Hushovd slo Boasson Hagen i spurten

Nok en fantastisk, norsk dag i Tour de France med seier til Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen på andreplass.

Hushovd

Thor Hushovd tok sin andre ettappeseier i årets Tour de France-ritt da han spurtslo Edvald Boasson Hagen tirsdag.

Foto: Laurent Cipriani / Ap

Dagens etappe er i gang - trykk F5 for siste oppdatering.

De to nordmennene gikk i brudd etter omtrent 90 km av dagens etappe, sammen med åtte andre ryttere. Opp Col de Manse fikk Hesjedal et forsprang, men nordmennene innhentet ham og det var mellom disse tre kampen om etappeseieren stod.

I spurten var Hushovd sterkest, mens Boasson Hagen tok andreplassen.

Les mer om dagens etappe her: Dobbelt norsk på ellevill etappe

Slik var etappen:

16.49: Schleck-brødrene taper sekunder til Contador i kampen om den gule trøya, mens Evans øker sin ledelse til spanjolen.

16.47: Evans er på vei mot mål. Han har kjørt fra Contador og Sanchez mot slutten, og tar viktige sekunder i kampen om den gule trøya.

16.44: Hushovd går, Boasson Hagen prøver å tette, men Hushovd er for sterk og vinner. Boasson Hagen blir nummer to. Dobbelt norsk på den 16. etappen av Tour de France!

16.43: Hesjedal leder ann, Boasson Hagen nummer to, med Hushovd på hjul.

16.42: Hesjedal er i front nå, 1,2 km igjen.

16.41: Boasson Hagen prøver et rykk, men klarer ikke å dra ifra i første omgang.

16.40: De tre i tet er fortsatt samlet, men Hushovd prøver et angrep. Boasson Hagen klarer å tette, Hesjedal har større problemer med å tette luka.

16.39: Nå er det Evans som angriper Contador, men spanjolen ser ut til å henge greit på foreløpig.

16.37: Hesjedal drar på, og Boasson Hagen må tette luka. Hushovd ligger på hjulet til sin landsmann.

16.36: Contador, Sanchez og Evans har altså kommet seg et stykke foran hovedfeltet - ingen differanser er oppgitt foreløpig.

16.35: De to nordmennene har tatt igjen Hesjedal. Dette blir en spennende innspurt!

16.33: Contador, Sanchez og Evans har kommet seg løs fra de andre sammelagtfavorittene. Schleck-brødrene klarer ikke å henge med, det gjør heller ikke sammenlagtleder Voeckler.

16.32: Hushovd og Boasson Hagen er bare 13 sekunder bak Hesjedal over toppen. Nordmennene er med i kampen om etappeseier.

16.30: Contador prøver virkelig sitt ytterste for å dra fra de andre sammenlagtkanonene nå, hardt kjør.

16.30. Hesjedal er alene i teten nå, mens Boasson Hagen og Hushovd jager.

12.28: Hesjedal og Ignatyev er fortsatt i teten, mens Boasson Hagen og Hushovd er de to nærmest lederne.

16.26: Schleck-brødrene var også med i innhentingen av Contador. A. Schleck prøver et rykk, men kommer seg ikke løs.

16.25: Contador prøver å rykke fra hovedfeltet opp fjellet. Cancellara innhenter ham.

16.24: Hesjedal har kommet opp i ryggen til Ignatyev. To ryttere har falt etter

16.20: Avstanden frem til Ignatyev er foreløpig ikke dramatisk for nordmennene. Hushovd har tidligere i årets ritt vist sine ferdigheter i utforkjøring, og etter dagens stigning venter nesten en mil med utfor frem til målgang.

16.18: Ignatyev ligger fem sekunder foran Devenyns, mens det er 21 sekunder ned til de sju andre i bruddet. Hovedfeltet er 5.58 etter, der BMC leder ann. Seks km igjen til toppen for utbryterne.

16.16: Perez Lezaung og Devenyns forsøker å ta igjen Ignatyev.

16.16: Ignatyev har rykket fra de andre utbryterne, og er for øyeblikket 10 sekunder foran.

16.12: Utbryterne er i gang med stigningen. Det blir spennende å se hva slags taktikk Hushovd og Hesjedal, som er lagkamerater i Garmin-Cervelo, vil bruke de neste kilometrene. Martin trekker utbryterne for øyeblikket, de to nordmennene har lagt seg bakerst i gruppen.

16.02: Det har gått relativt fort på dagens etappe. Gjennomsnittshastigheten har vært på 43,2 km/t. Ventet målang er ca kl. 17.00, kanskje noe tidligere for utbryterne.

16.00: Utbrytergruppa nærmer seg starten på andrekategoristigningen. Rytterne skal 1268 m.o.h på Col de Manse, og stigninen er beregnet til å være 9,5 km.

15.51: Rytterne har tilbakelagt 130 km. Gyselig vær for rytterne for øyeblikket. Regnet pøser ned.

15.43: Dagens innlagte spurt er passert. Devenyns tok 20 poeng, Roy 17 poeng og Martin tok 15 poeng. Hushovd ble fjerdemann og tok 13 poeng, mens Boasson Hagen kom passerte den innlagte spurten sist av de ti utbryterne og tok 6 poeng.

15.41: Forspranget har økt stadig noen sekunder, 6.11 tilbake til hovedfeltet nå.

15.37: De ti i brudd øker stadig sin ledelse. Nå er avstanden til hovedfeltet 5.53 min. Tre ryttere har tråkket fra hovedfeltet og tatt opp jakten på utrbrytergruppen, de er 2 min etter.

15.32: Utbryterne er 4.22 foran hovedfeltet.

15.30: Sammen med Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen er følgende åtte ryttere i bruddet: Alan Perez Lezaun (Euskaltel), Ryder Hesjedal (Garmin-Vercvelo), Andriy Grivko (Astana), Dries Devenyns (Quickstep), Jeremy Roy (FDJ), Tony Martin (HTC), Mikhail Ignatyev (Katusha) og Marco Marcato (Vacansoleil).

15.22: De ti rytterne i bruddet har opparbeidet et forsprang på 1.05 til hovedfeltet.

15.15: I motsetning til alle bruddforsøkene tidligere på dagens etappe, ser det ut til at bruddet med Boasson Hagen og Hushovd skal klare å rive seg skikkelig løs fra hovedfeltet.

15.09: Etter 90 km prøver 14 ryttere å gå i brudd, Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen er blant dem.

15.05: Ved 87 km er de 12 innhentet. Hushovd ligger fremst i hovedfeltet, i det regndråpene begynner å falle.

15.00: 12 ryttere forsøker å gå i brudd, men de har ikke klart å opparbeide seg noe voldsomt forsprang foreløpig. Avstanden ned til hovedfeltet er 12 sekunder.

14.30: Ved 64 km var det 14 ryttere som har tråkket ifra hovedfeltet, men bare en km senere er alle 14 innhentet.

14.20: Det har vært mange bruddforsøk så langt under dagens etappe, men ingen har evnet å rive seg løs fra hovedfeltet foreløpig. 94 km gjenstår av dagens etappe.

13.50: Dries Devenyns, rytter for Quickstep, forsøker å gå i brudd. Han ligger for øyeblikket 10 sekunder foran hovedfeltet.

13.30: 15 km av dagens etappe er tilbakelagt, og alle rytterne er fortsatt samlet i hovedfeltet. Fire ryttere har forsøkt å gå i brudd, men har ennå ikke lyktes helt.

13.13: Dagens etappe er i gang - to minutter før skjemaet. I det rytterne går i gang med den siste uka av Tour de France, er det 170 syklister igjen. Etter spurtetappen søndag, hadde rytterne hviledag i går. Dagens etappe er 162,5 km lang. Den inneholder en andrekategoristigning, og veien ned mot mål er fryktet av den danske sportsdirektøren Kim Andersen.

Frykter dagens etappe

Kim Andersen

Sportsdirektør Kim Andersen i Leopard Trek frykter utforkjøringene på dagens etappe.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

- Det blir med livet som innsats. Veien opp på fjellet går på en fin vei, men nedkjørselen er på en veldig dårlig vei, sier Kim Andersen til Ekstra Bladet.

Etter en hviledag starter Tour de France-rytterne tirsdag på den 16. etappen fra Saint-Paul-Trois-Chateaux til Gap. I løpet av 162,5 kilometer skal rytterne stige opp 2. kategoristigningen Col de Manse, men det er veien ned fra dette fjellet og inn mot mål den danske sportsdirektøren frykter.

Det er nemlig bratt ned, og Andersen husker med gru hva som har skjedd akkurat på denne veien tidligere.

Ulykkesbakke

I 2003 falt Joseba Beloki stygt og knuste hoften og brakk armen, mens Lance Armstrong kjørte av veien på det samme stedet.

På utrolig vis unngikk imidlertid amerikaneren, som senere vant rittet sammenlagt, å falle. I stedet kjørte han over et «jorde» før han kom inn på veien lenger ned i bakken.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Armstrong

Joseba Beloki (t.h.) lå godt an i sammendraget, men falt stygt og måtte bryte Tour de France på vei til Gap i 2003. Samtidig mistet Lance Armstrong (t.v.) utenfor veien - men uten å falle.

Foto: AP/AFP

- Det blir krig opp fjellet, og alle vil helt sikkert frem. Men etappen avgjøres på vei ned, og det er noen som vil satse, sier Andersen.

Hushovd sterk utfor

Thor Hushovd

Thor Hushovd regnes blant feltets beste utforkjørere. Det kan komme godt med i avslutningen på dagens etappe.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Dette kan i så fall være gode nyheter for Thor Hushovd. Løypeprofilen på tirsdagens etappe er nemlig ikke helt ulik den 13. etappen der rytterne klatret opp Col d´Aubisque før de kastet seg nedover bratte bakker og noen flate kilometer inn mot mål i Lourdes.

Thor Hushovd kom med i et brudd tidlig på etappen, men måtte gi fra seg en del tid til bruddets beste klatrere opp fjellsiden.

På toppen var nordmannen mer enn to minutter bak lederen, men strålende utforkjøring gjorde at han hentet inn forspranget og vant etappen.

- Dette er den største dagen min i Tour de France, ropte Hushovd ut etter målgang.

Siste nytt

 • Rudisha uskadd etter kollisjon

  Verdsrekordhaldaren og den dobbelte OL-vinnaren på 800 meter, David Rudisha, er uskadd etter at han kolliderte front mot front med ein buss heime i Kenya seint laurdag kveld.

  Det opplyser han sjølv på twitter.

  Årsaka til ulukka var at Rudishas bil punkterte, melder BBC. Rudisha blei send til sjukehus, der det blei konstatert at han var utan beinbrot.

  Rudisha tok OL-gull i 2012 og 2016. Han er også to gonger verdsmeister og har verdsrekorden på distansen.

  Laster Twitter-innhold
 • Birgit Skarstein suveren

  Pararoaren Birgit Skarstein smadra konkurrentane i forsøksheatet sitt i singlesculler under VM i roing i Austerrike.

  Skarstein vann heatet sitt på tida 10.55,58, som var 38 sekund framfor toaren i heatet, Hallie Smith frå USA. Men i første heat hadde Moran Samuel fem sekund betre tid enn Skarstein.

  Skarstein er klar for semifinale fredag.

  Skarstein
  Foto: Darko Vojinovic / AP
 • Hovland nummer 112

  Viktor Hovland klatra ytterlegare 18 plassar med andreplassen i golfturneringa i Idaho, og er nummer 112 på verdsrankingen. Ved årsskiftet var han nummer 1157.

  Kristoffer Ventura er nr 156, to plassar opp sist veke. Han var nr 1169 ved årsskiftet.

  Viktor Hovland
  Foto: JONATHAN FERREY / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal