Hopp til innhold

Forbundet i totalt villrede i smittejakt – nå blir utøvere bedt om å få psykologhjelp

SEISER ALM (NRK): Planene endres stadig, smitten herjer, lagkamerater er i sorg over tre utøveres knuste drømmer. Nå må utøverne som lever i det uvisste i Italia få hjelp, mener eksperter NRK har snakket med.

n876k_sK4uA

SMITTEFRYKT: Johannes Høsflot Klæbo må nå til enhver tid unngå å bli smitta av korona for kunne delta i OL.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– At dette kan ha noe å si med plassering på pallen og hvor mye av deres eget potensial man får ut, tror jeg kan få en betydning.

Det sier Henrik Herrebrøden til NRK. Han er idrettspsykolog ved Universitetet i Oslo og utdannet psykolog fra Universitet i Bergen.

Torsdag kveld kom beskjeden om at Simen Hegstad Krüger har testet positivt for korona. Det samme gjorde Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå dagen før. Sprinttrener Arild Monsen var den første fra langrennsleiren som testet positivt.

Skiforbundet aner ikke hvor smitten kommer fra, og innrømmer at de er i en ekstremt tøff situasjon.

Henrik Herrebrøden

BEKYMRET: Idrettspsykolog Henrik Herrebrøden.

Foto: Ingar Næss, StudioF2

NRK-ekspert Fredrik Aukland omtaler situasjonen som «ekstremt energitappende».

– Det er få som sover godt på natten. De venter på svar hver dag. Og med smitten i herretroppen, tror jeg det skaper ekstrem usikkerhet, sier Aukland og fortsetter:

Det er klart en enorm påkjenning for norske laget som kan få sportslige konsekvenser.

Herrebrøden advarer mot at den påkjenningen de nå går gjennom kan slå uheldig ut for utøverne som kommer seg til startstreken i OL.

– Det kan være en energilekkasje i forberedelsene. Hvis man for eksempel sover dårlig i flere netter og over tid er det kjempedumt.

Fredrik Aukland

SKAPER USIKKERHET: Det mener NRK-ekspert Fredrik Aukland om dagens situasjon.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– De bør få hjelp

Idrettspsykologen påpeker at utøverne kan bli mest påvirket i forberedelsesfasen, og ikke under selve lekene i Beijing når de er i en «boble».

– Men hvis det påvirker forberedelsene, kan det også påvirke prestasjon under mesterskapet?

– Det er akkurat det. Inngangen kan være negativ på grunn av energilekkasje i forberedelsene. Jeg tror forberedelsene nå kan påvirke deres prestasjon.

Herrebrøden mener likevel at det er viktig å få frem at dette kan håndteres på en god måte.

– Jakob Ingebrigtsen hadde halsbetennelse før OL. Nøkkelen blir å ha en nøktern innstilling. De bør få hjelp til å håndtere stresset de opplever nå.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn er klar i sin sak:

– Alle som føler behov for mental hjelp bør få det. Dette skulle handle om å finpusse fysisk form og teknikk, og ikke minst glede seg til OL. Men nå er dette et såpass hardt slag i trynet på dem at de trenger å reorientere seg, sier Bjørn – og fortsetter:

– Da synes jeg alle som føler et behov for mental oppfølging, enten det er snakk om fra Norges Skiforbund eller Olympiatoppens ekspertise. Og det bør skje så raskt som overhodet mulig.

Espen Bjervig og Gro Eidi følger Teams-møte under orientering av koronasmitte av Krüger

TØFT: Espen Bjervig deltok på den digitale pressekonferansen på Gardermoen hvor beskjeden var at Simen Hegstad Krüger også hadde testet positivt for korona.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK


Har ikke fast psykolog

NRK møter langrennssjef Espen Bjervig på Gardermoen, like før han setter seg på flyet som resten av landslaget egentlig skulle sittet på. Han svarer slik på idrettspsykologens bekymring.

– Jeg kan betrygge han med at de får hjelp. Vi følger opp utøverne tett, har lege på stedet og en lege hjemme som følger opp. I tillegg har vi et helseteam og en idrettspsykolog gjennom OLT for de som ønsker det.

– Hvor ofte får de oppfølgingen?

– Vi har trenere som er på stedet som er i kontakt med utøverne hele dagen. Men vi har ikke, kall det psykologisk fast berammelse. Dette er utøvere som er vant til å være ute å konkurrere og ha press på seg, sier Bjervig.

Tror på svensk fordel

Idrettspsykolog Herrebrøden er bekymret for spesielt en type gruppe som reiser ned til Beijing. Den treffer langrennsleiren godt.

– Jeg skjønner veldig godt at utholdenhetsutøvere er stresset nå. De er så avhengige av lunger og pustekapasitet. Folk har jo blitt slått ut av dette her i lang tid, sier Herrebrøden.

Han tror land som for eksempel Sverige, som ikke har slitt med samme smitteproblem, har fått en fordel.

– Hvis dette holder seg som nå, har de fått en fordel ja. De har ikke opplevd den samme praktiske påkjenningen. For de norske kan det hele tiden snike seg inn tanker, og det kan være veldig skummelt, forteller idrettspsykologen.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal