Forbereder seg på sitt livs smertehelvete

KUUSAMO (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby har gravd dypere i smertekjelleren enn noen gang for å være forberedt til sitt livs tøffeste løp.

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby har kjent ekstra godt på smerten som kommer til å møte ham under femmila i OL.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Johnsrud Sundby fikk en bekreftelse på at han er strålende forberedt til OL-sesongen med sammenlagtseier i minitouren «Ruka Triple» i helga.

Han nøler ikke med å rangere triumfen som en av de deiligste i karriéren.

Men det vil blekne mot et gull i OL.

– 15 kilometer klassisk og stafett, svarer 29-åringen fra Røa om hvilke løp han anser som de viktigste i Sotsji.

– Det tøffeste løpet

Svaret henger nok sammen med seiersmulighetene han gir seg selv. For femmila er løpet han har gått i hodet utallige ganger på trening i sommer og høst.

Han frykter den.

– Det er den jeg mentalt sett forbereder meg mest på. Det er fordi jeg frykter den mest i forhold til fysiske utfordringer, jeg tror det blir det tøffeste løpet jeg har vært borti – noensinne.

– Hvorfor?

– Med tanke på høyden og forventningene som stilles til russiske utøvere der borte. Med tanke på traséen og hvordan den er lagt opp. Avslutningen, de siste fire-fem minuttene av den løypa – det er noe vi ikke kommer til å møte igjen. Det kommer til å være O2-dyr der som ser sitt snitt til endelig å vinne en fellesstart på kapasitet og ikke på spurt. Det er jeg helt nødt til å forberede meg på. Det forbereder jeg meg på ganske mange dager i uka.

Kjenner på smerten

– Hvordan?

– Jeg fikk ikke vært der i fjor, så jeg har brukt mye tid på å se på løypa på nettet. Jeg har studert hvordan avslutningen er, og prøver å oppsøke den typen terreng når jeg kjører hardøkter. Jeg prøver å se for meg hva som kommer til å skje, sier Johnsrud Sundby.

Det handler imidlertid ikke bare om mentale forberedelser. Også fysisk har han tatt grep:

– Jeg har prøvd å grave enda litt dypere på noen økter for å kjenne hvor vondt det kommer til å gjøre.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Martin Johnsrud Sundby var sterkest på oppløpet og vant sin første internasjonale jaktstart. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

SE VIDEO: Martin Johnsrud Sundby er ikke akkurat kjent for spurteegenskapene sine. Derfor var den sterke avslutningen i Kuusamo søndag ekstra imponerende.

Liten gruppe

Martin Johnsrud Sundby har også tenkt mye på løpsutviklingen – og avviser at det blir et samlet felt hele veien. Derimot tror han femmilsavslutninga i Sotsji kan ligne på det som skjedde i Kuusamo søndag, der tre løpere var samlet inn i den siste bakken.

– Jeg tror ikke det blir noen massespurt. Det blir en mindre gruppe, noe à la det vi så i Holmenkollen i år. En gruppe som må holde farta for ikke å bli tatt igjen.

– Jeg ser for meg at det blir fem til sju mann de siste tre kilometerne, og så tre-fire mann det siste minuttet, som er en supertøff stigning inn på stadion, analyserer han.

Det er akkurat der og da det handler om å være den som takler smerten best. Ofte har den personen vært Petter Northug. Det kan fort skje igjen.

Men i Martin Johnsrud Sundbys hode er den personen Martin Johnsrud Sundby.

Siste nytt

 • TV 2: Sier nei til Uno-X

  Edvald Boasson Hagen slår ikke til på tilbudet fra det norske Uno-X-laget. Sykkelveteranen forlenger i stedet kontrakten med TotalEnergies, erfarer TV 2.

  Rudsbygdingen har takket nei til å bli en del av Uno-X-satsingen. Det bekrefter lagets sportssjef Jens Haugland.

  – Vi må bare erkjenne at det vi kom opp med, ikke var attraktivt nok for Edvald, sier han til TV 2.

  Tanken var at Boasson Hagen kunne komme inn på laget som en mentor for et ungt mannskap.

  – Vi skulle naturligvis ønske at han kom til oss, men har full respekt for hans valg. Edvald er en legende i norsk sykkel, og det hadde vært spennende å lære litt av alt han har vært med på, sier Haugland.

  TV 2 har kilder på at Boasson Hagen fortsetter oppholdet i franske TotalEnergies. Han kom til laget foran årets sesong.

  – Ingen kommentar, svarer 34-åringen på spørsmål om hvor han sykler i 2022.

  Tour de France - Team Dimension Data News Conference
  Foto: Christian Hartmann / Reuters
 • Bekrefter Anfield-utvidelse

  Liverpool vil fortsette arbeidet med å øke kapasiteten på hjemmebanen Anfield. 7000 ekstra seter skal etter planen stå klart til starten av 2023/24-sesongen.

  Det vil utvide kapasiteten til 61.000. Liverpools administrerende direktør Andy Hughes er glad for at det skjer etter mange års planlegging.

  – Vi trengte sikkerhet for at dette prosjektet skulle gå framover og er nå i posisjon til det. Vi begynte denne reisen i 2014 og er takknemlig overfor alle bidragene som har tatt prosjektet til dette stadiet, sier han.

  Liverpool-fans.
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Ronaldo passerte Messi

  Cristiano Ronaldo topper Forbes' ranking over verdens best betalte fotballspillere. Han jekket stjernerivalen Lionel Messi ned fra førsteplassen.

  Det amerikanske finansmagasinet Forbes lager hvert år en topp-ti-liste over fotballens mest gasjerte spillere.

  Ifølge Forbes tjener Ronaldo 125 millioner dollar (1,08 milliarder kroner) i året etter skiftet fra Juventus til Manchester United. Han inntar tetposisjonen selv om han gikk med på et markant lønnskutt før England-comebacket. 44 prosent av summen utgjør andre inntekter enn spillerlønn.

  Messi er oppført med høyere lønn, men har mindre sponsorutbetalinger enn Ronaldo. Totalt mener Forbes at han nå har en årsinntekt på 110 millioner dollar (953 millioner kroner).

  Argentineren ville fortsatt toppet rangeringen om han kunne spilt videre i Barcelona og håvet inn like mye som før. I august ble han Paris Saint-Germain-spiller for de neste to sesongene.

  Neymar er verdens tredje best betalte fotballspiller.

  World Cup - UEFA Qualifiers - Group A - Portugal v Republic of Ireland
  Foto: Pedro Nunes / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal