NRK Meny
Normal

For noen vil Trondheim være en skandale

CANCUN (NRK): VM-søkerne fra Trondheim har pekt nese til konkurrentene på FIS-kongressen. Likevel vil det være en overraskelse om det blir VM på trøndersk snø i 2021.

Ingvild Farstad, Jørgen Bye Brevik og Maria Strøm Nakstad

AMBASSADØRER: Ingvild Farstad, Jørgen Bye Brevik og Maria Strøm Nakstad har vært sentrale i promoteringen av Trondheims VM-søknad.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Klokka 01.30 natt til fredag, norsk tid, kommer avgjørelsen. Da forteller presidenten i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Gian Franco Kasper, hvem som arrangerer VM på ski, nordiske grener, i 2021.

Beslutningen tas av de 17 herrene i FIS Council, styret i FIS. De skal stemme over tre kandidater: Planica (Slovenia), Oberstdorf (Tyskland) – og Trondheim (Norge).

Denne uka har det vært drevet en intens valgkamp under FIS-kongressen på ei strandstripe i Cancun, Mexico. Og hvis VM-avgjørelsen skal tas ut fra det vi som har vært til stede på kongressen har kunnet observere med egne øyne, går det mot en soleklar seier for Trondheim.

Sjømat og argumenter

VM-delegasjonen har daglig arrangert morgenjoggeturer med avgang klokka 06.00 fra kongresshotellet, ledet an av tidligere langrennsløper Maria Strøm Nakstad.

En rekke skipolitikere fra en rekke land har latt seg rive med av initiativet. Underveis har de fått vite mye om Trondheims konsept – og blitt kjent med den trønderske delegasjonen.

Trøndernes stand har vært den klart mest populære i lobbyen utenfor de mange møtelokalene. Kongressdeltakerne er blitt servert norsk sjømat av ypperste kvalitet, men ikke minst også argumenter. VM-sjef Guri Hetland, skipresident Erik Røste og en rekke andre norske skitopper har prøvd å overbevise så mange som mulig.

De har hatt særdeles god hjelp av de unge VM-ambassadørene Jørgen Bye Brevik, Ingvild Farstad og nevnte Nakstad. Disse tre tok seg også av den offisielle presentasjonen av Trondheim-søknaden for grenkomiteene onsdag ettermiddag.

Sjømat

LOKKEMAT: Kongressdeltakerne har fått servert sjømat av særdeles høy klasse på Trondheim-standen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Visjonær søknad

Trondheims presentasjon skiller seg også vesentlig fra konkurrentenes. Der Planica og Oberstdorf snakker spesifikt om hvor fantastisk VM blir akkurat der, har Trondheim valgt et større perspektiv.

De har snakket om utvikling av bærekraftig snøproduksjon og kunnskapsdeling over landegrenser. Trondheim-søknaden framstår rett og slett som vesentlig mer visjonær og framtidsrettet enn de andre.

Kort oppsummert – i Cancun har Trondheim vært i en egen klasse blant søkerne.

Så er de store spørsmålene:

Hvor godt har Trondheim-delegasjonen lyktes i den delen av jobben vi observatører ikke har tatt del i, de mer lukkede møtene med maktmenneskene i FIS?

Og hvor mye betyr egentlig det som har skjedd på selve kongressen denne uka?

Man kan til og med spørre: Hvor viktig er det i det hele tatt å ha den beste søknaden og det beste konseptet?

Tildelingen av store mesterskap handler om mye, og kanskje særlig hva som er best for utviklingen av skisporten. Og det er opplest og vedtatt at å beholde Tyskland som en mektig nasjon i nordisk skisport er helt avgjørende – av økonomiske årsaker.

OPPLOEP

FOLKEFEST: Her sikrer Thomas Alsgaard norsk VM-gull i stafett i Granåsen. Mesterskapet i 1997 er tidenes folkefest i et ski-VM.

Foto: RUNE PETTER NESS / NTB scanpix

Vil ha et mektig Tyskland

Tyskland er det største TV-markedet i Europa. Det er også i Tyskland de største sponsorene, og ikke minst potensielle sponsorer, finnes.

I hopp er Tyskland en stormakt. Det samme er de i kombinert. Det er slik FIS ønsker at det skal være. For å beholde den posisjonen, trenger de kanskje et VM.

I langrenn er Tyskland i ferd med å bli marginalisert. Det er kanskje den aller største utfordringen for langrenn akkurat nå. Stadig færre renn sendes direkte.

Det er ingen hemmelighet at sterke krefter i FIS sentralt ønsker seg et VM i Tyskland. Det er vanskelig å få dem til å si det rett ut i intervjuer. Utad legger de seg på en diplomatisk linje.

Men når man snakker mer uformelt med sentrale personer på kongressen, skinner det tydelig igjennom: Det finnes dem som synes det vil være en skandale om Tyskland ikke får mesterskapet denne gangen.

For får Oberstdorf nei nå, kan det være kroken på døra for en god stund. Dette er femte gang på rad Oberstdorf søker. Det var en aldri så liten bombe da de ble slått på målstreken av Seefeld i kampen om VM i 2019, og tyskernes tålmodighet kan ha en grense.

VM-komiteen

KOMMANDOSENTRALEN: Fra Guri Hetland hotellrom har VM-kampanjen i Cancun vært organisert. Fra venstre ordfører Rita Ottervik, ambassadør Jørgen Bye Brevik, ambassadør Maria Strøm Nakstad, VM-sjef Guri Hetland, kampanjerådgiver Lasse Berre og rådmann i Trondheim, Morten Wolden (skjult).

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Går for seier

Til sammenligning søker Trondheim for første gang. At en førstegangssøker får et VM, vil i seg selv være oppsiktsvekkende.

At Norge hadde VM i 2011 (Holmenkollen), mens Tyskland sist hadde mesterskapet i 2005 (Oberstdorf), taler heller ikke til Trondheims fordel denne gangen.

Så selv om alle vet at et norsk VM vil bli både en sportslig suksess og en folkefest, all erfaring tilsier jo det, er det mye som tyder på at søkerkomiteen må brette opp ermene og gyve løs på en ny kampanje fram mot 2023. Det kommer de også til å gjøre, om det skulle bli utfallet.

Men først skal det altså stemmes. Og da NRK torsdag formiddag var innom «kommandosentralen» for Trondheim 2021, Guri Hetlands rom på hotell Gran Fiesta Americana Coral Beach torsdag formiddag, var ikke nederlag et alternativ.

Litt etter klokka halv to i natt vet vi hva «the desicion is».

Siste nytt

 • Skarpnord falt av i Australia

  Marianne Skarpnord trengte 78 slag på lørdagens runde på europatouren golf i Bonville i Australia og falt til 40.-plass.

  Skarpnord var på 12.-plass etter runder på 73 og 70 slag de to første dagene, men fikk problemer og er beste norske etter at Tonje Daffinrud spilte seg opp med en 72-runde.

  skarp
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Sverige tapte curlingfinalen

  USA slo Sverige 10-7 i curlingfinalen for menn. I sju omganger var det helt jevnt, og det stod 5-5 før omgang 8. Der vant USA hele 5-0, og da Sverige bare maktet to poeng i niende omgang, gav de opp.

  USA åpnet turneringen med fire tap på de seks første kampene, inkludert 4-10 mot finalemotstander Sverige.

  Niklas Edin
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Bergrem falt fra OL-medalje

  Torgeir Bergrem (26) var best av alle i finalen i snøbrett Big Air i sitt første run, men etter fall i både sitt andre- og tredje run, ble det ingen topplassering for mannen fra Harstad. Sebastian Toutant fra Canada vant OL-gullet.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Big Air menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Skøyter fellesstart
OL i Pyeongchang
OL-magasin
4-4-2 med Schau og Aune
Høydepunkter fra dagen
4-4-2 med Schau og Aune
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang
OL-magasin