NRK Meny
Normal

Greipel slo Cavendish i spurten

André Greipel slo sin gamle lagkamerat Mark Cavendish da det ble spurtoppgjør på den tiende etappen av Tour de France.

Greipel

Andre Greipel, her under Tour of Belgium, vant den tiende etappen av Tour de France.

Foto: PETER DECONINCK / Afp

Thomas Voeckler beholder den gule trøya, Phillippe Gilbert beholder den grønne trøya, Robert Gesink har fortsatt den hvite trøya og imponerende nok beholder Johnny Hoogerland klatretrøya.

17.09: Lottos André Greipel jubler for seier, Mark Cavendish blir nummer to. Hushovd kommer inn på fjerdeplass. Boasson Hagen kommer på 15.plass.

Les mer om dagens etappe her.

17.08: Edvald Boasson Hagen sitter godt plassert.

17.07: 1 km igjen.

17.06: Bare 3,1 km igjen nå. Dette går mot massespurt.

17.01: 7.6 km igjen. Gilbert gjør et siste forsøk på å rykke i fra, de fire øvrige er i ferd med å bli innhentet av hovedfeltet.

17.00: Avstanden er fortsatt oppgitt til å være 13 sekunder. Det er 10 km igjen til mål.

16.53: Fem mann har samlet seg i front, avstand til det langstrakte hovedfeltet er 13 sekunder. Gilbert (grønn trøye), Devenyns, Gallopin, Voeckler (gul trøye) og Martin er i gruppa.

16.49: En mann var alene igjen i front - Marcato - men nå er han innhentet av hovedfeltet. Hovedfeltet er imidlertid blitt meget langstrakt. Boasson Hagen henger godt med foreløpig.

16.47: Det går unna i hovedfeltet nå, og flere av rytterne sliter med å henge på. Skikkelig strekk i hovedfeltet nå. Lotto-laget kjører i front. Avstanden til de tre i tet er 18 sekunder.

16.45: Tre av de seks i den opprinnelige utbrytergruppen har rykket fra. Det tre i tet er Minard, Vichot og Marcato. Avstanden er nå 29 sekunder.

16:40: I motsetning til de tidligere etappene har den tiende etappen - så langt - vært uten stor dramatikk. Riktignok var det en velt i hovedfeltet etter 10 km, men alle rytterne kom seg tilbake på sykkelsetet uten at det er meldt om problemer.

16.31: Hushovd har problemer med venstre sko, og er nede ved lagbilen for å få hjelp med problemet. Nordmannen tråkker rundt uten sko på venstre fot en liten periode, men nå er skoen på plass igjen og Hushovd kan tråkke seg frem til hovedfeltet.

16.30: Nå har hovedfeltet satt opp tempoet, avstanden frem til de seks i utbrytergruppen er redusert til 1.07.

16.20: Avstanden mellom hovedfeltet og utbryterne har holdt seg rundt 1.30 det siste kvarteret. Rytterne har 40 km igjen til mål. Før den tid skal rytterne over en fjerdekategoristigning. Etappens høyeste punkt er imidlertid tilbakelagt.

16.06: Forspranget er redusert til 1.30. Sakte men sikkert nærmer hovedfeltet seg utbryterne.

15.55: Hovedfeltet nærmer seg stadig utbryterne. Avstanden er nå 2.42. Marcato er først over toppen på tredjekategoristigningen, Minard som nummer to. Ventet målgang er 17.20.

15.48: Hoogerland, som havnet i et piggtrådgjerde etter at en bil kjørte ned to syklister på søndagens etappe, sitter i hovedfeltet med klatretrøya. Han måtte sy 33 sting etter ulykken og har tydelige smerter, men er fortsatt med i rittet. Rytterne er for øyeblikket på vei opp dagens andre tredjekategoristigning. Hushovd sitter helt på halen av hovedfeltet.

15.44: Gjennomsnittshastigheten for de to første timene var på 45.9 km/t. Rytterne har gjort unna 96.2 km, 61.8 kim gjenstår.

15.34:Utbryternes forsprang er nede i 3.11, hovedfeltet har tatt innpå de siste minuttene.

15.15: Gesink, som har den hvite ungdomstrøya, har hatt en punktering og er nede ved følgebilene. En annen ung man i Tour de France, rittets yngste, er Anthony Delaplace. Han er med i bruddet, og dette er andre gang i årets ritt han er med i en utbrytergruppe.

15.00: Utbryterne har allerede vært over dagens første kategoriserte stigning. Marco Marcato tok to poeng, Anthony Delaplace tok ett poeng over toppen. Hovedfeltet er også snart over.Etter en utforkjøring venter så en ny stigning, denne gangen en fjerdekategori.

14.45: De seks i brudd øker stadig sitt forsprang. Med 98.2 kilometer igjen har de et forsprang på 3.41. Rytterne i brudd er: Rémy Gregorio, Sebastien Minard, Arthur Vichot, Julien El Fares, Marco Marcato og Anthony Delaplace.

14. 21: Bruddet har økt sitt forsprang til 2.33, og dagens innlagte spurt er unnagjort: 1. Vichot, 20 poeng. 2. Delaplace, poeng 17. 3. Minard, 15 poeng. 4. Marcato, 13 poeng. 5. Di Gregorio, 11 poeng. 6. El Fares, 10 poeng. 7. Cavendish, 9 poeng. 8. Renshaw, 8 poeng. 9. Rojas, 7 poeng. 10. Ventoso, 6 poeng. 11. Gilbert, 5 poeng. 12. Delage, 4 poeng. 13. Gallopin, 3 poeng. 14. Goss, 2 poeng. 15. Costa, 1 poeng.

14.10: Det har allerede vært en krasj i hovedfeltet, den kom etter 11 km. Cancellara, Gesink, Leukemans og Galland skal være innblandet, men alle rytterne skal være tilbake i hovedfeltet. Flecha fra Team Sky har kontaktet lagbilen, men hvorfor er foreløpig uvisst.

13.38: Da er dagens etappe i gang. Det er den tiende etappen i årets Tour de France, og 178 ryttere er fortsatt med. Etappen er 158 kilometer og inneholder to tredjekategori og to fjerdekategoristigninger.

Boasson Hagen har en plan

– Vi har en plan. Jeg skal forsøke å komme av gårde i en brudd. Hvis ikke skal jeg prøve noe nytt i spurten, sier en hemmelighetsfull Boasson Hagen til NRK.

Han har allerede vunnet en etappe i Tour de France i årets ritt, og etter at lagkaptein Bradley Wiggins måtte bryte på grunn av skade er det flere muligheter for nordmannen.

Les også: Wiggins-bruddet kan hjelpe Boasson Hagen

Den andre nordmannen i feltet, Thor Hushovd, er tappet for energi etter sju etapper i den gule trøya.

– Jeg føler meg sliten etter den første uka og har gravd veldig dypt for å forsvare den gule trøya. Jeg kommer ikke til å gå for etappeseier, sier han til NRK før dagens etappe.

– Jeg tror det er et brudd som kommer til å gå inn i dag. Hvis ikke blir jeg antakelig spurtopptrekker for Farrarr.

Gul trøye tappet Hushovd for energi

Det er klart det går en del energi, men en må bare ta det hver dag og det er noe jeg må stille opp i. I tillegg er jo noe av det er hyggelig også, sier Thor Hushovd til NRK.

På sju av ni etapper har Hushovd vært i gul trøye så langt i årets Tour de France. Det har medført at Hushovd har vært sistemann på hotellet etter samtlige etapper i gult.

– Man må være strukturert og flink til å klare å slappe av i de få minuttene før og etter middag eller massasje. All energien rundt det med gult tapper selvfølgelig, jeg merker det, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Video Lite tid til å slappe av

Thor Hushovd merker at energien ble tappet på grunn av all oppmerksomheten han fikk med gul trøye.

Etter etappene er det premieseremoni, pressen skal ha sitt av mannen i gult både i intervjuer rett etter målgang og på pressekonferansen, samt at syklisten må til dopingkontroll.

Les også:

Gult tapper mer enn grønt

På søndagens etappe gikk den gule trøya tapt for Hushovd.

– Han kunne tenkt seg å ha trøya videre, samtidig var han utladet både fysisk og psykisk etter etappen, sier Atle Kvålsvoll, Hushovds personlige trener.

– Før har han tenkt på etappeseire, men nå har han måtte legge taktikk ut ifra den gule trøya. Det tapper mye energi underveis. Han har brukt mye krefter på å holde seg foran i feltet for å unngå velt, sier han.

Kvålsvoll forteller om et helt annet press i gul enn i grønn trøye.

– Den grønne trøya er mer en stresstrøye der du må være med på spurter underveis. I den gule trøya må du være mer kalkulerende i forhold til brudd som får gå. Du har et ansvar for laget på en annen måte enn i den grønne, sier han.

Siste nytt

 • Vann lengste skiløpet i verda igjen

  Vasalopp-vinnar Andreas Nygaard vann det 220 km lange Nordenskioldsloppet frå Jokkmokk til Kvikkjokk og tilbake i Nord-Sverige. Løpet starta klokka 06 og var ikkje over før nærmare klokka 19.30.

  – Dette er det tøffaste eg har gjort, sa Nygaard etterpå. Han spurtslo Øyvind Moen Fjeld.

 • Svensk smell

  Sverige tapte 1-2 for Chile heime i Stockholm i kveld. Marco Bolados blei matchvinnar etter 90 minutt i sin landslagsdebut. Arthuro Vidal (Chile) og Ola Toivonen (Sverige) scora i første omgang. Sverige skal spele VM i sommar, det skal ikkje Chile.

  Marcos Bolados og Arturo Vidal
  Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Sendeplan

Kl. Program Kanal