Football Leaks: – UEFA hjalp PSG og Manchester City å jukse

UEFA hjalp Paris Saint-Germain og Manchester City å omgå forbundets eget reglement for økonomisk fair play (FFP), ifølge en Football Leaks-gransking.

Neymar

DYR: PSG skal ha fått hjelp av Gianni Infantino til å omgå økonomisk fair play-reglene UEFA har innført, og som trådte i kraft i 2012.

Foto: Regis Duvignau / Reuters

Flere enn 70 millioner lekkede dokumenter er gjennom åtte måneder analysert av 80 journalister i samarbeidende europeiske mediebedrifter, deriblant VG. Resultatet er ifølge Football Leaks at UEFA med viten og vilje hjalp klubbene å dekke over sine egne regelbrudd. Dette skal ha blitt gjort av «politiske årsaker», og sentral var nåværende FIFA-president Gianni Infantino.

De to klubbene har styrtrike eiere i henholdsvis Qatar og Abu Dhabi. Begge klubber har unngått de strengeste straffene for brudd på FFP-reglementet, som utelukkelse fra mesterligaen, og det selv om de ifølge granskingen har brukt «forbudte midler» fra oljestatene til å blåse opp budsjettene sine.

Football Leaks hevder at eierne i Qatar og Abu Dhabi til sammen har sprøytet 4,5 milliarder euro (43 milliarder kroner) inn i de to klubbene i løpet av de sju siste årene. Av den summen skal 2,7 milliarder euro ha tilfalt Manchester City, delvis kamuflert som overrapportert verdi av sponsoravtaler.

UEFA-reglene foreskriver at klubber ikke får bruke mer penger enn de tjener, og legger strenge grenser for hvor stort underskudd en klubb kan ha over en treårsperiode.

Infantino forhandlet

Både PSG og Manchester City ble i mai 2014 bøtelagt av UEFA for brudd på FFP-reglementet, men ifølge det franske nettstedet Mediapart, som har deltatt i granskingen, forhandlet daværende UEFA-generalsekretær Gianni Infantino (i dag FIFA-president) fram en avtale med Manchester City bak ryggen på utvalget som har ansvar for håndhevelse av FFP.

Gianni Infantino

FIFA-president: Daværende generalsekretær i UEFA, Infantino, skal ha gitt råd om hvordan PSG og Manchester City kunne unngå utestengelse fra Mesterligaen.

Foto: Alexander Nemenov / AFP

E-poster sendt fra Infantino til City-styreleder Khaldoon Al Mubarak hadde Nicolas Sarkozy i kopifeltet. Frankrikes tidligere president er en kjent PSG-tilhenger som angivelig hjalp Citys eiere å omgå FFP-reglene.

Paris Saint-Germain har vært under etterforskning for sine rådyre spillerkjøp, deriblant rekordkjøpet av Neymar fra Barcelona for verdensrekordsummen 222 millioner euro.

Vilt sprik i verdien

Klubben viser til svært lukrative sponsoravtaler med Qatars nasjonalbank og med landets turistbyrå. Med turistbyrået har klubben en femårsavtale verdsatt til over en milliard euro (omtrent 10 milliarder kroner).

To uavhengige revisjonsfirmaer har anslått den virkelige verdien av kontrakten til henholdsvis 123.000 euro i året og 2,8 millioner euro i året.

Manchester City ble av Mediapart bedt om en kommentar til avsløringene.

– Forsøket på å skade klubbens rykte er organisert og åpenbart, lød svaret.

PSG sier i en uttalelse at klubben «alltid har søkt å etterleve gjeldende lover og regler, og på det sterkeste benekter påstandene publisert av Mediapart».

Siste nytt

 • Slet seg til seier i åpningskampen

  Anders Mol og Christian Sørum fikk store problemer mot Chris McHugh og Damien Schumann fra Australia.

  Kampen endte 21-18, 18-21 og 15-13.

  Norge kom til OL som en av de store favorittene, og begynte også bra i sin første kamp i gruppespillet. Duoen vant det første settet mot Australia.

  I det andre settet fikk imidlertid Mol og Sørum store problemer mot et lag som viste overraskende lite respekt for verdensenerne. Spesielt Chris McHugh skapte problemer for nordmennene.

  På et tidspunkt ledet australierne hele 11-3.

  Den norske duoen kjempet seg tilbake, men Australia vant til slutt det andre settet 21-18. Dermed gikk kampen til et tredje og avgjørende sett.

  Det siste settet ble svært jevnt. De to lagene fulgte hverandre hele tiden, men Norge avgjorde til slutt og vant sin første kamp i OL.

  – Det var utrolig deilig å dra det i land til slutt. Det var tungt og de presset oss hardt i dag, sier Anders Mol til NRK.

  – Jeg visste at de kunne spille god volleyball, men vi har ikke sett dem på lenge. De spiller en utradisjonell form for volleyball. Dessuten server de utrolig tøft, kommenterer Sørum.

  – Det er en boost å krige så hardt og så få igjen for det. Vi står igjen med en seier, og det er det aller viktigste.

  Mol og Sørum møter spanske Pablo Herrera og Adrian Gavira i sin neste kamp mandag. Onsdag avsluttes det innledende spillet mot russerne Konstantin Semenov og Ilja Lesjukov.

  – Det er et vanskelig lag å spille mot, og det visste vi, sier trener Kåre Mol til NRK.

  Anders Mol og Christian Sørum
  Foto: Angela Weiss / AFP
 • Johansen signerte med QPR

  Stefan Johansen (30) blir værende i Queens Park Rangers på permanent basis. Klubben har kjøpt ham ut av kontrakten med Fulham.

  Det får NTB bekreftet lørdag ettermiddag. Johansen skal ha skrevet under på en treårsavtale med London-klubben.

  Dermed fortsetter nordmannen karrieren i den engelske mesterskapsserien. Han var utlånt til nettopp QPR siste halvdel av forrige sesong.

  – Det kjennes veldig bra å kunne fortsette i QPR etter et fint låneopphold i vår. Jeg var fornøyd med vårsesongen for min egen del også, så jeg gleder meg veldig til fortsettelsen med QPR, sier Johansen. (NTB)

  Stefan Johansen
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Vukicevic under norgesrekorden

  Vladimir Vukicevic kom ikke til OL, men viste superform i italienske Sestriere lørdag. Med 13,43 løp han sin raskeste 110 meter hekk noen gang. En medvind på 2,2 m/s gjør at tiden ikke blir tellende som norsk rekord. Vukicevic satte den norske rekorden på 13,49 tidligere i sommer.

  Vladimir Vukicevic
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal