Hopp til innhold

Forbundet i totalt villrede i smittejakt – nå blir utøvere bedt om å få psykologhjelp

SEISER ALM (NRK): Planene endres stadig, smitten herjer, lagkamerater er i sorg over tre utøveres knuste drømmer. Nå må utøverne som lever i det uvisste i Italia få hjelp, mener eksperter NRK har snakket med.

n876k_sK4uA

SMITTEFRYKT: Johannes Høsflot Klæbo må nå til enhver tid unngå å bli smitta av korona for kunne delta i OL.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– At dette kan ha noe å si med plassering på pallen og hvor mye av deres eget potensial man får ut, tror jeg kan få en betydning.

Det sier Henrik Herrebrøden til NRK. Han er idrettspsykolog ved Universitetet i Oslo og utdannet psykolog fra Universitet i Bergen.

Torsdag kveld kom beskjeden om at Simen Hegstad Krüger har testet positivt for korona. Det samme gjorde Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå dagen før. Sprinttrener Arild Monsen var den første fra langrennsleiren som testet positivt.

Skiforbundet aner ikke hvor smitten kommer fra, og innrømmer at de er i en ekstremt tøff situasjon.

Henrik Herrebrøden

BEKYMRET: Idrettspsykolog Henrik Herrebrøden.

Foto: Ingar Næss, StudioF2

NRK-ekspert Fredrik Aukland omtaler situasjonen som «ekstremt energitappende».

– Det er få som sover godt på natten. De venter på svar hver dag. Og med smitten i herretroppen, tror jeg det skaper ekstrem usikkerhet, sier Aukland og fortsetter:

Det er klart en enorm påkjenning for norske laget som kan få sportslige konsekvenser.

Herrebrøden advarer mot at den påkjenningen de nå går gjennom kan slå uheldig ut for utøverne som kommer seg til startstreken i OL.

– Det kan være en energilekkasje i forberedelsene. Hvis man for eksempel sover dårlig i flere netter og over tid er det kjempedumt.

Fredrik Aukland

SKAPER USIKKERHET: Det mener NRK-ekspert Fredrik Aukland om dagens situasjon.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– De bør få hjelp

Idrettspsykologen påpeker at utøverne kan bli mest påvirket i forberedelsesfasen, og ikke under selve lekene i Beijing når de er i en «boble».

– Men hvis det påvirker forberedelsene, kan det også påvirke prestasjon under mesterskapet?

– Det er akkurat det. Inngangen kan være negativ på grunn av energilekkasje i forberedelsene. Jeg tror forberedelsene nå kan påvirke deres prestasjon.

Herrebrøden mener likevel at det er viktig å få frem at dette kan håndteres på en god måte.

– Jakob Ingebrigtsen hadde halsbetennelse før OL. Nøkkelen blir å ha en nøktern innstilling. De bør få hjelp til å håndtere stresset de opplever nå.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn er klar i sin sak:

– Alle som føler behov for mental hjelp bør få det. Dette skulle handle om å finpusse fysisk form og teknikk, og ikke minst glede seg til OL. Men nå er dette et såpass hardt slag i trynet på dem at de trenger å reorientere seg, sier Bjørn – og fortsetter:

– Da synes jeg alle som føler et behov for mental oppfølging, enten det er snakk om fra Norges Skiforbund eller Olympiatoppens ekspertise. Og det bør skje så raskt som overhodet mulig.

Espen Bjervig og Gro Eidi følger Teams-møte under orientering av koronasmitte av Krüger

TØFT: Espen Bjervig deltok på den digitale pressekonferansen på Gardermoen hvor beskjeden var at Simen Hegstad Krüger også hadde testet positivt for korona.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK


Har ikke fast psykolog

NRK møter langrennssjef Espen Bjervig på Gardermoen, like før han setter seg på flyet som resten av landslaget egentlig skulle sittet på. Han svarer slik på idrettspsykologens bekymring.

– Jeg kan betrygge han med at de får hjelp. Vi følger opp utøverne tett, har lege på stedet og en lege hjemme som følger opp. I tillegg har vi et helseteam og en idrettspsykolog gjennom OLT for de som ønsker det.

– Hvor ofte får de oppfølgingen?

– Vi har trenere som er på stedet som er i kontakt med utøverne hele dagen. Men vi har ikke, kall det psykologisk fast berammelse. Dette er utøvere som er vant til å være ute å konkurrere og ha press på seg, sier Bjervig.

Tror på svensk fordel

Idrettspsykolog Herrebrøden er bekymret for spesielt en type gruppe som reiser ned til Beijing. Den treffer langrennsleiren godt.

– Jeg skjønner veldig godt at utholdenhetsutøvere er stresset nå. De er så avhengige av lunger og pustekapasitet. Folk har jo blitt slått ut av dette her i lang tid, sier Herrebrøden.

Han tror land som for eksempel Sverige, som ikke har slitt med samme smitteproblem, har fått en fordel.

– Hvis dette holder seg som nå, har de fått en fordel ja. De har ikke opplevd den samme praktiske påkjenningen. For de norske kan det hele tiden snike seg inn tanker, og det kan være veldig skummelt, forteller idrettspsykologen.

Sportsnyheter

Denne detaljen fikk keeperen til å rase: – Holdt på å svartne for meg

Det ble et vanvittig drama da Brann sendte Aalesund ut av cupen. Én spesifikk avgjørelse fikk Brann-keeper til å frese under straffekonken.

Siste nytt

 • Sosiale medier-oppsving for Inter Miami

  Lionel Messi har sørget for en solid oppsving i antall Instagram-følgere for sin nye klubb Inter Miami.

  Før Messi-overgangen ble annonsert onsdag kveld hadde David Beckhams klubb én million følgere. Knappe ti timer senere er antallet oppe i 4.3 millioner.

  Messi har 469 millioner på sin konto.

  Argentineren hadde en lignende effekt da han signerte for PSG for to år siden. Da fikk den franske hovedstadsklubben 5.6 millioner nye følgere i løpet hans første uke.

 • Fordel Denver Nuggets i NBA--finalen

  Ledet an av stjerneduoen Nikola Jokic (bildet) og Jamal Murray tok Denver Nuggets en dominerende seier mot Miami Heat i NBA-finalen. Nuggets vant til slutt 109–94.

  Dermed leder Denver finaleserien 2–1 i kamper. Finaleserien spilles best av sju kamper.

  Om Denver vinner, blir det deres første mesterskap noensinne. Miami har vunnet tre ganger, senest i 2013. (NTB)

  2023 NBA Finals - Game Three
  Foto: MIKE EHRMANN / AFP
 • West Ham tok sitt første trofé på 43 år

  West Ham sikret sin første tittel siden 1980 ved å senke Fiorentina 2-1 i finalen av serieligaen onsdag kveld.

  Europatriumfen er Londonklubbens første siden seieren i cupvinnercupen i 1964/65-sesongen.

  Avgjørelsen falt sent i Praha. Omtrent i det klokken tikket 90 minutter satte Jarrod Bowen inn matchvinnermålet etter en nydelig kontring.

  Onsdagens finale fikk en liten bismak da Fiorentina-kaptein Cristiano Biraghi fikk kastet en gjenstand i hodet etter om lag 33 minutter. TV-bildene vista at han fikk et blodig kutt. Man kunne også se at det lå en rekke ølglass på gressmatten der Biraghi hadde stått.

  I andre omgang ble vondt til verre for Biraghi da han handset innenfor 16-meteren. West Ham ble tildelt straffe, og den satte Saïd Benrahma kontant i mål.

  Ledelsen holdt de bare på i fem minutter. Giacomo Bonaventura dunket inn utligningen nede i venstre hjørnet, men det skulle ikke bli en italiensk tittel i Uefas tredjerangerte europacup.

  Før finalekampen i Praha kunne det tsjekkiske politiet melde om at en rekke Fiorentina-fans hadde angrepet en gjeng med West Ham-supportere.

  Tre West Ham-fans og en politimann ble skadet i hendelsen, mens 16 personer ble varetektsfengslet, opplyste politiet. (NTB)

  Czech Republic Soccer Conference League Final
  Foto: Petr David Josek / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste