Hopp til innhold

Forbauset over Klæbos valg: – Får kanskje aldri denne muligheten igjen

GARDERMOEN (NRK): Johannes Høsflot Klæbo hadde muligheten til å ta sitt fjerde OL-gull, men valgte i stedet å reise hjem til Norge. Det forundrer NRKs langrennsekspert.

Fredag kveld landet Johannes Høsflot Klæbo i Norge. Han ble møtt av fans og selfie-jegere da han mellomlandet på Gardermoen fredag kveld, og avviste samtidig at valget om å stå over var feil.

Klæbø ble møtt av fans og selfie-jegere da han mellomlandet på Gardermoen fredag.

Fredag kveld landet Klæbo i Norge, og er hjemme i Trøndelag mens lagkameratene kjemper om femmilsgullet.

– Han kommer nok til å tenke på dette i ettertid, at han kanskje kunne hatt en mulighet her likevel. Jeg tror han kunne preget rennet i høy grad. Han har tre gull, er i kanonform og kunne tatt medalje, sier Fredrik Aukland.

Klæbø ble møtt av fans og selfie-jegere da han mellomlandet på Gardermoen fredag kveld, og avviste samtidig at valget om å stå over var feil.

– Jeg tror ikke jeg kommer til å angre i det hele tatt. Slik jeg ser det gjorde jeg rett i å dra hjem. Jeg kjente at jeg var sliten, og fem mil er langt, og du skal være bra på hugget for å være med å kjempe om seieren. Og da er det «fair» å la noen andre få den muligheten, sier Høsflot Klæbo til NRK før turen gikk videre til Trondheim.

Johannes Høsflot Klæbo hjemkomst etter OL

TILBAKE: Johannes Høsflot Klæbo viser fram en av sine tre gullmedaljer til media da han landet på Gardermoen fredag kveld.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Aukland

NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Fikk ikke sove om nettene

Sist gang det var klassisk fellesstart, var i Falun i 2015, da Petter Northug gravde frem sine siste krefter og tok VM-gull. Et tilsvarende løpsopplegg hadde passet bra for en utøver som Klæbo, særlig i de enkle løypene i Pyeongchang.

– Er han ikke motivert, skal han ikke gå. Men han får kanskje aldri den muligheten igjen, sier Aukland og fortsetter:

– Samtidig må vi sette oss inn i hans situasjon. Hvis han ikke får sove om nettene, er det synd, sier Aukland.

Klæbo følte seg mett av å gå skirenn, og følte seg ikke hundre prosent motivert for å gå løs på en femmil. Før lagsprinten var det enormt med nerver i spill, og på torsdagens pressekonferanse fortalte Klæbo at han fikk en liten utladning etter gull nummer tre.

– Jeg sov dårlig, og kjente at helvete var løs, sa Klæbo.

– Vi må huske på at Johannes er ung og uerfaren. Han har hatt et enormt press på seg, og levert til de grader. Med tre OL-gull medfører det en del tid til medier og annen oppmerksomhet fra det norske folk. Det har vært en stor belastning for ham, påpeker Aukland.

Johannes Høsflot Klæbo

GULL, GULL OG GULL: Johannes Høsflot Klæbo reiste hjem fra Sør-Korea med tung last.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Viktigst denne sesongen

– Kunne han gått på en smell hvis han hadde gått?

– En femmil koster mye, særlig når man er sliten fra før. De fleste er tilbake i slag etter to uker trening. Løperne har trent rundt 1000 timer i året for dette. OL er hvert fjerde år, og er det viktigste denne sesongen, sier Aukland.

Klæbo bekrefter at frykten for å gå på en smell under OL-femmila var en av årsakene til at han droppet konkurransen. Nå vil han heller øve seg på distansen i Holmenkollen i mars.

– Fem mil er fryktelig langt, og vi har hele tida sagt at vi ikke skal bite over for mye. Men det er noe vi har lyst til å gå for i framtida. Men vi får heller gå femmila i Kollen og bruke det som læring, og så får vi heller gå femmila i OL om fire år, kanskje, sier Høsflot Klæbo.

Johannes Høsflot Klæbo hjemkomst etter OL

ETTERTRAKTET: Johannes Høsflot Klæbo ble møtt av fans på Gardermoen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal