Forlot OL-byen mot trenerens vilje: – Han er sint og skuffet

SOTSJI (NRK.no): Norge har ingen reserve på femmila. For da Sjur Røthe (25) ble vraket fra laget, orket han ikke å bli værende i OL-byen.

Sjur Røthe

FORBANNET: Sjur Røthe tok beskjeden om at han ikke får gå søndagens femmil svært tungt. Her fra OL-tremila der han ble nummer 20. I bakgrunnen skimtes Tord Asle Gjerdalen, som fikk den siste femmilsplassen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Fredag morgen ble det klart at Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug, Chris Jespersen og Tord Asle Gjerdalen går søndagens OL-femmil for Norge.

Det betyr at det ikke ble plass for Sjur Røthe, som også ble vraket fra det norske stafettlaget tidligere i lekene.

Reiste mot trenerens vilje

Ifølge landslagstrener Trond Nystad fikk Røthe beskjeden onsdag – og torsdag reiste han hjem til Norge. Landslagstreneren hadde håpet at 25-åringen skulle bli værende i Sotsji som reserve.

Trond Nystad

Landslagstrener Trond Nystad forteller at Røthe forlot Sotsji selv om det var et ønske om at han ble værende som reserve.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det var et ønske om at han skulle bli her. Men han er ikke mentalt forberedt til å være her, og derfor er han ikke her, sier Nystad til NRK.no.

I en sms til NRK.no skriver Røthe selv følgende:

«Skuffa, men har nå fullt fokus på å prestere maks resten av verdenscupsesongen.»

Les også: Hellner har vært syk før femmila - usikker til start

– Veldig skuffet

Røthe har kun fått gå én øvelse i Sotsji - åpningsdistansen 30 km med skibytte. Der endte han på 20.-plass.

Trener Nystad legger ikke skjul på at Røthe tok vrakingen meget tungt.

– Han var veldig skuffet. Han hadde sett fram til dette, det var årets mål. Da han ikke fikk gå, klarte han ikke å holde fokus. Han sa at han gjerne skulle vært her, men i den tilstanden han er nå, kommer han ikke til å være en god reserve. Da var det bedre å dra hjem og nullstille for resten av sesongen, sier Nystad.

Han har full forståelse for Røthes reaksjon – som for øvrig er identisk med det Eldar Rønning gjorde da han ble satt opp som reserve på femmila i Vancouver-OL for fire år siden.

– Det er jobben hans. Når han ikke får sjanse til å utøve jobben sin, skal han være skuffet og sint. Han er en veldig hyggelig person som skjønner hva dette dreier seg om, han vet det er en vanskelig avgjørelse. Han er skuffet og sint fordi han ikke får gå, samtidig viser han respekt for avgjørelser som blir tatt. Det må han leve med og jeg leve med, sier Trond Nystad.

– Litt dårlig

Konsekvensen er altså at Norge til tross for 12 herrelangrennsløpere i troppen kan risikere å ikke stille fullt lag på femmila.

– Det er litt dårlig, selvfølgelig, erkjenner landslagssjef Vidar Løfshus overfor NRK.no.

– Var det greit at han reiste?

– Han var ikke motivert. Om det var riktig å reise, får vi ta etter OL, sier Løfshus.

– Ville dere holdt igjen andre løpere her hvis dere hadde visst dette?

– Nei, vi hadde ikke så mye valg. Didrik var et klart alternativ, men han reiste hjem med sjukdom og er fortsatt sjuk. Finn Hågen Krogh kunne også ha vært et alternativ, men på det tidspunktet han reiste hjem, var han ikke i form til å gå noen femmil her.

– Det samme som skjer nå, skjedde også da Eldar Rønning reiste hjem fra Vancouver. Er det betenkelig at løpere reiser hjem når det fortsatt er en mulighet for at de kan få gå?

– Det har jeg ingen tanker om ennå. Det er et godt spørsmål, sier Vidar Løfshus.

Valgt på tidligere meritter

Nystad forteller at Røthe og Gjerdalen ble vurdert likt på form, men at Gjerdalen ble valgt ut fra tidligere femmilsprestasjoner. Gjerdalen tok bronse på femmila i Oslo-VM i 2011.

– Jeg skjønner Sjur veldig godt. Jeg skulle virkelig ønske at vi hadde fem plasser på denne femmila, sier Tord Asle Gjerdalen, som tok bronse på VM-femmila i Holmenkollen-VM i 2011.

Femmila i Sotsji starter kl 08.00 norsk tid på søndag.

Siste nytt

 • Dyrhaug kan gå på Beitostølen

  På grunn av skader i både skulder og legg, hadde Niklas Dyrhaug bestemt seg for å droppe både nasjonal åpning på Beitostølen og verdenscupåpninga i Ruka. Etter en test på Beitostølen i dag, kan planenen bli endret.

  – Han forbereder seg som om han skal gå skirenn i helga, så tar vi ei vurdering inn mot fredagens 15-kilometer, sier landslagstrener Eirik Myhr Nosum til NRK.

  Niklas Dyrhaug
  Foto: Anders Skjerdingstad / NRK
 • Costa kan miste Barcelona-kampen

  Atlético Madrid-spissen Diego Costa er satt på sidelinjen med en fotskade. Han risikerer å gå glipp av toppkampen mot Barcelona om halvannen uke. Også kaptein Diego Godin står i fare for å miste kampen grunnet en lårskade.

  Diego Godin og Diego Costa
  Foto: Javier Soriano / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sjakk: Parti 4: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 4
VM sjakk: Parti 4 Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 4: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
Pressekonferanse - sjakk-VM