Reagerer på høydehusvedtak: – Juss trumfer helsa til utøverne

Friidrettslege Ove Talsnes reagerer på at lovutvalget i NIF sa nei til at styret kan overprøve idrettstingets vedtak om høydehus. Han ønsker en grundig gjennomgang.

VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar

RISIKOUTSATT: Friidrettslege Ove Talsnes mener utøverne løper en stor risiko da de ikke kan ha høydetrening hjemme i Norge.

Foto: Lise Åserud / NTB

 • Saken er oppdatert. I en tidligere versjon stod det at «den etiske komiteen i Norges idrettsforbund kom med en innstilling om å midlertidig oppheve forbudet mot høydehus». Dette er ikke riktig og denne delen av teksten er fjernet. Det riktige er at komiteen sa nei til å oppheve forbudet og at det ikke var grunn til å gjøre dette på grunn av pandemien.

– Idrettsstyret gir ikke dispensasjon fra forbundet mot bruk av høydehus og kunstig tilførsel av oksygen og andre gasser, sier idrettspresident Berit Kjøll.

Koronavirus

SA NEI: Berit Kjøll meddelte i dag at det ikke blir midlertidig oppheving av forbud mot høydehus.

Foto: Terje Pedersen / NTB

En slik dispensasjon har blitt diskutert fordi pandemien påvirker idrettsutøveres reisevirksomhet sterkt.

Lovutvalget mener likevel ikke smittevern er et godt nok argument for unntak, og at terskelen for å godta en slik dispensasjon er«meget høy».

Det reagerer friidrettslege Ove Talsnes på. Han er en av dem som ønsket et fritak nå, rett og slett på grunn av de utfordringene covid-19 gir.

– Det er en ganske stor risiko for de utøverne som eksponerer seg for sykdom, altså pandemien, vel vitende om at utøvere får plager. Vi har ganske mange eksempler etterhvert på utøvere som sliter veldig mye. De lever av en lungekapasitet som ikke tåler en marginal begrensing, slik et virus som dette kan gi dem, sier Talsnes.

Trekker paralleller med varmerom

Friidrettslegen mener forbudet fratar utøverne en viktig mulighet.

– Spørsmålet er om dette er type idretter og utøvere vi ikke ønsker i toppidretten? Vi fratar de muligheten for å utvikle en ferdighet som er helt nødvendig for å prestere internasjonalt, fortsetter han.

Talsnes forklarer at han har forstått det slik at vedtaket er gitt på et juridisk grunnlag og at det dermed er få medisinske vurderinger lagt til grunn. Det ser han på som positivt.

– De ser poenget i saken, og forstår at dette er en vanskelig problemstilling som krever grundig gjennomgang. Det som er betenkelig er at de juridiske betraktningene trumfer helsa til idrettsutøverne her i Norge, sier han.

En slik sak som dette vil bli tatt opp på idrettstinget igjen i mai. Norges Friidrettsforbund har allerede vedtatt på sitt styremøte onsdag 20. januar at de vil fremme forslaget om å avvikle forbudet.

Talsnes mener det er flere faktorer som nå ligger til grunn siden forrige gang idrettstinget vurderte denne saken.

Han peker på at det har skjedd en teknisk utvikling i det å forbedre en prestasjon, og trekker paralleller både med varmerom og innendørs skihall, som snøhallen i Lørenskog som har gitt vinterutøverne en mulighet for å trene på ski hele året, uavhengig av vind og værforhold.

– Vi bruker varmerom hvor vi kan regulere lufta og luftfuktigheten. Det blir gjort på en kunstig måte, på samme måte som vi gjør med luftrykket i oksygen. Det er en del av det samme problemkomplekset. Det er ikke forskjell på dette, sier Talsnes.

«Nå har idiotene tatt over»

Det at Norge har gjort et eget nasjonalt forbud, forstår friidrettslegen at kan oppfattes som urimelig ovenfor toppidrettsutøverne som må reise ut i verden for å oppnå akkurat det. Han sier at flere synes dette er spesielt ubehagelig midt i den situasjonen verden befinner seg i nå.

Henrik Ingebrigtsen, som er en forkjemper for høydehus i Norge, reagerer sterkt på at forbudet blir opprettholdt.

– Jeg regner med at det ikke er lenge til sunn fornuft og rettferdighet når igjennom. Det har det tydeligvis ikke gjort ennå, skriver Ingebrigtsen i en SMS til NRK.

Impossible Games 2020

NEDTUR: Gjert Ingebrigtsen og hans gutter har vært forkjempere for midlertidig oppheving av høydehusforbudet.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Han har også gitt sin reaksjon på Instagram, der han har tatt en skjermdump av Dagbladets forside, med saken om at forbudet fortsetter. Han bruker lyd fra låten «Idiots Are Taking Over» av bandet NOFX, med følgende tekst fra låten, gjengitt skriftlig:

«It's not the right time to be sober. Now the idiots have taken over.»

Oversatt til norsk: «Det er ikke rett tid for å være edru. Nå har idiotene tatt over.»

Også pappa Gjert Ingebrigtsen har vært engasjert i debatten. Han har sendt sine sønner til Sierra Nevada tidligere i vinter for å trene i høyden.

– Jeg hadde ikke sendt guttene dit nå hvis vi kunne ha benyttet høydetelt hjemme. Det er en risiko vi egentlig ikke ønsker å ta, men vi har ikke noe valg hvis vi skal hevde oss i OL. Der møter vi utøvere som bor halve året i høyden og som i tillegg supplerer med høydetelt på soverommet når de ikke er i høyden, sa Gjert Ingebrigtsen til NRK tidligere i år.

Nasjonalt forbud

Vedtaket har lenge vært omdiskutert. Så sent som i 2015 sa Idrettstinget nei til å oppheve forbudet, som har vart siden 2003 i Norge.

Norge er nemlig et av få land i verden der simulert høyde er forbudt, og mange norske idrettsutøvere har hevdet at de dermed har en ulempe i forhold til utenlandske konkurrenter.

Utøverkomiteen har kommet med ønske om midlertidig oppheving, i tillegg til en ny behandling senere.

De mener at det er flere momenter som taler for en midlertidig dispensasjon. De mener blant annet at helse og sikkerhet, omdømme knyttet til nødvendig reising og presset økonomi i toppidretten bør veie tungt i disse vurderingene.

Siste nytt

 • Granerud har vunnet verdenscupen

  Halvor Egner Granerud er Norges femte vinner av verdenscupen sammenlagt igjennom tidene. Det er klart allerede før sesongslutt, ettersom det kun er tre renn igjen av sesongen og dermed har ingen mulighet til å ta igjen poengsummen til Granerud.

  – Selv om det har sett veldig sannsynlig ut lenge, så var det fortsatt en veldig gledelig beskjed å få. Da jeg fikk beskjeden begynte jeg umiddelbart å gråte, det har vært noen tunge dager nå, men det å endelig få det bekreftet var utrolig godt, sier Granerud i en uttalelse på hopplandslagets Facebook-side.

  Det har vært tøft døgn for Granerud etter at han testet positivt for koronaviruset, og dermed mistet resten av VM. Dermed var det godt at målet for sesongen allerede er nådd.

  – Dette var et umulig mål jeg satte meg etter forrige sesong, så da å klare det føles uvirkelig. Jeg føler meg litt som en hoppversjon av Leicester, selv om det er lettere å snu en person enn et helt lag, forteller Granerud.

  Han legger til at han gleder seg til å løfte kula i Planica og at det blir motivasjon igjennom sykdommen. Renndirektør i FIS, Sandro Pertile, bekrefter at det kun er de tre rennene i Planica som gjenstår av verdenscupsesongen for menn. Raw Air-konkurransen som skulle vært i Norge blir ikke erstattet.

  Halvor Egner Granerud
  Foto: Janek Skarzynski / AFP
 • Ruud klar for spill igjen

  Casper Ruud har leget magestrekken han pådro seg i Australian Open og deltar etter planen i ATP 500-turneringen i Acapulco i Mexico fra 15. mars, melder NTB. Ruud måtte trekke seg i 4. runde av Grand Slam-turneringen i Australia i midten av februar.

  Casper Ruud
  Foto: WILLIAM WEST / AFP
 • Stuan får advarsel

  Kombinertlandslagets sportssjef Ivar Stuan får en advarsel etter at NRK onsdag kunne avsløre at flere ledere og utøvere i det norske laget brøt reglene om bruk av munnbind under VM.

  Renndirektør Ottesen varslet at FIS ville ettergå saken, men forteller til NRK torsdag at Stuan og resten av det norske laget får en advarsel.

  – Vi har hatt en fin dialog med Stuan og fått forklaringen hans. Vi har sett internt at noe desinformasjon har skjedd i området her i mixed sone ved et par anledninger, og derfor har vi valgt å gi Norge en advarsel i denne omgang, sier Ottesen til NRK.

  Han varsler derimot om det skulle skje igjen, så kan det bety strengere straff.

  – Det er en advarsel i dag, men hvis det skjer flere ganger så vil vi sette oss ned og gi kraftige bøter eller at vi drar inn akkreditering.

  FIS tar også selvkritikk.

  – Vi har kanskje ikke vært like klare på alle frivillige eller andre som jobber i og rundt intervjusonen, så regner jeg med at det er strammet inn fra alle hold, avslutter han.

Sendeplan

Kl. Program Kanal