Hopp til innhold

Forlot OL-byen mot trenerens vilje: – Han er sint og skuffet

SOTSJI (NRK.no): Norge har ingen reserve på femmila. For da Sjur Røthe (25) ble vraket fra laget, orket han ikke å bli værende i OL-byen.

Sjur Røthe

FORBANNET: Sjur Røthe tok beskjeden om at han ikke får gå søndagens femmil svært tungt. Her fra OL-tremila der han ble nummer 20. I bakgrunnen skimtes Tord Asle Gjerdalen, som fikk den siste femmilsplassen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Fredag morgen ble det klart at Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug, Chris Jespersen og Tord Asle Gjerdalen går søndagens OL-femmil for Norge.

Det betyr at det ikke ble plass for Sjur Røthe, som også ble vraket fra det norske stafettlaget tidligere i lekene.

Reiste mot trenerens vilje

Ifølge landslagstrener Trond Nystad fikk Røthe beskjeden onsdag – og torsdag reiste han hjem til Norge. Landslagstreneren hadde håpet at 25-åringen skulle bli værende i Sotsji som reserve.

Trond Nystad

Landslagstrener Trond Nystad forteller at Røthe forlot Sotsji selv om det var et ønske om at han ble værende som reserve.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det var et ønske om at han skulle bli her. Men han er ikke mentalt forberedt til å være her, og derfor er han ikke her, sier Nystad til NRK.no.

I en sms til NRK.no skriver Røthe selv følgende:

«Skuffa, men har nå fullt fokus på å prestere maks resten av verdenscupsesongen.»

Les også: Hellner har vært syk før femmila - usikker til start

– Veldig skuffet

Røthe har kun fått gå én øvelse i Sotsji - åpningsdistansen 30 km med skibytte. Der endte han på 20.-plass.

Trener Nystad legger ikke skjul på at Røthe tok vrakingen meget tungt.

– Han var veldig skuffet. Han hadde sett fram til dette, det var årets mål. Da han ikke fikk gå, klarte han ikke å holde fokus. Han sa at han gjerne skulle vært her, men i den tilstanden han er nå, kommer han ikke til å være en god reserve. Da var det bedre å dra hjem og nullstille for resten av sesongen, sier Nystad.

Han har full forståelse for Røthes reaksjon – som for øvrig er identisk med det Eldar Rønning gjorde da han ble satt opp som reserve på femmila i Vancouver-OL for fire år siden.

– Det er jobben hans. Når han ikke får sjanse til å utøve jobben sin, skal han være skuffet og sint. Han er en veldig hyggelig person som skjønner hva dette dreier seg om, han vet det er en vanskelig avgjørelse. Han er skuffet og sint fordi han ikke får gå, samtidig viser han respekt for avgjørelser som blir tatt. Det må han leve med og jeg leve med, sier Trond Nystad.

– Litt dårlig

Konsekvensen er altså at Norge til tross for 12 herrelangrennsløpere i troppen kan risikere å ikke stille fullt lag på femmila.

– Det er litt dårlig, selvfølgelig, erkjenner landslagssjef Vidar Løfshus overfor NRK.no.

– Var det greit at han reiste?

– Han var ikke motivert. Om det var riktig å reise, får vi ta etter OL, sier Løfshus.

– Ville dere holdt igjen andre løpere her hvis dere hadde visst dette?

– Nei, vi hadde ikke så mye valg. Didrik var et klart alternativ, men han reiste hjem med sjukdom og er fortsatt sjuk. Finn Hågen Krogh kunne også ha vært et alternativ, men på det tidspunktet han reiste hjem, var han ikke i form til å gå noen femmil her.

– Det samme som skjer nå, skjedde også da Eldar Rønning reiste hjem fra Vancouver. Er det betenkelig at løpere reiser hjem når det fortsatt er en mulighet for at de kan få gå?

– Det har jeg ingen tanker om ennå. Det er et godt spørsmål, sier Vidar Løfshus.

Valgt på tidligere meritter

Nystad forteller at Røthe og Gjerdalen ble vurdert likt på form, men at Gjerdalen ble valgt ut fra tidligere femmilsprestasjoner. Gjerdalen tok bronse på femmila i Oslo-VM i 2011.

– Jeg skjønner Sjur veldig godt. Jeg skulle virkelig ønske at vi hadde fem plasser på denne femmila, sier Tord Asle Gjerdalen, som tok bronse på VM-femmila i Holmenkollen-VM i 2011.

Femmila i Sotsji starter kl 08.00 norsk tid på søndag.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters
  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal