Friidrettsforbundet beklager overfor Pinås

Norges Friidrettsforbund legger seg flate etter en irrettesettelse fra Norges Idrettsforbund. De har ikke rett til å stanse maratonet til Tomas Pinås (44).

Maraton

Her går startskuddet i Holmestrand Maraton i 2012. Det var første gang maratonet ble arrangert, og 1700 løpere deltok i løpet hvor overskuddet går til kreftsaken.

Foto: Hege Terese Holtung / NRK

Pinås

Tomas Pinås er lettet over at maratonkonflikten ser ut til å løse seg.

Foto: Privat

«De siste dagene har debatten gått rundt Holmestrand maraton. Utgangspunktet var en henvendelse fra Vestfold friidrettskrets som nok var litt i krasseste laget, må vi innrømme».

Slik innleder friidrettsforbundet beklagelsen overfor Tomas Pinås onsdag.

Lørdag skrev NRK.no om Pinås som arrangerer veldedighetsløp til inntekt for organisasjonen «Aktiv mot Kreft».

Pinås fikk imidlertid klar beskjed fra friidrettskretsen og friidrettsforbundet om at han brøt den norske idrettsloven, og at han var nødt til å samarbeide med en klubb.

Et samarbeid vil gi Norges Friidrettsforbund lisensinntekter fra maratondeltakere når den nye mosjonslisensen trer i kraft 1. januar 2014.

Idrettsforbundet: – Ikke korrekt

Onsdag formiddag publiserte Norges Idrettsforbund en pressemelding hvor de presiserer at friidrettsforbundet har tolket loven feil.

«Vårt lovverk regulerer ikke arrangementer i regi av private. Det omtalte maratonarrangementet i Horten er således ikke omfattet av NIFs lov. I brevet fra friidrettskretsen til arrangøren er NIFs lov ikke korrekt anvendt», skriver idrettsforbundet.

– Jeg er veldig positivt overrasket og veldig glad. Det skal bli godt å legge dette bak seg, og kunne jobbe videre med å arrangere nye maraton, sier Pinås til NRK.no.

– Denne saken vil bli en veileder for alle som tar initiativ til å arrangere private løp. Jeg tror nok friidrettsforbundet har misforstått litt. Mitt mål har aldri vært å skape konkurranse til friidretten, men å jobbe for folkehelsa og å samle inn penger til kreftsaken, legger han til.

Han forteller at han har fått stor støtte siden saken ble kjent. Tirsdag sendte alle ordførerne i Vestfold ut en pressemelding hvor de ba Norges Idrettsforbund «ta til fornuft».

«Det er viktig å ta vare på mosjonsbølgen, samt oppfordre enda flere til å bruke mer tid på helsefremmende mosjon», skriver ordførerne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Her kan du se debatten mellom Norges Friidrettsforbund, Thomas Pinås og advokat Gunnar-Martin Kjenner i Dagsnytt 18 fra 22. april 2013, vedrørende maratonkonflikten.

VIDEO: Maratonkonflikten ble diskutert i onsdagens Dagsnytt atten.

Forbundet håper på samarbeid

Onsdag mottok Pinås et åpent brev fra Norges Friidrettsforbund hvor president Svein Arne Hansen, generalsekretær Kjetil Hildeskor og kretsleder Jan-Olav Hay skriver at forbundets henvendelse til Pinås var «litt i krasseste laget».

«Vi beklager at denne saken har kommet skjevt ut, og håper det er mulig å finne gode samarbeidsformer i framtida, også i Vestfold», heter det i brevet.

Jan Olav Hay, kretsleder i Vestfold Friidrettskrets, sier at forbundet fortsatt håper å kunne få til et samarbeid.

– Vi satser på å få til samarbeidet. Vi har dialog med Pinås og ordførerne i Vestfold, hvor vi klart understreker at vi støtter arrangementet, men vi har et ønske om å få til et samarbeid. Hvor også noe av midlene, om så en liten andel, kan gå til den lokale idretten i Holmestrand, sier Hay.

– Hva tenker du om at dere og Norges Idrettsforbund tolker lovverket forskjellig?

– Nå ønsker du vel å lage et poeng ut av det, men det er jo ikke noe poeng i saken. Jeg oppfatter ikke at vi har tolket loven forskjellig, sier Hay, som ønsker å diskutere idrettforbundets standpunkt med friidrettsforbundet før han uttaler seg mer om saken.

Siste nytt

 • USA til kvartfinale

  Megan Rapinoe ble den andre i VM-historien til å score på to straffer i samme kamp da USA slo Spania 2-1 i åttedelsfinalen. Amerikanerne tok ledelsen etter syv minutter, men bare to minutter senere utlignet Jennifer Hermoso. Kvarteret før slutt avgjorde Rapinoe i favør USA.

  Megan Rapinoe
  Foto: Bernadett Szabo / Reuters
 • Landslaget ga seerrekord

  667 000 seere i snitt så Norge avansere til kvartfinalen i VM lørdag kveld. På det meste var det 895 000 seere som fikk med seg dramaet mot Australia, det er ny rekord. Ingen fotballkamp på norsk TV har gitt høyere seertall i år.

  Fotball VM-kvinner 2019, åttenedelsfinale Norge-Australia 1-1, 5-2 etter straffespark.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • G19-troppen til EM i Armenia

  Landslagstrener Gunnar Halle presenterte mandag troppen til sommerens G19-EM i fotball. Der er blant andre, Colin Rösler og Edvard Sandvik Tagseth. EM arrangeres i perioden 14. til 27. juli. Norge er i gruppe med Tsjekkia, Irland og Frankrike.

  Gunnar Halle
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal