Her spurter Northug - med Bjørgens sprintstaver

– Ja, jeg merket at stavene var litt korte å spurte med, sa Petter Northug til sin servicemann etter jaktstarten i Kuusamo søndag.

Petter Northug brukte stavene til Marit Bjørgen under verdenscuprennet i finske Kusamo i går.
En slik feil skal ikke skje, sier landslagssjefen.

VIDEO: Petter Northug brukte Marit Bjørgens staver ved en feiltakelse.

Det viste seg nemlig at Northug hadde fått feil staver. Mange forundret seg over at skiesset, som la i vei med en klar ledelse, ble tatt igjen og bare med en enorm kraftanstrengelse klarte å holde unna på de siste meterne .

– Det var det verste løpet i karrieren min, sa en totalt utkjørt Northug etter jaktstarten.

Forklaringen var at han i farten hadde fått feil staver. I stedet for sine egne godt tilpassede konkurransestaver, hadde han fått Marit Bjørgens sprintstaver.

De var fem centimeter kortere.

Fikk Bjørgens sprintstaver

– Petter hadde vært ute og varmet opp. Han er ganske bevisst på at han ikke bruker konkurransestavene sine til oppvarming, han har et eget oppvarmingspar.

– Da han løp inn i bussen for å hente sine konkurransestaver, tok han feil. Han tok i farten Marit Bjørgens sprintstaver, som sto der han trodde hans egne klassiskstaver sto, sier landslagstrener Vidar Løfshus til NRK.

– Hvilke konsekvenser fikk dette?

– Han led teknisk under hele løpet, og kanskje spesielt i spurten da han ikke fikk gjennomført stavtakene sine godt nok. Han fikk ikke nok kraft ut av stavtakene, sier Løfshus.

Nye staver og ny merking

De norske langrennsløperne hadde fått nye staver som var merket litt annerledes enn de gamle. Marit Bjørgen og Petter Northug har dessuten samme smører, slik at stavene deres sto noenlunde på samme sted i bussen. Løfshus sier det var grunnen til glippen.

– Det var et uhell, en glipp som ikke skal skje. Dette var ikke godt nok, sier Løfshus.

– Tror du Petter hadde vært like sliten etter målgang om han hadde brukt sine egne staver?

– Det blir bare spekulasjoner. Men det er helt sikkert at det gikk ut over teknikken hans under hele løpet. Da blir det litt mer slitasje hele veien. Derfor ble han nok litt mer sliten enn han burde ha vært, og han tapte noen tideler på hvert stavtak. Det ble derfor også en del tidstap av det til slutt, sier Løfshus.

– Hvordan merket han det selv?

– Han merket det jo på at han ikke kom høyt nok i stavtaket, og fikk derfor ikke nok kraft i stakingen, sier Vidar Løfshus.

Han forteller også at Marit Bjørgen pustet meget lettet ut da Northug klarte å holde unna og gå først i mål.

– Hun følte seg visstnok litt medskyldig. Men det gikk jo bra til slutt uansett, smiler Løfshus.

Ikke sine egne ski heller

Northug brukte ikke sine egne ski heller på jaktstarten i Kuusamo. Men det er mer normalt, sier Løfshus.

– Vi har en prosedyre som går ut på at de beste løperne skal ha de beste skiene. Derfor prøver vi forskjellig preparering, og vi gir de beste løperne de skiene vi mener er best der og da.

Løfshus sier at hendelsen med stavene var en liten vekker.

– Jeg tror nok at både Petter og vi andre vil følge litt bedre med neste gang, og sørge for at de rette stavene står på rett plass.

Petter Northug måtte helt ned i kjelleren for å sikre seieren på 15 kilometeren i Kuusamo. Se spurten her!

VIDEO: Petter Northug måtte ta seg helt ut for å vinne søndag.

Siste nytt

 • Ronaldo slipper siktelse

  Cristiano Ronaldo blir ikke siktet etter å ha blitt anklaget for voldtekt, bekrefter statsadvokaten i Clark County på Twitter. Ronaldo har vært under etterforskning etter at amerikanske Kathryn Mayorga hevder hun ble voldtatt av Ronaldo i 2009, men saken droppes på grunn av manglende bevis.

  VM fotball 2018, Portugal - Marokko.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Drømmedebut for Svendsen

  Sander Svendsen scoret to mål i sin første kamp i dansk fotball da hans Odense vant 4-1 over Lyngby mandag kveld. 21-åringen var lånt ut til Odd første halvdel av 2019, før han altså ble solgt til Odense.

  Eliteserien fotball 2019: Odd - Ranheim (1-0).
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
 • Norge ute av EM

  Norge måtte vinne mot Frankrike for å gå videre i U19-EM, men med 3-3 røk Norge ut. Emilie Bragstad reduserte to ganger for Norge, men 15 før slutt satte Melvine Malard inn 3-2. Sara Iren Lindbak Hørte headet inn 3-3 like før slutt, men det var ikke nok for avansement.

Sendeplan

Kl. Program Kanal