Brækhus fikk drømmen oppfylt

Forbudet mot proffboksing i Norge er historie. Heretter kan Cecilia Brækhus bokse sine tittelkamper på norsk jord.

Selv om Cecilia Brækhus må gjennom en rehabilitering før hun kan bokse igjen er hun sjeleglad for å kunne få praktiserer idretten sin i Norge. Tirsdag kveld ble det klart at det er lovlig med proffboksing i Norge. Reporter: Harald Thingnes

– Dette er helt uvirkelig, det er vanskelig å beskrive alle følelsene jeg sitter med akkurat nå, sier en glad Cecilia Brækhus.

Hun forteller at det har vært en svært nervepirrende dag.

– Jeg hadde først planlagt å følge debatten, men jeg var altfor skjør til å følge den.

– Jeg tror kanskje dette har vært en av de største opplevelsene i mitt liv, sier verdensmesteren, som har VM-beltene i weltervekt i forbundene WBA, WBC, WBO og WPB.

Les også: – Misunnelig på de som er aktive i dag

Ikke kriminell lenger

Med Venstres stemmer lagt til stemmene fra regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet, oppheves forbudet mot profesjonell boksing i Norge.

Det ble klart tirsdag kveld. Forslaget ble vedtatt med 54 mot 48 stemmer.

Det betyr blant annet at Cecilia Brækhus kan forsvare VM-titlene sine i sitt eget land.

– Nå kan jeg i hvert fall si at jeg ikke er kriminell lenger i Norge, ler Brækhus.

– Det er nesten som å bli litt renvasket. Det har vært ulovlig med proffboksing siden jeg var født. Det har vært en tung bør, forteller hun.

Saken fortsetter under video

Så glad blir en verdensmester når hun får lov til å bokse i hjemlandet. 
(Blider fra Facebook-profilen til "The First Lady" Cecilia Brækhus)

– En trygg sport

Norge blir nasjon nummer 205 i verden som tillater proffboksing. Det skjer mot viljen til medisinsk ekspertise, Helsedirektoratet og Norges Idrettsforbund, som mener at boksing er skadelig.

Mindretallet, med Arbeiderpartiet i spissen, vant dermed ikke frem med sitt syn i Stortinget.

– Jeg er skikkelig glad for at spenningen er over, sier president i Norges Bokseforbund, Odd Haktor Slåke, som delte ut kake på Stortinget da vedtaket ble klart.

– Dette er viktig for rekrutteringen. Dette er en trygg sport. Det skal være trygt å være proffbokser i Norge, sier han til NRK.

Kan bli kamp neste år

Ifølge Norges Bokseforbund kan den første proffkampen på norsk jord bli avholdt allerede i februar 2015.

– Om et par måneder er jeg på beina igjen, og da skal jeg bokse i Norge. Om jeg ikke får den første kampen, så gjør det ingen ting, sier Brækhus, som skadet seg under kampen mot Jennifer Retzke.

Det norske forbudet mot proffboksing ble innført i 1981.

Etter at Norge nå har opphevet forbudet, er det bare Iran og Nord-Korea som har et forbud mot proffboksing.

Les også: Hvor skal Brækhus bokse?

VIDEO: Også bokseren Kai Robin Havnaa jubler over bokse-ja:

Havnaa og Gyberg om at proffboksing blir lovlig i Norge

Siste nytt

 • Kampen om topp fire lever

  Leicester hadde skjebnen i egne hender og kunne beholdt den med seier, men i stedet var det Chelsea som ledet an og vant 2–1. Det betyr at det fortsatt er åpent hvilke to lag av Chelsea, Leicester og Liverpool som sikrer seg mesterligaspill neste sesong.

  Det ble ordentlig høy temperatur på tampen av kampen. Antonio Rüdiger og Ricardo Pereira havnet i en skikkelig konfrontasjon etter at sistnevnte stemplet Ben Chilwell, og flere spillere melde seg på. Flere fra benken strømmet også til for å hjelpe til. Likevel endte det hele kun i to gule kort, ett til Pereira og ett til Daniel Amartey som bidro fra benken.

  Slik tabellen ser ut nå har Chelsea 67 poeng, Leicester 66 og Liverpool har 63 – men med en kamp mindre spilt. Vinner Liverpool mot Burnley onsdag har de like mange poeng som Leicester, men bedre målforskjell. Da avgjøres alt i siste runde.

  Antonio Rüdiger sendte Chelsea i føringen, hjemmelaget dominerte i store deler av kampen og doblet med drøye 20 minutter igjen. Werner gikk i bakken innenfor sekstenmeteren og en iskald Jorginho trillet straffen i mål.

  Kelechi Iheanacho tente et håp for Leicester-seier med 15 ordinære minutter igjen, men selv om ikke det ikke var en kampavgjørende scoring så hjelper det på Leicesters målforskjell. Ayoze Pérez hadde også en gigantmulighet for gjestene på tampen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Peter Cziiborra / AP
 • Brigton snudde mot ligamesteren

  Tilskuerne ble vitne til et fyrverkeri av en fotballkamp da Brigton snudde 0-2 til 3-2 hjemme mot Manchester City.

  Brighton fikk en tung start på kampen da Ilkay Gündogan scoret etter et knapt minutt. City ble så redusert til ti mann da João Cancelo fikk det røde kortet. Likevel økte Foden til 2-0 etter pause, og det så litt mørkt ut for vertene.

  Men like etter at Foden scoret puttet Leandro Trossard for Brigton og snuoperasjonen var i gang. Adam Webster utlignet til 2-2 og Dan Burn sikret 3-2 seier med sin scoring i det 76. minutt.

  Premier League - Brighton & Hove Albion v Manchester City
  Foto: Mike Hewitt / Reuters
 • Landslagsspiller legger opp

  Ingrid Moe Wold (31) legger opp etter sesongen. Backen spiller for Everton og har 59 landskamper for Norge siden debuten i 2012.

  – Jeg føler bare at tiden er inne nå. Jeg er 31, så det er ikke sånn at jeg er 25 og fortsatt har mange år på meg. Jeg har hatt en lang, god og innholdsrik karriere. Og i løpet av dette året her så har man fått tid til å tenke og føle på en del ting, så da bare følte jeg at tiden var inne, sier Wold til NRK.

  På spørsmål om koronaåret har hatt noe å si for avgjørelsen, svarer hun både óg.

  – Det har jo sikkert påvirket litt, men samtidig så er det en naturlig del av dette føler jeg. Jeg hadde EM som mål og det skulle egentlig vært i sommer, ikke sant, sier Wold.

  Hun har også 68 aldersbestemte landskamper og har vært en markant skikkelse i norsk kvinnefotball i 15 år. Hun har sju seriemesterskap og fem cuptitler for LSK Kvinner.

  – Jeg har oppnådd mer enn jeg kunne drømme om og er stolt og ydmyk over karrieren min, skriver Wold i innlegg på Twitter og Instagram, der hun først annonserte at hun velger å legge opp.

  Belgium Norway Soccer
  Foto: Francisco Seco / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal