Forbundet etter Marcussen-nedtur: Vil sjekke om kvalikresultater var reelle

BEIJING/OSLO (NRK): Norges Friidrettsforbund er så skuffet over Ida Marcussens (27) fremgang at de oppfordrer henne til å kvitte seg med treneren. Samtidig vil de ettergå kvalik-resultater.

Marcussen

SKUFFET: Ida Marcussen og trener Lukas Udelhoven innrømmer at VM ikke gikk etter planen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

VM-sjukampen blir stående som 27-åringens svakeste konkurranse denne sesongen.

Den skuffende prestasjonen kommer etter at Marcussen lenge var nektet VM-deltakelse, men da treneren i siste liten rapporterte om positive resultater i Sør-Korea, fikk hun grønt lys.

Ronny Nilsen

SPEKTISK: Sportssjef i friidrettsforbundet, Ronny Nilsen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Forbundet fikk imidlertid ikke resultatene bekreftet, men sportssjef Ronny Nilsen valgte å stole på trener Lukas Udelhoven.

Nå vil forbundet få kvalik-resultatene verifisert.

– Det handler om to ting: For det første vil vi få resultatene inn i våre statistikker. Og så er det viktig å få en bekreftelse på at det som ble fortalt var korrekt, sier Nilsen.

Mener kvalikresultater ikke er i tråd med VM

Ronny Nilsen forklarer hendelsesforløpet:

– Jeg kontaktet det sørkoreanske forbundet for å få det bekreftet, men jeg fikk aldri svar fra dem. Jeg valgte å stole på det de sa og gi dem sjansen, men jeg registrerer at resultatene her i VM ikke er i tråd med resultatene tidligere i år, sier Nilsen til NRK.

– Tror du det er opplyst resultat som ikke stemmer?

– Det håper jeg virkelig ikke, fordi det går på tilliten i forhold til å gi korrekte opplysninger. Men jeg registrerer at resultatene er en god del svakere enn det vi håpet på etter det som ble meldt inn, sier Nilsen.

Lukas Udelhoven

ENGASJERT: Trener Lukas Udelhoven på tribunen under VM.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Trener Udelhoven skal blant annet ha meldt inn til forbundet at Marucssen hadde hoppet 6,26 meter i lengde og løpt 12 blank på 100-meter, noe som var et tydelig tegn på eksplosivitet i kroppen, forteller Nilsen. Det var helt avgjørende for å sende Marcussen til VM siden hun ikke hadde klart VM-kravet etter nyttår. I VM hoppet hun 5,89.

Treneren: – Bare sjekk

Trener Lukas Udelhoven har ingenting imot at forbundet vil ettergå kvalik-resultatene.

– Det skal han gjøre, selvfølgelig. Hvorfor ikke? spør Udelhoven.

– Vi vet hva vi har gjort, og det er det som teller, sier han.

Ida Marcussen reagerer på samme måte når NRK forteller at forbundet skal sjekke kvalikresultatene hennes.

– Det kan de jo gjøre, sier hun.

– Det var ikke noen offisiell konkurranse, og det har vi kommunisert veldig tydelig til Ronny. Friidrettsmiljøet i Korea er veldig lite, så vi måtte arrangere en egen test. Så du finner ikke noen resultater på en side, for det var ikke en offisiell konkurranse.

– Så det må bare forbundet stole på?

– Selvfølgelig. Hvorfor skulle vi drive og fortelle ting som ikke stemmer? Det er jo tull, sier Ida Marcussen til NRK.

Ida Marcussen

SKUFFET: Ida Marcussen endte på 25.-plass i VM. Det er hennes nest svakestes seniormesterskap.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Lang konflikt

Marcussen og trener Udelhoven har lenge stått utenfor det norske landslaget, og har ligget i flere konflikter med forbundet opp gjennom årene. Flere av konfliktene handler om at forbundet mener Marcussen burde bytte trener.

Etter Marcussens skuffende VM-innsats sier nå Ronny Nilsen at hun må bytte trener for å komme med til OL i Rio.

– Hun vil være et godt stykke unna Rio med disse resultatene. Hun må vurdere hva slags opplegg hun skal ha. Vi mener absolutt hun skal bytte trener, sier Nilsen, og forklarer:

– Nå er det sju år siden hun leverte et resultat som var bedre enn kravet til Rio neste år. Sju år uten resultater på toppnivå. Skal hun ha et håp om å levere toppresultater, må hun vurdere om det hun gjør nå er det rette, sier Nilsen.

Trener Udelhoven svarer slik når NRK videreformidler Nilsens klare mening.

– Først må vi ta 6200 poeng for å kvalifisere oss til Rio, og da ser verden annerledes ut. Men med 5800 er det ingen diskusjon om Rio, sier treneren.

– Er du rett mann til å få henne opp til 6200 poeng?

– Mer enn det. 6200 er bare for å kvalifisere seg. Hvorfor skal vi ikke klare det? Har vi lov til å bomme, har vi også lov til å klaffe.

– Har du vurdert å trekke deg?

– Den eneste som kan sparke meg, er Ida. Hvofor skal jeg trekke meg når jeg har gjort en god jobb hele veien og vil fortsette?

Det samme sier Ida Marcussen.

– Jeg kan definitivt bekrefte at Lukas kommer til å fortsette som treneren min, sier hun.

– Hvorfor velger du det når du ikke har hatt fremgang på så mange år?

– Jeg har vært veldig tydelig at den måten forbundet jobber på og den måten Lukas jobber på er som himmel og hav. Det er ikke så forenelig. Jeg har valgt min vei, og den bytter jeg ikke så fort det blir litt tøft. Resultater er bare én del av idretten, sier Marcussen.

Siste nytt

 • Samba tilbake i Monaco

  Verdens beste på 400 meter hekk, Abderrahman Samba fra Qatar, måtte droppe både Bislett Games og kommende helgs Diamond League-stevne i Stanford på grunn av en betennelse i hofta. Nå er det imidlertid klart at han er tilbake i konkurranse i Monaco 12. juli. Agent Daniel Wessfeldt opplyser til NRK at Samba der løper 400 meter flatt.

  X01793
  Foto: ALY SONG / Reuters
 • Hjelmeset gir seg som idrettssjef

  Odd-Bjørn Hjelmeset er ferdig i jobben som idretts- og markedssjef i Norges Skiskytterforbund, melder VG. Generalsekretær Anne Rustberggard Varden bekrefter overfor avisen at stillingen forsvinner fra 1. oktober. I den forbindelse har man kommet til enighet med den tidligere langrennsstjernen om en sluttavtale.

  Odd-Bjørn Hjelmeset
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • – Laengen klar for Tour de France

  Sykkelproffen Vegard Stake Laengen er inne på UAE-laget til sommerens Tour de France, melder procycling.no. Uttaket er ennå ikke offentliggjort, men nettstedet mener å kjenne til at Vegard Stake Laengen har fått grønt lys.

  Vegard Stake Laengen
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal