Hopp til innhold

Brækhus fikk drømmen oppfylt

Forbudet mot proffboksing i Norge er historie. Heretter kan Cecilia Brækhus bokse sine tittelkamper på norsk jord.

Selv om Cecilia Brækhus må gjennom en rehabilitering før hun kan bokse igjen er hun sjeleglad for å kunne få praktiserer idretten sin i Norge. Tirsdag kveld ble det klart at det er lovlig med proffboksing i Norge. Reporter: Harald Thingnes

– Dette er helt uvirkelig, det er vanskelig å beskrive alle følelsene jeg sitter med akkurat nå, sier en glad Cecilia Brækhus.

Hun forteller at det har vært en svært nervepirrende dag.

– Jeg hadde først planlagt å følge debatten, men jeg var altfor skjør til å følge den.

– Jeg tror kanskje dette har vært en av de største opplevelsene i mitt liv, sier verdensmesteren, som har VM-beltene i weltervekt i forbundene WBA, WBC, WBO og WPB.

Les også: – Misunnelig på de som er aktive i dag

Ikke kriminell lenger

Med Venstres stemmer lagt til stemmene fra regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet, oppheves forbudet mot profesjonell boksing i Norge.

Det ble klart tirsdag kveld. Forslaget ble vedtatt med 54 mot 48 stemmer.

Det betyr blant annet at Cecilia Brækhus kan forsvare VM-titlene sine i sitt eget land.

– Nå kan jeg i hvert fall si at jeg ikke er kriminell lenger i Norge, ler Brækhus.

– Det er nesten som å bli litt renvasket. Det har vært ulovlig med proffboksing siden jeg var født. Det har vært en tung bør, forteller hun.

Saken fortsetter under video

Så glad blir en verdensmester når hun får lov til å bokse i hjemlandet. 
(Blider fra Facebook-profilen til "The First Lady" Cecilia Brækhus)

– En trygg sport

Norge blir nasjon nummer 205 i verden som tillater proffboksing. Det skjer mot viljen til medisinsk ekspertise, Helsedirektoratet og Norges Idrettsforbund, som mener at boksing er skadelig.

Mindretallet, med Arbeiderpartiet i spissen, vant dermed ikke frem med sitt syn i Stortinget.

– Jeg er skikkelig glad for at spenningen er over, sier president i Norges Bokseforbund, Odd Haktor Slåke, som delte ut kake på Stortinget da vedtaket ble klart.

– Dette er viktig for rekrutteringen. Dette er en trygg sport. Det skal være trygt å være proffbokser i Norge, sier han til NRK.

Kan bli kamp neste år

Ifølge Norges Bokseforbund kan den første proffkampen på norsk jord bli avholdt allerede i februar 2015.

– Om et par måneder er jeg på beina igjen, og da skal jeg bokse i Norge. Om jeg ikke får den første kampen, så gjør det ingen ting, sier Brækhus, som skadet seg under kampen mot Jennifer Retzke.

Det norske forbudet mot proffboksing ble innført i 1981.

Etter at Norge nå har opphevet forbudet, er det bare Iran og Nord-Korea som har et forbud mot proffboksing.

Les også: Hvor skal Brækhus bokse?

VIDEO: Også bokseren Kai Robin Havnaa jubler over bokse-ja:

Havnaa og Gyberg om at proffboksing blir lovlig i Norge

Siste nytt

 • Juniorjentene til VM-finale

  Norge banket Nederland 32-23 og innkasserte finalebillett i junior-VM i håndball for kvinner. Tittelkampen spilles mot Ungarn søndag.

  Det sto 14-14 etter første omgang, men etter hvilen ble Nederland løpt i senk av de norske juniorjentene.

  Martine Andersen og Johanne Nypan noterte begge seks mål i fredagens semifinale i slovenske Celje. I mål hadde June Krogh rundt 50 i redningsprosent.

  – I 25 minutter i annen omgang pakket vi fullstendig igjen, og det er det som avgjør, sa landslagstrener Tore Johannessen til handball.no etter seieren.

 • Nepomnjasjtsjij én remis unna ny VM-kamp

  Jan Nepomnjasjtsjij trenger kun et halvt poeng fra sine to siste partier for å vinne kandidatturneringen i sjakk. Sammenlagtseier gir VM-spill i 2023.

  Russeren spilte remis i fredagens møte med Hikaru Nakamura (USA). Han har plukket 8,5 av 12 mulige poeng.

  Det skiller to poeng ned til nettopp Nakamura på andreplass. Mye skal gå galt om «Nepo» ikke står igjen som turneringsvinner i Madrid. Han kan avgjøre det søndag med hvite brikker mot ungarske Richard Rapport.

  Skulle det bli tap, har Nepomnjasjtsjij en matchball til dagen etter. Da møter han Jan-Krzysztof Duda fra Polen.

  31-åringen vant også i fjor kandidatturneringen, og det gjorde ham til utfordrer mot Magnus Carlsen i VM-kampen i Dubai før jul. Der ble det klar norsk seier (7,5-3,5).

  Det er langt ifra sikkert at det blir en reprise av duellen i første halvdel av 2023. Carlsen har uttalt seg tvilende til å stille i VM for sjette gang. Han har vært verdensmester i langsjakk uavbrutt siden 2013. (NTB)

  Jan Nepomnjasjtsjij
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Kampfiksingsenhet kobler seg på etter avsløring om pengetilbud i friidretts-NM

  Gular-løperne ble tilbudt penger for å hjelpe en konkurrent til en bedre tid på 1500-meteren i NM i Stjørdal sist helg. Lotteritilsynet skal se på saken.

  Det melder Bergensavisen. I første omgang vil tilsynets kampfiksingsenhet gå i dialog med Norges idrettsforbund.

  – Med forbehold om at vi ikke har oversikt over hele hendelsesforløpet, så finner vi det alvorlig dersom deltakere i en idrettskonkurranse utfører en handling som kan fjerne hele eller deler av den usikkerhet som er forbundet med konkurranser. Dersom det i tillegg involverer betaling, ser vi på det som svært alvorlig, skriver enhetsleder Eirik Haugen Tysse i en e-post til BA.

  Tre Gular-utøvere var kvalifisert til 1500-meterfinalen: Bjørnar Sandnes Lillefosse, Mats Hauge og Eivind Trym Wikshåland. I finalen skulle også Tjalves Ferdinand Kvan Edman løpe.

  BA meldte fredag at Wikshåland noen timer i forkant ble oppringt av Tjalve-trener Eirik Førde, som tilbød Gular-trioen penger for å hjelpe Edman til en god tid slik at han kom med på rankingen til VM.

  – Jeg sa at jeg ikke var villig til å ofre meg selv i finalen mot betaling. Der ville jeg kjempe for min egen plassering, sier Wikshåland til avisen.

  – Det ble aldri sagt noe om pris, men vi oppfattet det som et seriøst tilbud, forklarer Lillefosse.

  Tjalve-trener Førde sier at de vurderte det fordi Edman var nære VM-plass.

  – Vi prøvde å se om noen hadde mulighet til å dra i 600 meter slik at Ferdinand slapp å dra hele veien selv. Det var det eneste vi tenkte. Poengsanking er veldig viktig, og Ferdinand var helt på vippen til VM-plass, forklarer Førde.

  Edman løp likevel inn til 3.-plass på en god nok tid og er med i Norges VM-tropp i Eugene senere i juli. (NTB)

  NM friidrett Stjørdal
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste