Hopp til innhold

Reduserer mosjonsavgiften etter massivt press

Norges Friidrettsforbund har bestemt seg for å halvere maksimumssummen i den omstridte mosjonsavgiften.

Sentrumsløpet

Det tradisjonsrike Sentrumsløpet ble arrangert i Oslo lørdag. Her deltar flere tusen kvinner og menn hvert år.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Det ble vedtatt på et styremøte i friidrettsforbundet mandag kveld, opplyser generalsekretær Kjetil Hildeskor.

– Vi kom frem til at vi ønsker å redusere makssatsen for engangslisensen fra 100 til 50 kroner, sier Hildeskor til NRK.no.

  • Hva synes du om at forbundet reduserer mosjonsavgiften? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

– Må lytte til reaksjonene

NRK.no har gjennom en rekke artikler belyst den nye mosjonslisensen som har skapt kraftige reaksjoner blant mosjonister, klubber og arrangører.

Kjetil Hildeskor

Generalsekretær Kjetil Hildeskor forteller at Norges Friidrettsforbund har lyttet til reaksjonene som har kommet mot den nye mosjonsavgiften.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Fra 2014 skal alle mosjonister betale 20 prosent av startkontingenten, hvor makssummen i utgangspunktet var satt til 100 kroner.

Nå er den halvert til 50 kroner.

– Følte forbundet seg presset?

– Du må lytte til det folk sier og reagerer på, og være ydmyke overfor reaksjonene. Derfor må vi være åpne for å justere ting, og reduseringen er et resultat av det.

– Vet forbundet hvor mye inntektene nå reduseres?

– Vi har ikke regnet nøyaktig på det, men det blir en del mindre selvsagt. Men vi er opptatt av å lytte til reaksjonene. Det er først og fremst arrangørene som har fremmet misnøye med lisensen, sier Hildeskor.

– Har arrangørene truet med å trekke arrangementene ut av forbundet?

– Det har ikke blitt tatt opp med oss, nei.

– Grunnlag for å redusere avgiften

Torsdag avslørte NRK.no at friidrettsforbundet ikke er sikre på hvor mye penger lisensen vil gi dem. I NRK.nos grove oversikt ble det presentert tall som ville gitt forbundet langt større inntekter enn de først budsjetterte med.

– Er det gjort presise nok utregninger når forbundet nå velger å redusere avgiften?

– Vi jobber fortsatt med å få på plass en dekkende forsikring for både funksjonærer og deltakere. Men vi ser at vi har grunnlag for å redusere avgiften, og likevel ha en god ordning.

– Når vil dere ha oversikt over inntektene?

– Vi kan ikke få en nøyaktig oversikt over det, men vi har hatt en standard startavgift over flere år, og det er den vi har tatt utgangspunkt i. Men vi ser at mosjonsaktiviteten vokser fortløpende.

– Det vil jo være en stor økning fra standardavgiften på 6-7 kroner til neste års maksimumssum på 50 kroner?

– Vi mener avgiften nå er på et rimelig nivå, og at vi vil få til en god forsikringsordning samtidig som vi får midler til å sørge for en enda større aktivitet innad i friidretten. Vi vil også lage gode arrangementsverktøy, og avgiften gir oss større muskler, sier Hildeskor.

Vil ha avgiften fjernet

Tony Isaksen, daglig leder i SK Vidar og arrangør av Oslo Maraton, ønsker imidlertid at avgiften fjernes helt.

– Dette tyder på at forbundet har forstått alvoret, men de har ennå ikke lyttet helt til den gruppen som er i mot avgiften. Vi forventer at avgiften fjernes, og vi ønsker en god dialog i fremtiden før man innfører avgifter for mosjonister, sier Isaksen, og legger til:

– Vi prøver å stå opp for de svake her. Vi ønsker ikke at det å holde seg i form og ta vare på helsa skal gå utover lommeboken.

  • Hva synes du om at forbundet reduserer mosjonsavgiften? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Siste nytt

  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal