Hopp til innhold

Reduserer mosjonsavgiften etter massivt press

Norges Friidrettsforbund har bestemt seg for å halvere maksimumssummen i den omstridte mosjonsavgiften.

Sentrumsløpet

Det tradisjonsrike Sentrumsløpet ble arrangert i Oslo lørdag. Her deltar flere tusen kvinner og menn hvert år.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Det ble vedtatt på et styremøte i friidrettsforbundet mandag kveld, opplyser generalsekretær Kjetil Hildeskor.

– Vi kom frem til at vi ønsker å redusere makssatsen for engangslisensen fra 100 til 50 kroner, sier Hildeskor til NRK.no.

 • Hva synes du om at forbundet reduserer mosjonsavgiften? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

– Må lytte til reaksjonene

NRK.no har gjennom en rekke artikler belyst den nye mosjonslisensen som har skapt kraftige reaksjoner blant mosjonister, klubber og arrangører.

Kjetil Hildeskor

Generalsekretær Kjetil Hildeskor forteller at Norges Friidrettsforbund har lyttet til reaksjonene som har kommet mot den nye mosjonsavgiften.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Fra 2014 skal alle mosjonister betale 20 prosent av startkontingenten, hvor makssummen i utgangspunktet var satt til 100 kroner.

Nå er den halvert til 50 kroner.

– Følte forbundet seg presset?

– Du må lytte til det folk sier og reagerer på, og være ydmyke overfor reaksjonene. Derfor må vi være åpne for å justere ting, og reduseringen er et resultat av det.

– Vet forbundet hvor mye inntektene nå reduseres?

– Vi har ikke regnet nøyaktig på det, men det blir en del mindre selvsagt. Men vi er opptatt av å lytte til reaksjonene. Det er først og fremst arrangørene som har fremmet misnøye med lisensen, sier Hildeskor.

– Har arrangørene truet med å trekke arrangementene ut av forbundet?

– Det har ikke blitt tatt opp med oss, nei.

– Grunnlag for å redusere avgiften

Torsdag avslørte NRK.no at friidrettsforbundet ikke er sikre på hvor mye penger lisensen vil gi dem. I NRK.nos grove oversikt ble det presentert tall som ville gitt forbundet langt større inntekter enn de først budsjetterte med.

– Er det gjort presise nok utregninger når forbundet nå velger å redusere avgiften?

– Vi jobber fortsatt med å få på plass en dekkende forsikring for både funksjonærer og deltakere. Men vi ser at vi har grunnlag for å redusere avgiften, og likevel ha en god ordning.

– Når vil dere ha oversikt over inntektene?

– Vi kan ikke få en nøyaktig oversikt over det, men vi har hatt en standard startavgift over flere år, og det er den vi har tatt utgangspunkt i. Men vi ser at mosjonsaktiviteten vokser fortløpende.

– Det vil jo være en stor økning fra standardavgiften på 6-7 kroner til neste års maksimumssum på 50 kroner?

– Vi mener avgiften nå er på et rimelig nivå, og at vi vil få til en god forsikringsordning samtidig som vi får midler til å sørge for en enda større aktivitet innad i friidretten. Vi vil også lage gode arrangementsverktøy, og avgiften gir oss større muskler, sier Hildeskor.

Vil ha avgiften fjernet

Tony Isaksen, daglig leder i SK Vidar og arrangør av Oslo Maraton, ønsker imidlertid at avgiften fjernes helt.

– Dette tyder på at forbundet har forstått alvoret, men de har ennå ikke lyttet helt til den gruppen som er i mot avgiften. Vi forventer at avgiften fjernes, og vi ønsker en god dialog i fremtiden før man innfører avgifter for mosjonister, sier Isaksen, og legger til:

– Vi prøver å stå opp for de svake her. Vi ønsker ikke at det å holde seg i form og ta vare på helsa skal gå utover lommeboken.

 • Hva synes du om at forbundet reduserer mosjonsavgiften? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Sportsnyheter

John Arne Riise fikk muligheten på straffe.

John Arne Riise fikk strekk – så scoret han i comebacket

Etter seks år som fotballpensjonist, er Liverpool-legenden med den fryktinngytende venstrefoten tilbake som spiller. Nå på norsk nivå seks.

Siste nytt

 • Holmgren Pedersen melder forfall

  Marcus Holmgren Pedersen melder forfall til den kommende landslagssamlingen.

  Backen sliter med en skade. Ifølge NFF var det tatt høyde for forfallet allerede da landslagsuttaket ble presentert på tirsdag. Derfor hentes det ikke inn en erstatter.

  Norge møter Skottland 17. juni på Ullevaal. Kypros venter på samme arena tre dager senere.

  Landskampene blir svært viktige for Ståle Solbakkens menn. Skottland topper gruppa foran Spania, med Norge på 3. plass. Bare de to beste går til EM 2024.

  Fotball, trening med Norges herrelandslag
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Setter samarbeid med Freia på pause

  Først skrev VG at Norges Fotballforbund fjerner Freia-produkter fra kioskene på Ullevaal Stadion og landskamper inntil videre. Nå melder Toppfotball Kvinner i en pressemelding at de setter samarbeidet med sjokoladeprodusenten på pause.

  Årsaken er koblingen til Russland. For i mai satte Ukrainas antikorrupssjonsmyndighet opp en svarteliste over selskaper som skal bidra med inntenker til den russiske statskassen, og Freias eiere Mondelez er ett av disse.

  – Krigen i Ukraina opprører og bekymrer oss alle. NFF står bak UEFAs beslutning om å suspendere alle russiske fotballklubber og landslag fra europeiske turneringer. Da må det også få konsekvenser for produkter som indirekte kan bidra til å finansiere den russiske krigføringen, sier kommunikasjonssjef i NFF, Yngve Haavik, til NRK.

  Toppfotball Kvinner lanserte et nytt samarbeid med Freia i mai, der Ada Hegerberg er blant frontfiguerene.

  – Vi i Toppfotball kvinner, står skulder til skulder med Ukraina og våre fotballvenner i sin frihetskamp mot Russland. Derfor har styret i TFK i dag besluttet å pause kampanjen vi har med Freia, inntil videre. Denne beslutningen skyldes at Mondelez International er ført opp på Ukrainas liste over selskaper som fortsetter å ha virksomheter i Russland, sier daglig leder i Toppfotball kvinner, Hege Jørgensen

  I går ble det kjent at SAS fjerner alle Freia-produkter.

  Trening for kvinnelandslaget i fotball
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Finne månedens spiller

  Branns superspiss Bård Finne er blitt belønnet både med landslagsplass og pris som månedens spiller etter en flott mai måned.

  Finne scoret seks mål på fem kamper i Eliteserien forrige måned og hjalp Brann til flere seirer. Bergenserne er også klar for fjerde runde i cupen med hjelp av tre mål fra Finne.

  – Det har vært en veldig god måned, så det er veldig hyggelig, sier Finne til TV 2. (NTB)

  Bård Finne
  Foto: Bjørnar Morønning / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste