Sjakkverdenen forbløffet over Carlsen-avsløring

CHENNAI/OSLO (NRK.no): Internasjonale sjakkeksperter klarer nesten ikke å forstå at Magnus Carlsen (22) var uten hjelpere i India.

Se Sportsrevy-reportasjen om det unike samarbeidet mellom Jon Ludvig Hammer og Magnus Carlsen.

SE VIDEO: Det var stor gjensynsglede da Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer møtte hverandre etter VM-seieren i India. Til sjakkverdenens store overraskelse var Hammer den eneste sekundanten Carlsen hadde kommunisert med - fra Norge.

Carlsen

Magnus Carlsen ble hedret med pokal, medalje, laubærkrans og sjekkhefte under premieseremonien mandag.

Foto: STRINGER/INDIA / Reuters
Doggers

Her spiller sjakkekspert Peter Doggers (t.v.) og Magnus Carlsen basketball søndag.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det ble lenge spekulert i hvem nordmannen hadde tatt med seg som hjelpere, i sjakkens verden kalt sekundanter, til VM-byen Chennai.

Søndag kunne NRK.no avsløre tallet: Ingen.

– Helt utrolig

For der Viswanathan Anand (43) jobbet lange dager med sine sekundanter på hotellrommet, hadde Carlsen kun kontakt med sekundanten Jon Ludvig Hammer, som kommuniserte via e-post og Skype fra Norge.

– Det er helt utrolig. Jeg kan ikke komme på noen andre som ikke har hatt med seg et lag. Å være her alene, er enestående, sier VM-kommentator Lawrence Trent til NRK.no.

– Han er den mest selvsikre mannen i sjakk. Når han spiller bra, er han ustoppelig, fortsetter han.

Nyheten om at Carlsen var uten sekundanter i Chennai har fått internasjonale medier og sjakkeksperter til å måpe.

«Alle» ville snakke med «langdistanse-hjelperen» Jon Ludvig Hammer mandag. Han kunne ikke avsløre detaljer om planleggingen, og på Twitter skriver sjakkspilleren at han har satt personlig rekord i å si «ingen kommentar».

– Suksessen blir enda mer imponerende

Peter Doggers, sjakkredaktør og mannen bak blant annet Chess Vibes, tok det nesten som en selvfølge at Carlsen hadde sekundanter i India.

– Det er imponerende. Det er unikt i moderne sjakkhistorie. Selv Bobby Fischer (tidligere verdensmester) hadde hjelpere, sier Doggers til NRK.no.

– Det bekrefter at Carlsen ikke er for opptatt av åpningene, mener Doggers.

Tidligere olympisk mester Susan Polgar mener Carlsens «én-manns-show» gjør VM-seieren sensasjonell.

– I mine øyne gjør det hans suksess enda mer imponerende. Det er ærlig talt fantastisk at det er mulig. Det minner meg om Bobby Fischer, som også stolte mye på seg selv. Det fremhever hvor selvsikker og talentfull Magnus er, sier Polgar.

– Og Fischer hadde jo hjelpere i 1972.

– Ja, men nå er tiden annerledes med tanke på datamaskiner. De har i større grad erstattet sekundanter. Det hadde du jo ikke i det hele tatt for femti år siden, påpeker Polgar.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Verdenspressen gikk av skaftet etter at Magnus Carlsen fikk utdelt premien som verdens beste sjakkspiller mandag. Både lokalt politi og Magnus' far måtte stagge fotografene.

SE VIDEO: Her blir Magnus Carlsen jaget av pressen etter å ha mottatt VM-premiene i Chennai mandag.

Skryter av Hammer

Både Polgar og Doggers mener Carlsens VM-spill i hvitt bekrefter at Jon Ludvig Hammer har kommet med viktige bidrag.

– Han kan være stolt over arbeidet han har gjort, sier Doggers, som likevel tror at Carlsen kan bli enda bedre i forberedelsene.

– Men bare hvis han klarer å nyte sjakk som han gjør nå. Jeg tror ikke han er så stor fan av å studere åpninger. Men hvis han finner noen han trener godt med, tror jeg han kan bli enda bedre i åpningsspillet.

NRK.no møtte Magnus Carlsen sammen med det norske pressekorpset etter at nordmannen var ferdig med den kaotiske premieutdelingen mandag.

Her kommenterte han blant annet oppmerksomheten Jon Ludvig Hammer har fått i kjølvannet av VM-seieren.

– Det gir ikke meg noe personlig at han blir hyllet. Men for all del, både Jon Ludvig og mine andre sekundanter har gjort en fantastisk jobb. De har jobbet veldig mye, mer enn jeg har bedt dem om. Det er jeg veldig takknemlig for, sa Carlsen.

Magnus Carlsen har vært skånet for det meste av pressen under ukene i India. Mandag fikk norsk presse endelig en lengre prat med den ferske verdensmesteren i sjakk. Se hele intervjuet her.

SE VIDEO: Magnus Carlsen tok seg god med norsk presse etter den kaotiske premieseremonien. Se hele intervjuet her!

Siste nytt

 • NM-semifinalene trukket

  I semifinalene i NM tar Arna-Bjørnar imot Vålerenga, mens regjerende cupmester LSK Kvinner skal til Trondheim og møte Trondheims-Ørn. De to kampene er ikke endelig berammet, men skal spilles helgen 26. og 27. oktober.

  Fotball: Toppserien VIF-LSK (0-5)
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sjuende strake NM-semi for LSK

  LSK Kvinner slo Kolbotn 3-1 i NM-kvartfinalen etter to scoringer av nysigneringen Emilie Nautnes og ett av Elise Thorsnes. Arna-Bjørnar slo Røa 1-0, Trondheims-Ørn vant 4-2 over Sandviken, og Vålerenga er klare for semifinale med 3-0 mot Avaldsnes.

  Elise Thorsnes
  Foto: David Catry / NTB scanpix
 • Sturridge blir Sørloth-lagkamerat

  Daniel Sturridge blir lagkamerat med Alexander Sørloth i Trabzonspor. Det bekrefter den tyrkiske klubben på Twitter. Den engelske 29-åringen har vært klubbløs siden han ble frigitt av Liverpool i begynnelsen av juni.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal