Hopp til innhold

Forbundet i totalt villrede i smittejakt – nå blir utøvere bedt om å få psykologhjelp

SEISER ALM (NRK): Planene endres stadig, smitten herjer, lagkamerater er i sorg over tre utøveres knuste drømmer. Nå må utøverne som lever i det uvisste i Italia få hjelp, mener eksperter NRK har snakket med.

n876k_sK4uA

SMITTEFRYKT: Johannes Høsflot Klæbo må nå til enhver tid unngå å bli smitta av korona for kunne delta i OL.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– At dette kan ha noe å si med plassering på pallen og hvor mye av deres eget potensial man får ut, tror jeg kan få en betydning.

Det sier Henrik Herrebrøden til NRK. Han er idrettspsykolog ved Universitetet i Oslo og utdannet psykolog fra Universitet i Bergen.

Torsdag kveld kom beskjeden om at Simen Hegstad Krüger har testet positivt for korona. Det samme gjorde Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå dagen før. Sprinttrener Arild Monsen var den første fra langrennsleiren som testet positivt.

Skiforbundet aner ikke hvor smitten kommer fra, og innrømmer at de er i en ekstremt tøff situasjon.

Henrik Herrebrøden

BEKYMRET: Idrettspsykolog Henrik Herrebrøden.

Foto: Ingar Næss, StudioF2

NRK-ekspert Fredrik Aukland omtaler situasjonen som «ekstremt energitappende».

– Det er få som sover godt på natten. De venter på svar hver dag. Og med smitten i herretroppen, tror jeg det skaper ekstrem usikkerhet, sier Aukland og fortsetter:

Det er klart en enorm påkjenning for norske laget som kan få sportslige konsekvenser.

Herrebrøden advarer mot at den påkjenningen de nå går gjennom kan slå uheldig ut for utøverne som kommer seg til startstreken i OL.

– Det kan være en energilekkasje i forberedelsene. Hvis man for eksempel sover dårlig i flere netter og over tid er det kjempedumt.

Fredrik Aukland

SKAPER USIKKERHET: Det mener NRK-ekspert Fredrik Aukland om dagens situasjon.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– De bør få hjelp

Idrettspsykologen påpeker at utøverne kan bli mest påvirket i forberedelsesfasen, og ikke under selve lekene i Beijing når de er i en «boble».

– Men hvis det påvirker forberedelsene, kan det også påvirke prestasjon under mesterskapet?

– Det er akkurat det. Inngangen kan være negativ på grunn av energilekkasje i forberedelsene. Jeg tror forberedelsene nå kan påvirke deres prestasjon.

Herrebrøden mener likevel at det er viktig å få frem at dette kan håndteres på en god måte.

– Jakob Ingebrigtsen hadde halsbetennelse før OL. Nøkkelen blir å ha en nøktern innstilling. De bør få hjelp til å håndtere stresset de opplever nå.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn er klar i sin sak:

– Alle som føler behov for mental hjelp bør få det. Dette skulle handle om å finpusse fysisk form og teknikk, og ikke minst glede seg til OL. Men nå er dette et såpass hardt slag i trynet på dem at de trenger å reorientere seg, sier Bjørn – og fortsetter:

– Da synes jeg alle som føler et behov for mental oppfølging, enten det er snakk om fra Norges Skiforbund eller Olympiatoppens ekspertise. Og det bør skje så raskt som overhodet mulig.

Espen Bjervig og Gro Eidi følger Teams-møte under orientering av koronasmitte av Krüger

TØFT: Espen Bjervig deltok på den digitale pressekonferansen på Gardermoen hvor beskjeden var at Simen Hegstad Krüger også hadde testet positivt for korona.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK


Har ikke fast psykolog

NRK møter langrennssjef Espen Bjervig på Gardermoen, like før han setter seg på flyet som resten av landslaget egentlig skulle sittet på. Han svarer slik på idrettspsykologens bekymring.

– Jeg kan betrygge han med at de får hjelp. Vi følger opp utøverne tett, har lege på stedet og en lege hjemme som følger opp. I tillegg har vi et helseteam og en idrettspsykolog gjennom OLT for de som ønsker det.

– Hvor ofte får de oppfølgingen?

– Vi har trenere som er på stedet som er i kontakt med utøverne hele dagen. Men vi har ikke, kall det psykologisk fast berammelse. Dette er utøvere som er vant til å være ute å konkurrere og ha press på seg, sier Bjervig.

Tror på svensk fordel

Idrettspsykolog Herrebrøden er bekymret for spesielt en type gruppe som reiser ned til Beijing. Den treffer langrennsleiren godt.

– Jeg skjønner veldig godt at utholdenhetsutøvere er stresset nå. De er så avhengige av lunger og pustekapasitet. Folk har jo blitt slått ut av dette her i lang tid, sier Herrebrøden.

Han tror land som for eksempel Sverige, som ikke har slitt med samme smitteproblem, har fått en fordel.

– Hvis dette holder seg som nå, har de fått en fordel ja. De har ikke opplevd den samme praktiske påkjenningen. For de norske kan det hele tiden snike seg inn tanker, og det kan være veldig skummelt, forteller idrettspsykologen.

Siste nytt

 • Sagosens Kiel trakk Barcelona

  Det tyske storlaget Kiel med Sander Sagosen og Harald Reinkind i stallen møter Barcelona i semifinalen i mesterliga-håndballen.

  – Jeg vet ikke om det er noen fordel for oss. Vi har en del nye spillere, men vi kan kanskje komme til Köln og overraske. Det er en stor begivenhet for oss, og noe vi har trent for hele sesongen, sa Sander Sagosen etter trekningen i Wien.

  – Jeg ser fram til helgen og håper vi kan å bringe pokalen tilbake til Kiel, men det blir tøft, la trønderen til.

  I den andre semifinalen skal Kielce (Polen) opp mot Veszprém (Ungarn). Finalehelgen spilles i tyske Köln 18.-19. juni.

  Champions League håndball Elverum - THW Kiel
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Kovac tar over Wolfsburg

  Niko Kovac får jobben med å løfte Wolfsburg etter en skuffende Bundesliga-sesong. Han har tidligere trent Bayern München.

  Wolfsburg ble bare nummer tolv på tabellen i den tyske toppdivisjonen. I fjor ble det fjerdeplass og mesterligabillett.

  Kovac har skrevet under en treårskontrakt og erstatter Florian Kohfeldt i klubben fra bilbyen. Den tyskfødte kroaten har stått uten trenerjobb siden han fikk sparken i Monaco i januar.

  Niko Kovac
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Her løfter nordmannen 360 kilo og sikrer VM-gull

  Per Marius Hole (33) er verdensmester i benkpress etter at han løftet utrolige 360 kilo i Kasakhstan.

  – Det føles utrolig bra. Det har vært en guttedrøm lenge å ta den VM-tittelen, sier Hole til NRK.

  Mandagens seier kom i åpen klasse i Almaty, og Hole var best i et sterkt felt. Han slo hjemmefavoritten Arslan Sujunsjalijev med fattige 2,5 kilo.

  Det er Holes første VM-gull i en ren benkpresskonkurranse, men i fjor ble han verdensmester i disiplinen under mesterskapet i fullt styrkeløft i Stavanger.

  33-åringen satte nylig norsk rekord med et løft på 360 kilo i NM i Bergen. Den vekten greide han igjen i Kasakhstan, skriver NTB.

  Han beskriver følelsen av å løfte 360 kilo som «helt ubeskrivelig».

  – Kroppen føles lettere påkjørt. Du løfter med en spesiell skjorte, så det blir stramt. Det gjør at du får veldig mye trøkk i hodet. Når du pusher deg så langt på de tunge løftene, blir man rett og slett småsvimmel, sier han.

  Per Marius Hole løfter 360 kilo og tar VM-gull
  Foto: Skjermdump: IPF

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste