NRK Meny
Normal

Forbereder seg på sitt livs smertehelvete

KUUSAMO (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby har gravd dypere i smertekjelleren enn noen gang for å være forberedt til sitt livs tøffeste løp.

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby har kjent ekstra godt på smerten som kommer til å møte ham under femmila i OL.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Johnsrud Sundby fikk en bekreftelse på at han er strålende forberedt til OL-sesongen med sammenlagtseier i minitouren «Ruka Triple» i helga.

Han nøler ikke med å rangere triumfen som en av de deiligste i karriéren.

Men det vil blekne mot et gull i OL.

– 15 kilometer klassisk og stafett, svarer 29-åringen fra Røa om hvilke løp han anser som de viktigste i Sotsji.

– Det tøffeste løpet

Svaret henger nok sammen med seiersmulighetene han gir seg selv. For femmila er løpet han har gått i hodet utallige ganger på trening i sommer og høst.

Han frykter den.

– Det er den jeg mentalt sett forbereder meg mest på. Det er fordi jeg frykter den mest i forhold til fysiske utfordringer, jeg tror det blir det tøffeste løpet jeg har vært borti – noensinne.

– Hvorfor?

– Med tanke på høyden og forventningene som stilles til russiske utøvere der borte. Med tanke på traséen og hvordan den er lagt opp. Avslutningen, de siste fire-fem minuttene av den løypa – det er noe vi ikke kommer til å møte igjen. Det kommer til å være O2-dyr der som ser sitt snitt til endelig å vinne en fellesstart på kapasitet og ikke på spurt. Det er jeg helt nødt til å forberede meg på. Det forbereder jeg meg på ganske mange dager i uka.

Kjenner på smerten

– Hvordan?

– Jeg fikk ikke vært der i fjor, så jeg har brukt mye tid på å se på løypa på nettet. Jeg har studert hvordan avslutningen er, og prøver å oppsøke den typen terreng når jeg kjører hardøkter. Jeg prøver å se for meg hva som kommer til å skje, sier Johnsrud Sundby.

Det handler imidlertid ikke bare om mentale forberedelser. Også fysisk har han tatt grep:

– Jeg har prøvd å grave enda litt dypere på noen økter for å kjenne hvor vondt det kommer til å gjøre.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Martin Johnsrud Sundby var sterkest på oppløpet og vant sin første internasjonale jaktstart. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

SE VIDEO: Martin Johnsrud Sundby er ikke akkurat kjent for spurteegenskapene sine. Derfor var den sterke avslutningen i Kuusamo søndag ekstra imponerende.

Liten gruppe

Martin Johnsrud Sundby har også tenkt mye på løpsutviklingen – og avviser at det blir et samlet felt hele veien. Derimot tror han femmilsavslutninga i Sotsji kan ligne på det som skjedde i Kuusamo søndag, der tre løpere var samlet inn i den siste bakken.

– Jeg tror ikke det blir noen massespurt. Det blir en mindre gruppe, noe à la det vi så i Holmenkollen i år. En gruppe som må holde farta for ikke å bli tatt igjen.

– Jeg ser for meg at det blir fem til sju mann de siste tre kilometerne, og så tre-fire mann det siste minuttet, som er en supertøff stigning inn på stadion, analyserer han.

Det er akkurat der og da det handler om å være den som takler smerten best. Ofte har den personen vært Petter Northug. Det kan fort skje igjen.

Men i Martin Johnsrud Sundbys hode er den personen Martin Johnsrud Sundby.

Siste nytt

 • Northug dropper Planica

  Petter Northug er fortsatt syk og står over verdenscupen i Planica, erfarer Adressa.no

  Dermed ryker siste kvalifiseringemulighet til OL for skikongen, som også måtte stå over NM på Gåsbu med forkjølelse etter Skandinavisk Cup-rennet i svenske Piteå.

  Langrenn, Petter Northug.
  Foto: Frilans / NTB scanpix
 • Balotelli tomålsscorer for Nice

  Mario Balotelli og Nice så lenge ut til å gå seirende ut av tirsdagens seriekamp mot Monaco.

  Balotelli scoret to og så lenge ut til å bli matchvinner, men like før slutt satte Radamel Falcao inn 2–2 for Monaco. Dermed endte kampen med poengdeling.

  Mario Balotelli (Nice) scoret to mål mot Monaco i tirsdagens seriekamp.
  Foto: ERIC GAILLARD / Reuters
 • Leicester enkelt videre i FA-cupen

  Leicester gikk enkelt videre fra FA-cupens 3. runde etter å ha slått nivå-to laget Fleetwood 2–0.

  Rett før pause scoret Kelechi Iheanacho 1–0 før samme mann satte inn Leicesters andre scoringen i det 77. minutt.

  Kelechi Iheanacho scorer sitt andre mål for kvelden i FA-cupens tredje runde.
  Foto: CARL RECINE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal