NRK Meny
Normal

Føler seg truet til å droppe vodkareklame

Norges Skiforbund har reklamert for Zimnjaja Doroga i 15 skirenn i løpet av de siste to årene. Nå betaler de for å slippe å bruke reklamen.

Sweden Nordic Skiing Worlds

KRITIKK: Det var under sprinten i Falun at reklamen først kom i medienes søkelys.

Foto: Matthias Schrader / Ap

– Helsedirektoratet har kommet med en trussel og fått det som de vil, sier Terje Lund, arrangementssjef i Norges Skiforbund.

Helsedirektoratet sendte for noen dager siden en mail til arrangørene i Holmenkollen og Drammen, der de presiserte reglene i alkoholloven. Det ble blant annet reklamert for merket i verdenscupen i Holmenkollen og Lillehammer i fjor.

– Utfordringen vår er at Helsedirektoratet ikke sier at reklamen er ulovlig, men sier at dersom det blir en sak er det stor sannsynlighet for at de vurderer det som ulovlig.

Lange møter med FIS

Zimnjaja Dorga er et merke produsert av selskapet Kristall Lefortovo, som er en av hovedsponsorene til FIS. I reklamen står det vann med små bokstaver, men det selges også vodka med det samme merket. Nå har FIS Marketing AG og Norges Skiforbund kommet fram til en avtale så sistnevnte slipper å bruke reklamen.

– Vi har hatt mange og lange møter med FIS og fikk bekreftet på mail for kort tid siden at vi kjøper ut reklamen, forteller Lund.

– Det har blitt reklamert for dette selskapet i 15 skirenn i løpet av nesten to år, men plutselig reagerer Helsedirektoratet. Det er litt spesielt.

– Omtrent i balanse

I stedet for det russiske merket har skiforbundet fått en avtale med to norske aktører som kommer inn.

– Taper dere penger på dette?

– Vi kommer omtrent i balanse.

Til NRK forteller Hilde Skyvulstad i Helsedirektoratet at de har sendt generell informasjon til norske arrangører i forbindelse med at vodkamerket er blitt profilert i verdenscupen.

– Helsedirektoratet ser det som positivt at World-cup arrangører ønsker å rette seg etter gjeldende regler og legger til grunn at de vil gjøre de tiltak som er nødvendige, sier Skyvulstad, avdelingsdirektør i avdeling for befolkningsrettet folkehelsearbeid.

Siste nytt

 • Sarpsborg vil ha 8000 sitteplasser

  Sarpsborg er kun to kamper mot Maccabi Tel-Aviv unna gruppespillet i Europaligaen. Østfoldklubben planlegger stadionutvidelse hvis den kommer over siste hinder. Klubben vil da øke stadionkapasiteten fra nåværende 6863 til 8000 sitteplasser.

  UEFA Europa League-kvalifisering: Sarpsborg 08 - St. Gallen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Zlatan nekter å spille

  Los Angeles Galaxy må greie seg uten Zlatan Ibrahimovic i helgens bortekamp mot Seattle Sounders i MLS. Årsaken er at oppgjøret spilles på kunstgress. – Fotball ble ikke skapt for å bli spilt på kunstgress, sier spissveteranen til Los Angeles Times.

  Minnesota United Galaxy Soccer
  Foto: Marcio Jose Sanchez / AP
 • Vinduet stengt i Italia

  Etter klokken 20 i kveld kan ikke Serie A-klubbene hente flere spillere denne sommeren. På en rolig siste dag ble det klart at Arsenal-duoen David Ospina og Joel Campbell går til henholdsvis Napoli og Frosinone, Simone Zaza fra Valencia til Torino, mens Diego Laxalt (Genoa) og Samu Castillejo (Villareal) ble presentert som Milan-spillere.

  Klubblegenden Claudio Marchisio er løst fra kontrakten etter 25 år i Juventus.

  Premier League - Arsenal vs Stoke City
  Foto: Hannah Mckay / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: Aquabike, finaler
NM-veka
NM-veka: Aquabike og speedcross
NM-veka: Aquabike
NM-veka: Speedcross, finaler
NM-veka: Speedcross
Friidrett: Diamond League fra Birmingham
Friidrett: Diamond League
4-4-2 med Schau og Aune
NM-veka: Sandbryting, finaler
NM-veka: Sandbryting