet ønsker å innføre en ekstraavgift på mosjonsløp som skal gå til forbundet. Fra 2014 må alle ikke-medlemmer betale 20 prosent mer i startkontingent (maks 100 kroner) per løp man deltar i.
Det får Pinås til å reagere enda kraftigere på det private forbudet.
– Det kan bety en hundrelapp ekstra per deltaker. Hvorfor skal man det? Hvor skal den gå, og hvem skal nye godt av den? Er det ikke bra nok å få folk ut av sofaen? spør Pinås.
Generalsekretær Kjetil Hildeskor har tidligere påpekt at den nye mosjonsavgiften blant annet skal brukes til arrangementsutvikling og forsikring.
– Prinsippsak
Både Hay og friidrettspresident Hansen forklarer at det er blitt en prinsippsak for friidretten å få kontroll over løpsarrangement.
– Det er ikke bra for idretten dersom den blir for kommersiell. Løp er friidrett, og idretten har sitt eget regelverk. Det er Pinås og andre private arrangører nødt å føye seg etter, sier Hansen.
Hay understreker at han ikke er imot løp for folkehelsa, og at ordningen med å gi deler av overskuddet til veldedighet gjerne kan fortsette selv om løpet arrangeres av en friidrettsklubb.
– Hele poenget er at det er imot lovverket til idretten at en privatperson arrangerer et maraton uten et avtaleforhold med en idrettsklubb, sier han.
Pinås støttes av idrettsjurist
Idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner avviser at Friidrettsforbundet har rett til å nekte Pinås å arrangere mosjonsløp.
– Neida, han kan arrangere hva han vil. Det er ikke noe forbud mot å lage idrettsarrangementer i norsk lov. Den eneste sanksjonsmuligheten Friidrettsforbundet har, er å gi startnekt i deres løp til de som har deltatt i private løp, fastslår han.
Kondis-president Bennett sier at han har forståelse for at forbundet frykter for kommersielle aktører, men mener likevel denne saken er et feilgrep.
– I dette løpet går pengene til en god sak og mange er med og løper som kanskje ikke hadde vært aktive uten. Det burde være viktigere enn hvem som har eiendomsretten til maraton, sier han.