NRK Meny
Normal

Forbereder seg på sitt livs smertehelvete

KUUSAMO (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby har gravd dypere i smertekjelleren enn noen gang for å være forberedt til sitt livs tøffeste løp.

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby har kjent ekstra godt på smerten som kommer til å møte ham under femmila i OL.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Johnsrud Sundby fikk en bekreftelse på at han er strålende forberedt til OL-sesongen med sammenlagtseier i minitouren «Ruka Triple» i helga.

Han nøler ikke med å rangere triumfen som en av de deiligste i karriéren.

Men det vil blekne mot et gull i OL.

– 15 kilometer klassisk og stafett, svarer 29-åringen fra Røa om hvilke løp han anser som de viktigste i Sotsji.

– Det tøffeste løpet

Svaret henger nok sammen med seiersmulighetene han gir seg selv. For femmila er løpet han har gått i hodet utallige ganger på trening i sommer og høst.

Han frykter den.

– Det er den jeg mentalt sett forbereder meg mest på. Det er fordi jeg frykter den mest i forhold til fysiske utfordringer, jeg tror det blir det tøffeste løpet jeg har vært borti – noensinne.

– Hvorfor?

– Med tanke på høyden og forventningene som stilles til russiske utøvere der borte. Med tanke på traséen og hvordan den er lagt opp. Avslutningen, de siste fire-fem minuttene av den løypa – det er noe vi ikke kommer til å møte igjen. Det kommer til å være O2-dyr der som ser sitt snitt til endelig å vinne en fellesstart på kapasitet og ikke på spurt. Det er jeg helt nødt til å forberede meg på. Det forbereder jeg meg på ganske mange dager i uka.

Kjenner på smerten

– Hvordan?

– Jeg fikk ikke vært der i fjor, så jeg har brukt mye tid på å se på løypa på nettet. Jeg har studert hvordan avslutningen er, og prøver å oppsøke den typen terreng når jeg kjører hardøkter. Jeg prøver å se for meg hva som kommer til å skje, sier Johnsrud Sundby.

Det handler imidlertid ikke bare om mentale forberedelser. Også fysisk har han tatt grep:

– Jeg har prøvd å grave enda litt dypere på noen økter for å kjenne hvor vondt det kommer til å gjøre.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Martin Johnsrud Sundby var sterkest på oppløpet og vant sin første internasjonale jaktstart. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

SE VIDEO: Martin Johnsrud Sundby er ikke akkurat kjent for spurteegenskapene sine. Derfor var den sterke avslutningen i Kuusamo søndag ekstra imponerende.

Liten gruppe

Martin Johnsrud Sundby har også tenkt mye på løpsutviklingen – og avviser at det blir et samlet felt hele veien. Derimot tror han femmilsavslutninga i Sotsji kan ligne på det som skjedde i Kuusamo søndag, der tre løpere var samlet inn i den siste bakken.

– Jeg tror ikke det blir noen massespurt. Det blir en mindre gruppe, noe à la det vi så i Holmenkollen i år. En gruppe som må holde farta for ikke å bli tatt igjen.

– Jeg ser for meg at det blir fem til sju mann de siste tre kilometerne, og så tre-fire mann det siste minuttet, som er en supertøff stigning inn på stadion, analyserer han.

Det er akkurat der og da det handler om å være den som takler smerten best. Ofte har den personen vært Petter Northug. Det kan fort skje igjen.

Men i Martin Johnsrud Sundbys hode er den personen Martin Johnsrud Sundby.

Siste nytt

 • Thelin tråkket over på trening

  Isaac Kiese Thelin måtte avbryte den svenske VM-troppens trening torsdag på grunn av et overtråkk. – Vi vil starte behandlingen med en gang for at det ikke skal bli så farlig, sa pressesjef Staffan Stjerneholm til Aftonbladet, ifølge NTB.

  FBL-WC-2018-MATCH12-SWE-KOR
  Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP
 • LSK Kvinner trakk Vålerenga i cupen

  Serieleder LSK Kvinner får muligheten til å revansjere fjorårets semifinaletap når laget møter Vålerenga i NM-kvartfinalen i august. Arna-Bjørnar møter Røa, serietoer Sandviken møter Trondheims-Ørn, mens tredjeplasserte Klepp møter Kolbotn.

  Video Semifinale kvinner, Røa - LSK
  Foto: Nyhetsspiller
 • Blatter møtte Putin for «småprat»

  Tidligere FIFA-president Sepp Blatter møtte Vladimir Putin i Kreml onsdag. Blatter er i fotball-VM på invitasjon fra Russlands president. – Vi møttes i Kreml for småprat, drinker og litt mat, sier korrupsjonsutestengte Blatter til nyhetsbyrået DPA.

  SOCCER-WORLDCUP/RUSSIA-BLATTER
  Foto: Grigory Dukor / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: Danmark - Australia
Sport i dag
FIFA Fotball-VM 2018: Frankrike - Peru
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Argentina - Kroatia
FIFA Fotball-VM 2018: Argentina - Kroatia