Hopp til innhold

Forbundet snur – flere har fått VM-billett uten å ha tatt kravet

HAMAR (NRK): Tidligere har friidrettsforbundet forlangt at utøverne skal ha tatt kravet for å få delta i mesterskap. I år firer de på kravene, og sender tidenes største tropp til VM.

Isabelle Pedersen

TIL DOHA? Isabelle Pedersen ble norgesmester på 100 meter hekk, men har ennå ikke tatt VM-kravet.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Aldri før har Norge hatt en større friidrettstropp i et VM.

15 norske utøvere har allerede tatt kravet i sine øvelser til mesterskapet i Qatar i månedsskiftet september/oktober. Isabelle Pedersen, Hedda Hynne, Tom Erling Kårbø og Marcus Thomsen er derimot blant dem som ikke har klart det – og har bare én måned på seg før fristen går ut.

Har booket flybilletter

Erlend Slokvik

SJEF: Toppidrettssjef i friidrettsforbundet Erlend Slokvik.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Men toppidrettssjef i friidrettsforbundet, Erlend Slokvik, har gode nyheter til utøvere som har begynt å stresse.

– De deltakerne som er innenfor det deltakerantallet Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har satt, og da er på lista deres, de kommer til å bli meldt på. Det gjelder fire utøvere, som jeg således har booka reise til. Men jeg håper de tar kravet også, og har tro på det, forteller han til NRK.

Det er en ganske annerledes holdning enn forbundet har hatt tidligere. For det har ofte oppstått konflikt mellom utøvere og forbund før tidligere mesterskap, fordi Norges krav vanligvis har vært tøffere enn de internasjonale, og friidrettsforbundet har stilt som krav at det er disse som må tas – selv om utøveren er blitt invitert til å delta.

Men siden IAAF i år har gjort sine krav strengere, er de norske VM-kravene i år bortimot like. Et nytt rankingsystem gjør dessuten OL-kvalifikasjonen annerledes, og det er derfor Norges Friidrettsforbund nå har bestemt seg for å slippe opp på egne regler.

Hedda Hynne

NORGESMESTER: Hedda Hynne vant 800 meter suverent, med tiden 2.02,30.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Hele uttakskravet er i ferd med å endres og de internasjonale kravene blir strengere. Da blir det vanskeligere å ta kravet. Nå er det sånn at de som står på IAAF-lista holder et bra nivå. Det er ikke tilfeldig hvem som kommer inn der. Da ser vi at de holder godt nok nivå, mener Slokvik.

– Kjempelettelse

Isabelle Pedersen har løpt på 13,08 i år, et tidel bak kravet på 12,98. Hun er likevel inne på topp 40-lista på 100 meter hekk siden bare 29 løpere er offisielt kvalifisert. Hun kan derimot falle ut hvis andre gjør en bedre tid før fristen 6. september, og vil da ikke få delta.

– Jeg har ikke vært heldig med konkurranser og det er idrettsutøveres verste mareritt, men det skjer en gang iblant. Det er surt og du føler på presset, men det er ikke game over. Det er en kjempelettelse å vite at jeg skal til VM, sier Pedersen.

Pedersen ble norgesmester med tiden 13.18, og føler hun nærmer seg form.

– Jeg løper hver gang for å ta kravet, men det funker ikke hver gang. Jeg tok kravet mange ganger i fjor og er godt plassert på verdensstatistikken, og håper jeg kan ta det i lag-EM neste helg, forteller hekkeløperen.

– Ikke mye i en VM-konkurranse å gjøre

NRKs friidrettsekspert, Vebjørn Rodal, mener at det kan slå feil ut å sende så mange utøvere til et VM.

– Siden VM-deltakelse vil gi en del rankingpoeng til OL, så er det jo sympatisk gjort av friidrettsforbundet å gi mange muligheten til å få en god posisjon før neste år, men løper man ikke bedre enn kravet, så har man ikke så mye i en VM-konkurranse å gjøre, mener Rodal.

– Hvis Hedda Hynne løper 2.01,50 og Isabelle på 13,08 så blir det exit ved første forsøk. Det gir ingen god følelse, så da ville jeg nok prioritert å bli hjemme for å legge en plan mot neste år, legger NRK-eksperten til.

Også Hedda Hynne ble norsk mester, på 800 meter.

– Jeg tar det med ro, og tenker mindre på det en mange andre. Jeg er god nok for VM, og det viser jeg i dag også. Kravet er litt for strengt. Jeg har slått de fleste i Europa i de løpene jeg har stilt opp i. Jeg er her for å bli, sier Hynne.

  • Heller ikke landslagsutøverne Sondre Nordstad Moen, Tonje Angelsen eller Line Kloster har klart VM-kravet. Deres resultater er foreløig ikke gode nok.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Medier: Skilegende gjør sjokkcomeback

    Skal man tro sveitsike medier er det ikke bare Lucas Braathen som gjør comeback for en annen nasjon neste sesong.

    For både Blick og Kurier melder at en østerriksk skilegende tar på seg skiene igjen kommende sesong:

    Nemlig Marcel Hirscher (35).

    Ifølge Blick sitter de på informasjon om at Hircher planlegger et comeback for Nederland – og ikke østerrike som han kjørte for tidligere. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Hirscher har enn så lenge ikke bekreftet comebacket selv.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs apinekspert Nina Haver-Løsetth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løsetth.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP
  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal