Forbereder seg på sitt livs smertehelvete

KUUSAMO (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby har gravd dypere i smertekjelleren enn noen gang for å være forberedt til sitt livs tøffeste løp.

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby har kjent ekstra godt på smerten som kommer til å møte ham under femmila i OL.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Johnsrud Sundby fikk en bekreftelse på at han er strålende forberedt til OL-sesongen med sammenlagtseier i minitouren «Ruka Triple» i helga.

Han nøler ikke med å rangere triumfen som en av de deiligste i karriéren.

Men det vil blekne mot et gull i OL.

– 15 kilometer klassisk og stafett, svarer 29-åringen fra Røa om hvilke løp han anser som de viktigste i Sotsji.

– Det tøffeste løpet

Svaret henger nok sammen med seiersmulighetene han gir seg selv. For femmila er løpet han har gått i hodet utallige ganger på trening i sommer og høst.

Han frykter den.

– Det er den jeg mentalt sett forbereder meg mest på. Det er fordi jeg frykter den mest i forhold til fysiske utfordringer, jeg tror det blir det tøffeste løpet jeg har vært borti – noensinne.

– Hvorfor?

– Med tanke på høyden og forventningene som stilles til russiske utøvere der borte. Med tanke på traséen og hvordan den er lagt opp. Avslutningen, de siste fire-fem minuttene av den løypa – det er noe vi ikke kommer til å møte igjen. Det kommer til å være O2-dyr der som ser sitt snitt til endelig å vinne en fellesstart på kapasitet og ikke på spurt. Det er jeg helt nødt til å forberede meg på. Det forbereder jeg meg på ganske mange dager i uka.

Kjenner på smerten

– Hvordan?

– Jeg fikk ikke vært der i fjor, så jeg har brukt mye tid på å se på løypa på nettet. Jeg har studert hvordan avslutningen er, og prøver å oppsøke den typen terreng når jeg kjører hardøkter. Jeg prøver å se for meg hva som kommer til å skje, sier Johnsrud Sundby.

Det handler imidlertid ikke bare om mentale forberedelser. Også fysisk har han tatt grep:

– Jeg har prøvd å grave enda litt dypere på noen økter for å kjenne hvor vondt det kommer til å gjøre.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Martin Johnsrud Sundby var sterkest på oppløpet og vant sin første internasjonale jaktstart. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

SE VIDEO: Martin Johnsrud Sundby er ikke akkurat kjent for spurteegenskapene sine. Derfor var den sterke avslutningen i Kuusamo søndag ekstra imponerende.

Liten gruppe

Martin Johnsrud Sundby har også tenkt mye på løpsutviklingen – og avviser at det blir et samlet felt hele veien. Derimot tror han femmilsavslutninga i Sotsji kan ligne på det som skjedde i Kuusamo søndag, der tre løpere var samlet inn i den siste bakken.

– Jeg tror ikke det blir noen massespurt. Det blir en mindre gruppe, noe à la det vi så i Holmenkollen i år. En gruppe som må holde farta for ikke å bli tatt igjen.

– Jeg ser for meg at det blir fem til sju mann de siste tre kilometerne, og så tre-fire mann det siste minuttet, som er en supertøff stigning inn på stadion, analyserer han.

Det er akkurat der og da det handler om å være den som takler smerten best. Ofte har den personen vært Petter Northug. Det kan fort skje igjen.

Men i Martin Johnsrud Sundbys hode er den personen Martin Johnsrud Sundby.

Siste nytt

 • Molde slapp med skrekken

  Før kveldens returoppgjør mot Servette så det ut til at det skulle bli enkelt for Molde å ta seg videre i serieligaen. Men det skulle bli alt annet enn det.

  Moussa Diallo og Grejohn Kyei sørget for 3-2 sammenlagt og nerver i kampen. Sveitserne klarte imidlertid ikke å sette den tredje scoringen, og dermed slapp Erling Moe og Molde med skrekken.

  Dette betyr at de møter knalltøff motstand i Trabzonspor i neste runde.

  Switzerland Soccer Europa Conference League
  Foto: Martial Trezzini / AP
 • Positive koronatester i United

  Manchester United avlyser treningskamp mot Preston North End etter at flere spillere skal ha testet positivt på koronaviruset. Det bekrefter Preston på sine nettsider.

  De avventer nå svar på PCR-tester for å bekrefte tilfellene.

  United sier at de regner med at resten av sesongoppkjøringen kan gå som normalt. Deres neste kamp er mot Everton om ni dager.

  – Vi beklager forstyrrelsen for Preston og skuffelsen til våre fans, skriver United.

  Manchester United
  Foto: Paul Ellis / AFP
 • RBK herjet – VIF med sterk seier

  Rosenborg fosser videre i serieligaen, mens Vålerenga røk ut med stil. For VIF hadde et «umulig» utgangspunkt da de skulle snu 0-4 mot Gent.

  Men med 2-0-seier på Intility Arena kunne de i det minste gå ut med hodet hevet. Det var Osame Sahraoui og Ivan Näsberg som sikret seieren.

  Rosenborg hadde på sin side full kontroll mot Hafnarfjordur, og vant 4-1 på Lerkendal. Det betyr at de er videre med 6-1 sammenlagt.

  Åge Hareides menn møter slovenske Domzale i neste runde.

  Conference League kvalifisering 2021: Rosenborg - Hafnarfjardar.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal