Hopp til innhold

For noen vil Trondheim være en skandale

CANCUN (NRK): VM-søkerne fra Trondheim har pekt nese til konkurrentene på FIS-kongressen. Likevel vil det være en overraskelse om det blir VM på trøndersk snø i 2021.

Ingvild Farstad, Jørgen Bye Brevik og Maria Strøm Nakstad

AMBASSADØRER: Ingvild Farstad, Jørgen Bye Brevik og Maria Strøm Nakstad har vært sentrale i promoteringen av Trondheims VM-søknad.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Klokka 01.30 natt til fredag, norsk tid, kommer avgjørelsen. Da forteller presidenten i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Gian Franco Kasper, hvem som arrangerer VM på ski, nordiske grener, i 2021.

Beslutningen tas av de 17 herrene i FIS Council, styret i FIS. De skal stemme over tre kandidater: Planica (Slovenia), Oberstdorf (Tyskland) – og Trondheim (Norge).

Denne uka har det vært drevet en intens valgkamp under FIS-kongressen på ei strandstripe i Cancun, Mexico. Og hvis VM-avgjørelsen skal tas ut fra det vi som har vært til stede på kongressen har kunnet observere med egne øyne, går det mot en soleklar seier for Trondheim.

Sjømat og argumenter

VM-delegasjonen har daglig arrangert morgenjoggeturer med avgang klokka 06.00 fra kongresshotellet, ledet an av tidligere langrennsløper Maria Strøm Nakstad.

En rekke skipolitikere fra en rekke land har latt seg rive med av initiativet. Underveis har de fått vite mye om Trondheims konsept – og blitt kjent med den trønderske delegasjonen.

Trøndernes stand har vært den klart mest populære i lobbyen utenfor de mange møtelokalene. Kongressdeltakerne er blitt servert norsk sjømat av ypperste kvalitet, men ikke minst også argumenter. VM-sjef Guri Hetland, skipresident Erik Røste og en rekke andre norske skitopper har prøvd å overbevise så mange som mulig.

De har hatt særdeles god hjelp av de unge VM-ambassadørene Jørgen Bye Brevik, Ingvild Farstad og nevnte Nakstad. Disse tre tok seg også av den offisielle presentasjonen av Trondheim-søknaden for grenkomiteene onsdag ettermiddag.

Sjømat

LOKKEMAT: Kongressdeltakerne har fått servert sjømat av særdeles høy klasse på Trondheim-standen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Visjonær søknad

Trondheims presentasjon skiller seg også vesentlig fra konkurrentenes. Der Planica og Oberstdorf snakker spesifikt om hvor fantastisk VM blir akkurat der, har Trondheim valgt et større perspektiv.

De har snakket om utvikling av bærekraftig snøproduksjon og kunnskapsdeling over landegrenser. Trondheim-søknaden framstår rett og slett som vesentlig mer visjonær og framtidsrettet enn de andre.

Kort oppsummert – i Cancun har Trondheim vært i en egen klasse blant søkerne.

Så er de store spørsmålene:

Hvor godt har Trondheim-delegasjonen lyktes i den delen av jobben vi observatører ikke har tatt del i, de mer lukkede møtene med maktmenneskene i FIS?

Og hvor mye betyr egentlig det som har skjedd på selve kongressen denne uka?

Man kan til og med spørre: Hvor viktig er det i det hele tatt å ha den beste søknaden og det beste konseptet?

Tildelingen av store mesterskap handler om mye, og kanskje særlig hva som er best for utviklingen av skisporten. Og det er opplest og vedtatt at å beholde Tyskland som en mektig nasjon i nordisk skisport er helt avgjørende – av økonomiske årsaker.

OPPLOEP

FOLKEFEST: Her sikrer Thomas Alsgaard norsk VM-gull i stafett i Granåsen. Mesterskapet i 1997 er tidenes folkefest i et ski-VM.

Foto: RUNE PETTER NESS / NTB scanpix

Vil ha et mektig Tyskland

Tyskland er det største TV-markedet i Europa. Det er også i Tyskland de største sponsorene, og ikke minst potensielle sponsorer, finnes.

I hopp er Tyskland en stormakt. Det samme er de i kombinert. Det er slik FIS ønsker at det skal være. For å beholde den posisjonen, trenger de kanskje et VM.

I langrenn er Tyskland i ferd med å bli marginalisert. Det er kanskje den aller største utfordringen for langrenn akkurat nå. Stadig færre renn sendes direkte.

Det er ingen hemmelighet at sterke krefter i FIS sentralt ønsker seg et VM i Tyskland. Det er vanskelig å få dem til å si det rett ut i intervjuer. Utad legger de seg på en diplomatisk linje.

Men når man snakker mer uformelt med sentrale personer på kongressen, skinner det tydelig igjennom: Det finnes dem som synes det vil være en skandale om Tyskland ikke får mesterskapet denne gangen.

For får Oberstdorf nei nå, kan det være kroken på døra for en god stund. Dette er femte gang på rad Oberstdorf søker. Det var en aldri så liten bombe da de ble slått på målstreken av Seefeld i kampen om VM i 2019, og tyskernes tålmodighet kan ha en grense.

VM-komiteen

KOMMANDOSENTRALEN: Fra Guri Hetland hotellrom har VM-kampanjen i Cancun vært organisert. Fra venstre ordfører Rita Ottervik, ambassadør Jørgen Bye Brevik, ambassadør Maria Strøm Nakstad, VM-sjef Guri Hetland, kampanjerådgiver Lasse Berre og rådmann i Trondheim, Morten Wolden (skjult).

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Går for seier

Til sammenligning søker Trondheim for første gang. At en førstegangssøker får et VM, vil i seg selv være oppsiktsvekkende.

At Norge hadde VM i 2011 (Holmenkollen), mens Tyskland sist hadde mesterskapet i 2005 (Oberstdorf), taler heller ikke til Trondheims fordel denne gangen.

Så selv om alle vet at et norsk VM vil bli både en sportslig suksess og en folkefest, all erfaring tilsier jo det, er det mye som tyder på at søkerkomiteen må brette opp ermene og gyve løs på en ny kampanje fram mot 2023. Det kommer de også til å gjøre, om det skulle bli utfallet.

Men først skal det altså stemmes. Og da NRK torsdag formiddag var innom «kommandosentralen» for Trondheim 2021, Guri Hetlands rom på hotell Gran Fiesta Americana Coral Beach torsdag formiddag, var ikke nederlag et alternativ.

Litt etter klokka halv to i natt vet vi hva «the desicion is».

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP
  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal