NRK Meny
Normal

Føler seg truet til å droppe vodkareklame

Norges Skiforbund har reklamert for Zimnjaja Doroga i 15 skirenn i løpet av de siste to årene. Nå betaler de for å slippe å bruke reklamen.

Sweden Nordic Skiing Worlds

KRITIKK: Det var under sprinten i Falun at reklamen først kom i medienes søkelys.

Foto: Matthias Schrader / Ap

– Helsedirektoratet har kommet med en trussel og fått det som de vil, sier Terje Lund, arrangementssjef i Norges Skiforbund.

Helsedirektoratet sendte for noen dager siden en mail til arrangørene i Holmenkollen og Drammen, der de presiserte reglene i alkoholloven. Det ble blant annet reklamert for merket i verdenscupen i Holmenkollen og Lillehammer i fjor.

– Utfordringen vår er at Helsedirektoratet ikke sier at reklamen er ulovlig, men sier at dersom det blir en sak er det stor sannsynlighet for at de vurderer det som ulovlig.

Lange møter med FIS

Zimnjaja Dorga er et merke produsert av selskapet Kristall Lefortovo, som er en av hovedsponsorene til FIS. I reklamen står det vann med små bokstaver, men det selges også vodka med det samme merket. Nå har FIS Marketing AG og Norges Skiforbund kommet fram til en avtale så sistnevnte slipper å bruke reklamen.

– Vi har hatt mange og lange møter med FIS og fikk bekreftet på mail for kort tid siden at vi kjøper ut reklamen, forteller Lund.

– Det har blitt reklamert for dette selskapet i 15 skirenn i løpet av nesten to år, men plutselig reagerer Helsedirektoratet. Det er litt spesielt.

– Omtrent i balanse

I stedet for det russiske merket har skiforbundet fått en avtale med to norske aktører som kommer inn.

– Taper dere penger på dette?

– Vi kommer omtrent i balanse.

Til NRK forteller Hilde Skyvulstad i Helsedirektoratet at de har sendt generell informasjon til norske arrangører i forbindelse med at vodkamerket er blitt profilert i verdenscupen.

– Helsedirektoratet ser det som positivt at World-cup arrangører ønsker å rette seg etter gjeldende regler og legger til grunn at de vil gjøre de tiltak som er nødvendige, sier Skyvulstad, avdelingsdirektør i avdeling for befolkningsrettet folkehelsearbeid.

Siste nytt

 • Bastiansen sikret Frisk-seier

  Frisk Asker slo Storhamar 4–3 i den tredje NM-semifinalen mandag. De reduserte dermed til 1–2 i kamper.

  Kampen sto 3–3 etter full tid, og kampen gikk til forlengning. Der stupte Anders Bastiansen fram på en retur og sikret Frisk Asker-seier.

  Storhamar og Frisk Asker spilte i dag semifinale tre av syv kamper. Det var uhyre jevnt og kampen måtte til slutt avgjøres på første mål vinner. Storhamars Eirik Skadsdammen ble også hedret for sin kamp nummer 900 før start.
 • Thoresen-assist da SKA slo tilbake

  Patrick Thoresen var nest sist på 2-0-målet da SKA St. Petersburg vant 2–0 borte mot Lokomotiv Jaroslavl i KHL-sluttspillet mandag.

  SKA leder nå 2–1 i kvartfinaleserien som spilles best av syv kamper.

  Patrick Thoresen
  Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
 • Seier for Tromsø

  Tromsø slo byrivalen Tromsdalen 2–0 i en treningskamp mandag ettermiddag. Tromsøs kamp mot Strømsgodset ble avlyst grunnet snøvær søndag, men mandag var det gode spilleforhold på Alfheim.

  Slobodan Vuk og Mushaga Bakenga scoret for TIL.

  Eliteserien fotball 2017. Tromsø - Odd BK.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal